Tommi 3 Posted March 1, 2019 W jednym ze sklepów piwowarskich znalazłem taką oto recepturę dotyczącą piwa ryżowego na 10l piwa:- polski słód pilzneński - 2,3 kg - płatki ryżowe błyskawiczne 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne - 200 g - chmiel aromatyczny Lomik, granulat - 30g Zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa (2x zestaw surowców): - słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC, - przez pierwsze 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC, - następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC, - podgrzanie do 78-80oC, - wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC. Chmielenie przez 70min: - w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Lomik, - w 50-tej minucie - 20g chmielu Lomik, - w 65-tej minucie - 20g chmielu Lomik. 1. Jaka jest wasza opinia o takiej recepturze? 2. Czy ryżowe piwo naprawdę dobrze smakuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted March 1, 2019 zależy jeszcze jakimi drożdżami to przefermentujesz, ale generalnie cudów to bym się nie spodziewał Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted March 1, 2019 Tych płatków tu jest 14%, szału nie ma. Rówie dobrze możesz ich nie dawać rozjaśnią barwę i w zasadzie to tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted March 1, 2019 Ja kiedyś zrobiłem session IPA z ryżem. Na warke 12Blg 30l dałem Pale Ale 5kg, 1kg ryżu który skleikowalem, 0,5kg płatków owsianych i 0.5kg słódu pszenicznego. Piwo było bardzo pijalne lekkie i wytrawne. Fermentowane US05 w 16°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted March 2, 2019 Wyjdzi Ci uniwersalne lekkie piwo, bez szału, ale też nie awersyjne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted March 2, 2019 Ryż w piwie jest praktycznie bez smaku, dodaje się żeby podbić Blg w sposób niezagrażający wodnistości piwa. Trochę jak cukier, ale bez efektów bimbrowych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 2, 2019 Ja robilem Lekkie ryzowe z 40% zasypem platkow ryzowych i 10% zasypem platkow owsianych. Piwo wyszlo bardzo wytrawne, jasne i orzezwiajace z piekna trwala piana. Polecam do amerykanskich chmieli i chmielenia na zimno. Naprawde pieknie wyczuwalne sa w nim chmiele. Ale goryczka pozostaje nieco zalegajaca wiec nie polecam chmielic na wiecej niz 20 IBU ale za to wrzucic wiecej na zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted March 2, 2019 Myślisz że płatki ryżowe powodują zalegającą goryczkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted March 2, 2019 Ja chmielilem na zimno i na ok 35 IBU i wszystko było ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 2, 2019 Ciezko powiedziec ale tylko przy tym wysokim zasypie takie cos mi sie zdarzylo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted March 3, 2019 Myślisz że płatki ryżowe powodują zalegającą goryczkę?Nie sądzę. Myślę że to może być kwestia braku kontry. Płatki ryżowe sprawiają że piwo jest lżejsze, uwytrawniają. A im bardziej wytrawne piwo, tym mniejsza kontra dla chmielu i bardziej odczuwalna goryczkaWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 3, 2019 No a co chcialbys do ryzowego wrzucic na kontre? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted March 3, 2019 Płatki owsiane? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 3, 2019 Mialem 10 %, niestety nie pomoglo. W nastepnym ryzowym zrezygnuje z tak wysokiego zasypu ryzowego. Mysle ze 30 % to taki max. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted March 13, 2019 No a co chcialbys do ryzowego wrzucic na kontre?Nic. Zadbałbym o niska goryczkę. Więcej na aromat. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 13, 2019 Dokladnie. Dlatego napisalem ze nie polecam chmielic na goryczke wiecej niz na 20 IBU. Sypnac wiecej ameryki na aromat i na zimno i bedzie smacznie Quote Share this post Link to post Share on other sites