Jump to content
filipek83ed

Problem z brewkitem

Recommended Posts

Witam, 
jestem nowy w temacie a to jest mój pierwszy post, proszę doradzić co robić bo już się  zgubiłem z brewkitem Gozdawa Lager (moj dopiero 3ci brewkit, poprzednie wyszły). 

Mianowicie wszystko nastawiłem 9go lutego Gozdawa Lager + Liquid Malt Enhancer - Craft Series 1.2kg co początkowe gravity hydrometer wskazał 1.038 

Po tygodniu jak wyglądało już na koniec fermentacji - kolejny pomiar SG 1.011 Poprzednie butelkowałem jak wszystko zeszło poniżej 1.006 Zostawiłem wszystko na kolejne dni ale SG się nie zmienia, wciąż 1.011 czyli dalej wysoko. W sklepie doradził mi sprzedawca dodać drożdży - inne jak w zestawie Gozdawy a mianowicie Muntons Premium Gold Beer Brewing Yeast. 

Po dodaniu drożdży nic się nie zmieniło, SG dalej stoi na 1.011. Co teraz robić, troche wysoko żeby butelkować czy nic się nie stanie? Jeśli butelkować to czy zmniejszyć ilość glukozy? Czy dodane drożdże wpłyną na piwo?
Dziękuje za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

No a co miał sprzedawca doradzić? Oczywiście kupienie kolejnego produktu... Ręce opadają. Dobrze, że nie poradził Ci dorzucenia chmielu (najlepiej najdroższego z oferty).

 

Przenieś w cieplejsze miejsce - końcówkę fermentacji powinieneś prowadzić blisko górnej granicy pracy drożdży. W Twoim przypadku jest to 18, a nawet 19 stopni.


Nie jest istotna wartość ciężaru właściwego, tylko jego zmiana w ciągu kilku dni. Jedno piwo skończy fermentację na 1.004, a inne na 1.020 i nic z tym nie zrobisz. Jeśli nie zmienia się ciężar właściwy piwa przez kilka dni z rzędu, a fermentacja jest prowadzona w wystarczająco wysokiej temperaturze, to znaczy, że już niżej nie zejdzie.

 

Są dwie drogi - albo uważasz, że fermentacja się skończyła i butelkujesz, dodając zakładaną ilość surowca do refermentacji, albo uważasz, że się nie skończyła i nie butelkujesz.

Zmniejszanie ilości glukozy w takim przypadku może spowodować brak nagazowania piwa.

 

 

Edited by Czeslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Czeslaw napisał:

No a co miał sprzedawca doradzić? Oczywiście kupienie kolejnego produktu... Ręce opadają. Dobrze, że nie poradził Ci dorzucenia chmielu (najlepiej najdroższego z oferty).

 

Przenieś w cieplejsze miejsce - końcówkę fermentacji powinieneś prowadzić blisko górnej granicy pracy drożdży. W Twoim przypadku jest to 18, a nawet 19 stopni.


Nie jest istotna wartość ciężaru właściwego, tylko jego zmiana w ciągu kilku dni. Jedno piwo skończy fermentację na 1.004, a inne na 1.020 i nic z tym nie zrobisz. Jeśli nie zmienia się ciężar właściwy piwa przez kilka dni z rzędu, a fermentacja jest prowadzona w wystarczająco wysokiej temperaturze, to znaczy, że już niżej nie zejdzie.

 

Są dwie drogi - albo uważasz, że fermentacja się skończyła i butelkujesz, dodając zakładaną ilość surowca do refermentacji, albo uważasz, że się nie skończyła i nie butelkujesz.

Zmniejszanie ilości glukozy w takim przypadku może spowodować brak nagazowania piwa.

 

 

Dziękuje, czytałem, że liczy sie wartość stała końcowa. Chciałem się upewnić. Dzięki za szybką odpowiedź. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No stała tak, ale ona ma być stała dla danego piwa, a nie dla różnych :))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj mam Gozdawe Lager, Coopers'y ładnie schodziły poniżej 1.006 Zostawie jeszcze na pare dni i sprawdze. Pewnie nie zejdzie jak już od 10 dni taki sam mam odczyt. Początki, zawsze lepiej zapytać 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.02.2019 o 07:40, mrmrooz napisał:

Zabujaj fermentatorem i jak możesz podnieś temperaturę, nawet do 22.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
 

Wczoraj drożdże dalej staly, nic sie nie działo przy 20. Dolałem niecały litr wody, wymieszałem, podgrzałem do 22 i poszło. Dzisiaj już mi zeszło na 1.006 i dalej idzie. Jest dobrze, już sie obawiałem, że nic z tego nie będzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, filipek83ed napisał:

Wczoraj drożdże dalej staly, nic sie nie działo przy 20. Dolałem niecały litr wody, wymieszałem, podgrzałem do 22 i poszło. Dzisiaj już mi zeszło na 1.006 i dalej idzie. Jest dobrze, już sie obawiałem, że nic z tego nie będzie. 

Po co dolewałeś wody? 

Zrobiłeś na to poprawkę? Dokładnie czystej wody przecież musi Ci zmniejszyć gęstość...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.