Skocz do zawartości

Sposoby chmielenia


Rekomendowane odpowiedzi

Dodawanie chmieli do zacieru - (Mash hopping, MH)- rzadziej stosowana metoda, podobno zmniejsza poziom goryczki w piwie o ok. 30%, ale podnosi walory smakowe i zapachowe.

 

 

 

Dodawanie chmieli do warki warki przedniej - (First wort hopping, FWH) - rzadziej stosowana metoda, wrzucasz chmiele do warki po wysłodzeniu, ale przed gotowaniem. Poprawia smakowosć i zapach piwa, zmniejszając nieco goryczkę.

 

 

 

W czasie gotowania:

 

na goryczkę - dla dodania goryczki, zwykle wrzucamy chmiele na początku gotowania, n.p. 60 minut.

 

na smak - podobno najlepszym momentem na dodanie smaku chmielu jest ok. 10-15 min przed końcem gotowania.

 

na zapach, aromat - 5 min, 0 min.

 

 

 

Chmielenie na sucho, chmielenie późne, chmielenie na zimno - (Dry hopping, DH) - dodajesz suchy chmiel po ukończeniu fermentacji burzliwej, zwykle do fermentora ?cichej?, na ok. 1 tydzień przed butelkowaniem. Dodaje zapach, aromat chmieli.

 

 

 

Chmielenie na mokro - (Wet hopping) - stosowanie świeżych szyszek chmielu, zaraz po zbiorach. Aby otrzymać podobny poziom goryczki, wagowo trzeba użyć ok. 8 razy więcej chmieli, np. 240g świeżych chmieli zamiast 30g suchych. Wyjątkowo poprawia smak i zapach chmieli w piwie, tworzy niepowtarzalny efekt zwłaszcza w piwach wysoko chmielnych, np. IPAs.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.