Skocz do zawartości

piwo ryżowe


Tommi

Rekomendowane odpowiedzi

W jednym ze sklepów piwowarskich znalazłem taką oto recepturę dotyczącą piwa ryżowego na 10l piwa:
- polski słód pilzneński - 2,3 kg
- płatki ryżowe błyskawiczne 0,4kg
płatki owsiane błyskawiczne - 200 g
- chmiel aromatyczny Lomik, granulat - 30g


Zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa (2x zestaw surowców):

- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC,

- przez pierwsze 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC,

- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC,

- podgrzanie do 78-80oC,

- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 70min:

- w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Lomik,

- w 50-tej minucie - 20g chmielu Lomik,

- w 65-tej minucie - 20g chmielu Lomik.

 

1. Jaka jest wasza opinia o takiej recepturze?

2. Czy ryżowe piwo naprawdę dobrze smakuje?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robilem Lekkie ryzowe z 40% zasypem platkow ryzowych i 10% zasypem platkow owsianych. Piwo wyszlo bardzo wytrawne, jasne i orzezwiajace z piekna trwala piana.

Polecam do amerykanskich chmieli i chmielenia na zimno.

Naprawde pieknie wyczuwalne sa w nim chmiele.

Ale goryczka pozostaje nieco zalegajaca wiec nie polecam chmielic na wiecej niz 20 IBU ale za to wrzucic wiecej na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślisz że płatki ryżowe powodują zalegającą goryczkę?
Nie sądzę. Myślę że to może być kwestia braku kontry. Płatki ryżowe sprawiają że piwo jest lżejsze, uwytrawniają. A im bardziej wytrawne piwo, tym mniejsza kontra dla chmielu i bardziej odczuwalna goryczka

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.