Jump to content
roberto_g

Hefeweizen na saszetce 3068 - robić starter czy nie?

Recommended Posts

Cześć,

Czytam w internecie i głupieję, nie wiem czy robić ostatecznie starter dla 3068 czy nie.

 

Plan: Warka 21 l., 12 blg., raczej nie chciałem underpitching'u.

Wg instrukcji drożdże są dedykowane na 19l.

 

Czyli wychodzi underpitching, ale niewielki: 21l. vs. 19l.

Lać bezpośrednio, czy jednak szykować starter?

 

Niestety zaginęło mi mieszadełko magnetyczne, więc starter musiałby być ręczny.

 

 

Pozdrawiam serdecznie,
Robert 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz mieć banany w pszenicy to stosuj underpitching , chociaż w Twoim przypadku trudno nazwać że dajesz za mało drożdży. Lej śmiało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki.
A aktywowanie pożywki wcześniej to ile? Kilka godzin, czy też nawet dzień wcześniej?

Jak rozumiem po aktywowaniu pożywki drożdże już poza lodówką, tak?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli świeże drożdże ,takie miesięczne to aktywuj 2dni przed zadaniem, i temperatura pokojowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do kiedy masz datę drożdży?

Jak drożdże są świeże i dobrze przechowywane to ZAZWYCZAJ kilka godzin, jak już trochę mają to dobę, półtorej. Mi najszybciej po 2 godzinach napuchły na maxa. Słowo zazwyczaj jest bardzo istotne :)

 

oczywiście poza lodówką, jakieś ciepłe miejsce, wskazane ponad 22°C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Data produkcji 16 stycznia, dla pewności wyjmę z lodówki i aktywuję rano, a zaszczepienie warki będzie późnym wieczorem. Czas aktywacji będzie 15 godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz zobaczyłem też odpowiedź kolegi Rado, który rekomenduje aktywację 2 dni wcześniej.

To może uśrednię i aktywuję 1 dzień wcześniej i będzie ok 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze.Dawaj a będzie Ci dane 😀

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Helcik napisał:

Podłącze sie pod temat. Robie jutro hefe. Mam saszetke wb-06 na 20 l. Sypać całość czy odważyć mniej ?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk
 

 

Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Jancewicz napisał:

 

Ja najlepsze efekty miałem dodając pół paczki uwodnionych wb-06 do brzeczki o temp. 12-14C. Po czym temp. stopniowo podnosiłem.

A jak wyglądały te stopnie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Kaniutek napisał:

A jak wyglądały te stopnie? 

 

Teoretycznie zaraz po zadaniu drożdży podnosiłem temp. do 16C i w tej temperaturze trzymałem jakiś tydzień. Potem kolejny tydzień płynnie zwiększałem do 21-22C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.