Jump to content

Hafe Weizen jak chmielimy i czym? Wizen okocimski


Recommended Posts

Witam.

Niebawem zamierzam warzyć pszeniczne na dole podaje jak to mam zamiar zrobić. (chciałbym uzyskac smak i aromat jak w Weizen Okocimski jeśli ktoś pił w warsie w intercity kiedys)

1.Pytanie brzmi jakich chmieli dodać i kiedy by uzyskać korzenno owocowy (tylko nie cytrusowy) smak/aromat? 

2.Ile wyparuje bo warze 40L po raz pierwszy? 

images.jpg.ed9f614117072c58560c34f811b761a6.jpg

 

 

 

Składniki:

Słód Pilzneński Viking malt 3,4kg
Słód Pszeniczny Viking malt 5kg

Drożdże

Drożdże Fermentis Safbrew WB-06

 

Zacieranie

- 44°C ~ 45°C - 120 min.

- 67°C ~ 68°C - 30 min.

- 73°C - 15 min.

- 78°C - wygrzew

Gotowanie

-90 minut

 

 

Link to comment
Share on other sites

W weizenie chmiel dajesz właściwie tylko na uzyskanie goryczki - delikatnej. Aromaty produkują drożdże, dlatego ważny jest dobór odpowiedniego szczepu i dobra kontrola temperatury fermentacji. WB-06 dadzą wytrawne piwo, aromaty - umiarkowane. Ale nie jest to zły szczep na początek. Pytanie, na ile dobre warunki fermentacji jesteś w stanie zapewnić?

Dodatkowo zastanowiłbym się nad tą przerwą w 44-45°C - tak długa może pozbawić piwo piany.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.