Jump to content

filtrowanie brzeczki po chmieleniu


Tomasz Grzesik
 Share

Recommended Posts

cześć,

 

Normlanie po chmieleniu (1h) ofiltrowuje brzeczkę przez pieluchę tetrową z reszty odpadów chmielowych i dopiero taką brzeczkę chłodzę w fermentatorze na zewnątrz i po ostudzeniu zadaje drożdzami.
 
ostatnio rozmawiałem z gościem, który twierdzi, że chmiel powinienem usuwać dopiero po zakończonej fermentacji burzliwej.
 
prosiłbym tylko o Wasze zdanie, która wersja jest poprawna. 
Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Tomasz Grzesik napisał:

cześć,

 

Normlanie po chmieleniu (1h) ofiltrowuje brzeczkę przez pieluchę tetrową z reszty odpadów chmielowych i dopiero taką brzeczkę chłodzę w fermentatorze na zewnątrz i po ostudzeniu zadaje drożdzami.
 
ostatnio rozmawiałem z gościem, który twierdzi, że chmiel powinienem usuwać dopiero po zakończonej fermentacji burzliwej.
 
prosiłbym tylko o Wasze zdanie, która wersja jest poprawna. 

I prawidłowo, mysle tylko że prościej zrobił łirpula i dekantować wężykiem

Link to comment
Share on other sites

A próbował ktoś kiedyś filtrować chmieliny wężykiem z oplotu? Akurat mam zamiar chmielić w kociołku z kranikiem i zastanawiam się czy jest sens przykręcać oplot, czy jednak jest zbyt przepuszczalny i poprzestać na zwykłym sitku podstawionym pod kranik? A może dwa sposoby na raz?

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Próbowałem. Dało radę, ale filtracja była dramatem. Co chwila chmieliny wężyk zapychały. Końcówkę filtracji w ogóle sobie odpuściłem i wylałem ok. 2 litry do kanalizacji

A jaki to był oplot? Mój to 1/2 i 70 cm, to może jednak taki duży dałby radę?

Link to comment
Share on other sites

Oplot mam jakieś 30-40cm 1/2". Do 2/3 objętości idzie filtracja bez problemu. Filtrowałem granulat. Później im mniej brzeczki, tym coraz więcej chmielin. Szyszkę możliwe dałoby radę.

Uważam, że lepiej jednak zainwestować w kawałek muślinu, jakiegoś materiału, czy nawet wygotowanej starej pończochy i chmielić w tym. Wtedy wystarczy z gara przelać nad zdezynfekowanym sitkiem do fermentatora i sprawa załatwiona 😛

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.