Jump to content
Sign in to follow this  
Tommi

czy dodać coś więcej od siebie?

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą:

 -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg
- słód Żytni Viking Malt - 2kg
- słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg
- słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg
 oraz chmiel Magnum (PL) - 50g

Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11.

 

Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od siebie dodaj: wysoką i stabilną temperaturę filtracji, stabilną i raczej niską temperaturę fermentacji oraz nienaganny rygor sanitarny.

Chmielu raczej zmniejsz.

Powodzenia w warzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

40% żyta w zasypie przerabiałem w weekend, ciężko się to filtruje, więc życzę powodzenia :)

Ja korzystałem z pokrywki z ikei przy filtracji, ale i tak proces nie był szybki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Tommi said:

Witam,

Zamierzam uwarzyć piwo żytnie wg instrukcji. W skład słodów wchodzą:

 -słód Pilzneński Viking Malt - 2kg
- słód Żytni Viking Malt - 2kg
- słód Monachijski Typ I Viking Malt - 1kg
- słód Karmelowy Żytni Viking Malt - 0,2kg
 oraz chmiel Magnum (PL) - 50g

Dedykowane drożdże to Safbrew WB 06 albo Gozdawa BW 11.

 

Co o tym sądzicie? Czy zwiększyć ilość drożdży albo chmielu?

Piwo to nie bigos,  nie ma co tutaj dodawać. 

50g magnum to za dużo.  Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. 

Wb06 bardzo nisko odfermentowują,  więc wziąłbym jakieś inne,  jeśli chcesz mocno cieliste piwo. 

Zacierales już żyto? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, Jankasper napisał:

Piwo to nie bigos,  nie ma co tutaj dodawać. 

50g magnum to za dużo.  Daj 20 na goryczke na 60 minut i nic więcej nie trzeba. 

Wb06 bardzo nisko odfermentowują,  więc wziąłbym jakieś inne,  jeśli chcesz mocno cieliste piwo. 

Zacierales już żyto? 

Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Tommi said:

Nie, to byłoby pierwsze, ale wiem, że są problemy z filtracją.

Dokładnie. Konkretny wygrzew znacznie ułatwia sprawę. Ale na wszelki wypadek zarezerwuj sobie dodatkowe 2 godziny. 

 

Z drożdży suchych najbardziej polecałbym Mauribrew Weiss. Jeśli piwo wyjdzie finalnie powyżej 14blg lepiej użyć gęstwy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, anteks said:

To jakaś medalowa receptura? Czy autorska sklepu?

możesz dodać

np

 

W sumie zdrowy mocz ma pH 5.5,  więc optymalnie do zacierania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.