Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Weizenbock

Recommended Posts

Dzisiaj przy Dniu Piwowara postanowiłem wypić buteleczkę weizenbocka receptura

http://www.piwo.org/forum/p31629-28-11-2009-23-30-48.html#p31629 wzorowana na recepturze anteksa na wiki ,trochę zmieniona ale myślę że utrzymana w stylu.

Nigdzie jednak nie znalazłem informacji w jakiej temperaturze fermentować to piwo.

Według opisów gatunków według BJCP ,napisane jest "Zbyt ciepła albo zbyt chłodna fermentacja spowoduje, że balans estrów i fenoli będzie zaburzony i może spowodować nieprzyjemne posmaki (off-flavors).

Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna, a drożdże jakich użył Wyeast_3068_Weihenstephan_Weizen są górne w przedziale 18-22°C.

Pytanie w jakiej temperaturze fermentować to piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna,

3068 to zdecydowanie górna fermentacja. Poprawiłem na wiki.

A jeśli pytasz o to czy fermentować bliżej 18 czy bliżej 22 to pewnie ciężko będzie uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Ja preferuję raczej dolny przedział, aczkolwiek w domu nie zawsze mi się udaje to osiągnąć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie dolny przedział - im mocniejsze piwo tym zimniej należy je fermentować, aby uniknąć posmaków alkoholowych (w granicach rozsądku oczywiście).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.