Skocz do zawartości

Weizenbock


zibi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przy Dniu Piwowara postanowiłem wypić buteleczkę weizenbocka receptura

http://www.piwo.org/forum/p31629-28-11-2009-23-30-48.html#p31629 wzorowana na recepturze anteksa na wiki ,trochę zmieniona ale myślę że utrzymana w stylu.

Nigdzie jednak nie znalazłem informacji w jakiej temperaturze fermentować to piwo.

Według opisów gatunków według BJCP ,napisane jest "Zbyt ciepła albo zbyt chłodna fermentacja spowoduje, że balans estrów i fenoli będzie zaburzony i może spowodować nieprzyjemne posmaki (off-flavors).

Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna, a drożdże jakich użył Wyeast_3068_Weihenstephan_Weizen są górne w przedziale 18-22°C.

Pytanie w jakiej temperaturze fermentować to piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna,

3068 to zdecydowanie górna fermentacja. Poprawiłem na wiki.

A jeśli pytasz o to czy fermentować bliżej 18 czy bliżej 22 to pewnie ciężko będzie uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Ja preferuję raczej dolny przedział, aczkolwiek w domu nie zawsze mi się udaje to osiągnąć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.