Skocz do zawartości

Hafe Weizen jak chmielimy i czym? Wizen okocimski


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niebawem zamierzam warzyć pszeniczne na dole podaje jak to mam zamiar zrobić. (chciałbym uzyskac smak i aromat jak w Weizen Okocimski jeśli ktoś pił w warsie w intercity kiedys)

1.Pytanie brzmi jakich chmieli dodać i kiedy by uzyskać korzenno owocowy (tylko nie cytrusowy) smak/aromat? 

2.Ile wyparuje bo warze 40L po raz pierwszy? 

images.jpg.ed9f614117072c58560c34f811b761a6.jpg

 

 

 

Składniki:

Słód Pilzneński Viking malt 3,4kg
Słód Pszeniczny Viking malt 5kg

Drożdże

Drożdże Fermentis Safbrew WB-06

 

Zacieranie

- 44°C ~ 45°C - 120 min.

- 67°C ~ 68°C - 30 min.

- 73°C - 15 min.

- 78°C - wygrzew

Gotowanie

-90 minut

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W weizenie chmiel dajesz właściwie tylko na uzyskanie goryczki - delikatnej. Aromaty produkują drożdże, dlatego ważny jest dobór odpowiedniego szczepu i dobra kontrola temperatury fermentacji. WB-06 dadzą wytrawne piwo, aromaty - umiarkowane. Ale nie jest to zły szczep na początek. Pytanie, na ile dobre warunki fermentacji jesteś w stanie zapewnić?

Dodatkowo zastanowiłbym się nad tą przerwą w 44-45°C - tak długa może pozbawić piwo piany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.