Jump to content
Sign in to follow this  
SliwaPHX

Zatrzymana fermentacja

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jak większość w tym dziale jestem nowicjuszem w temacie. Trochę czytałem, ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi dla mojego problemu.

Wstawiłem 15 lutego Bulldog Triple Tykes special export ale. BLG brzeczki 12. Temperatura w pomieszczeniu 20/21. Wszystko ładnie na początku burzliwa w ciągu 12 godzin się zaczęła po jakiś 4 dniach skończyła, zgodnie z instrukcją 5 albo 6 dnia dochmieliłem piwo, sprawdzając BLG: 5. Ponownie sprawdziłem BLG 22 lutego, nadal 5 BLG więc podniosłem temperaturę w pomieszczeniu do 23. Dzisiaj ponowne sprawdzenie /prawie 2 tygodnie/ i BLG 5. Piwo w smaku jest dobre, z fajną goryczką.

Czytając na forum zorientowałem się że popełniłem najprawdopodobniej dwa błędy. Mianowicie po zagotowaniu brewkitu i zmieszaniu z zimną wodą odczekałem około 2h na ostudzenie i jednocześnie już miałem drożdże uwodnione i też czekały.

I teraz najważniejsze pytanie: co robić?

Czy butelkować z takim wysokim BLG? Jeśli tak, to czy dodać mniej cukru?

Czy dodać innych drożdży? Nie wiem czy tak się robi...

Czy może jakieś inne rozwiązanie.

 Z góry dzięku za pomoc:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Skoro przez tyle dni blg nie spadało to znaczy, że fermentacja się skończyła. Za ciepło miały, żeby stanąć. 

2. Nie ma po co dodawać innych drożdży. 

3. Butelkuj z wyliczona ilością cukru (nie wiem w jakie nagazowanie celujesz, ale nic nie zmniejszaj). 

4. Drozdzom nic nie będzie przez 2h,ale na przyszłość wystarczy 20-30min.

5. Fermentacja 12blg piwa w tej temperaturze w kilka dni to norma. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z 12 na 5 BLG to bardzo małe zejście. Nie wiem jak w brew kitach, ale ogólnie przyjmuje się 1/4 do 2/3 odfermentowania. Może tak był przygotowany ekstrakt na slodko. Jednak w kicie podają, że to piwo powinno mieć ok. 5 % alko, a tu wyjdzie niecałe 4 %. Coś musi być nie tak... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.