roberto_g 3 Posted February 27, 2019 Cześć, Czytam w internecie i głupieję, nie wiem czy robić ostatecznie starter dla 3068 czy nie. Plan: Warka 21 l., 12 blg., raczej nie chciałem underpitching'u. Wg instrukcji drożdże są dedykowane na 19l. Czyli wychodzi underpitching, ale niewielki: 21l. vs. 19l. Lać bezpośrednio, czy jednak szykować starter? Niestety zaginęło mi mieszadełko magnetyczne, więc starter musiałby być ręczny. Pozdrawiam serdecznie, Robert Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted February 27, 2019 Nie ma potrzeby, tylko aktywuj pożywkę odpowiednio wcześniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted February 27, 2019 Jak chcesz mieć banany w pszenicy to stosuj underpitching , chociaż w Twoim przypadku trudno nazwać że dajesz za mało drożdży. Lej śmiało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted February 27, 2019 Ok, dzięki. A aktywowanie pożywki wcześniej to ile? Kilka godzin, czy też nawet dzień wcześniej? Jak rozumiem po aktywowaniu pożywki drożdże już poza lodówką, tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rado 4 Posted February 27, 2019 Jeśli świeże drożdże ,takie miesięczne to aktywuj 2dni przed zadaniem, i temperatura pokojowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted February 27, 2019 Do kiedy masz datę drożdży? Jak drożdże są świeże i dobrze przechowywane to ZAZWYCZAJ kilka godzin, jak już trochę mają to dobę, półtorej. Mi najszybciej po 2 godzinach napuchły na maxa. Słowo zazwyczaj jest bardzo istotne oczywiście poza lodówką, jakieś ciepłe miejsce, wskazane ponad 22°C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted February 27, 2019 Data produkcji 16 stycznia, dla pewności wyjmę z lodówki i aktywuję rano, a zaszczepienie warki będzie późnym wieczorem. Czas aktywacji będzie 15 godzin. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted February 27, 2019 Teraz zobaczyłem też odpowiedź kolegi Rado, który rekomenduje aktywację 2 dni wcześniej. To może uśrednię i aktywuję 1 dzień wcześniej i będzie ok 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rado 4 Posted February 27, 2019 Będzie dobrze.Dawaj a będzie Ci dane 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helcik 3 Posted March 21, 2019 Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ?Sent from my SM-G901F using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 21, 2019 13 minut temu, Helcik napisał: Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ? Sent from my SM-G901F using Tapatalk Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem. 2 Helcik and Kaniutek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 144 Posted March 21, 2019 4 godziny temu, Jancewicz napisał: Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem. A jak wyglądały te stopnie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 21, 2019 5 minut temu, Kaniutek napisał: A jak wyglądały te stopnie? Teoretycznie zaraz po zadaniu drożdży podnosiłem temp. do 16C i w tej temperaturze trzymałem jakiś tydzień. Potem kolejny tydzień płynnie zwiększałem do 21-22C. 1 Kaniutek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites