Jump to content
Sign in to follow this  
dominiox

Europejska Skarbnica tekstów o piwie i piwowarstwie Europeana

Recommended Posts

Witam browarniczą Brać!

 

dziś dotarłem do materiałów głównie o walorach historycznych Piwa i Piwowarstwa

które wielu z nas mogą zaciekawić

 

POLECAM

 

 

np:

 

Nauka robienia piwa

http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2?id=13813&from=editionindex&dirids=4

 

Nowy piwowar czyli Teoretyczno praktyczna sztuka wyrabiania rozmaitych gatunków piwa angielskiego i sławniejszych trunków słodowych, tudzież niektórych nowo wynalezionych rodzajów piwa w wielkich i małych ilościach z 1821r.

 

Encyklopedya rolnicza. T. 8. Nawożenie i podlewanie drzew owocowych - Piwowarstwo i słodownictwo

 

Dokładna nauka warzenia piwa do wynalazków najnowszych zastosowana 1830r.

 

O rozumowanym uprawie chmielu 1829r.

 

i wiele innych

 

logujcie się i korzystajcie

 

http://www.europeana.eu/portal/brief-doc.html?start=1&view=table&query=piwowarstwo

 

http://www.europeana.eu/portal/login.html

 

pozdrawiam

dominiox

Share this post


Link to post
Share on other sites

europeana korzysta w tym wypadku głównie z polskich bibliotek cyfrowych. Lepiej przejść od razu do źródła i w wyszukiwarce bibliotek cyfrowych znaleźć co potrzeba. Wpisywać warto hasła typu piwo, browar z gwiazdką: browar* - będzie więcej wyników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.