Kamil Idzikowski 0 Posted February 28, 2019 Cześć, wykonuje starter drożdżowy po raz pierwszy i mam małe wątpliwości co do tego czy wszystko idzie ok. Mianowicie zakupiłem drożdże płynne Wyeast XL 3944 Belgian Witbier. Po napęcznieniu tego opakowania wlałem tą zawartość do 1l brzeczki. Brzeczka zrobiona z 100g suchego ekstraktu, gotowana 5 minut i wystudzona do ok 24 stopni. Drożdże zostały zadane w Poniedziałek wieczorem i do dziś nie wygląda aby cokolwiek się ruszyło, nie zauważyłem żadnej piany, pęcherzyków czegokolwiek. (Chyba ze piana opadła w ciągu dnia bo nie ma mnie w domu miedzy 6 a 17 ). Przez dzisiejszą noc substancja się wyklarowała i wyglądała tak: Pytanie brzmi: Czy to normalne, czy ma tak wyglądać, czy najlepiej podejść z tym słoikiem to kibla i do kanalizacji. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 319 Posted February 28, 2019 (edited) Ale osadu masz tam sporo (czyli wygląda jakby coś tam się zadziało), trząsłeś tym słoikiem w trakcie ? Edited February 28, 2019 by dziedzicpruski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Idzikowski 0 Posted February 28, 2019 Tak, stosunkowo często. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 319 Posted February 28, 2019 No to raczej wszystko ok, jak terepałeś to systematycznie odgazowywałeś i dlatego piany brak, zresztą jak saszetka napuchła, drożdży przybyło to powinno być wszystko dobrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Idzikowski 0 Posted February 28, 2019 Ostatnie pytanie czy w takim stanie może to sobie stać do soboty czy lepiej włożyć to do lodówki np. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 319 Posted February 28, 2019 Moim zdanie może stać w tem. pokojowej, nigdy nie wkładam starterów do lodówki, robię zazwyczaj przynajmniej 4-5 dni i jest ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil Idzikowski 0 Posted February 28, 2019 Ok wszystko jasne. Dziękuje za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites