Skocz do zawartości

Reduktor utlenienia do piwa


srd

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Furmuss napisał:

Jak dodajecie tę witaminę, żeby została zachowana sterylność i dobrze się rozprowadziła w całym piwie?

Sypię luzem łyżeczką podczas zlewania piwa do fermentora rozlewczego jak już jest z połowa przelana na syrop cukrowy i temperatura ustabilizowana. Na takim czystym kwasie askorbinowym zbyt wiele drobnoustrojów nie będzie, a piwo na tym etapie jest całkiem odporne. Nie trzeba tu jakiejś skrajnej sterylności. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki? A co z pierwszą częścią pytania? Czy to, jak to robiłem wcześniej, da jakieś efekty? Chodzi o to, że uwarzyłem ostatnio kilka warek głównie jasnych lagerów dość intensywnie chmielonych na aromat - w sumie około 150 litrów piwa. Tylko jeden chmielony na zimno i już zabutelkowany w sposób, jaki opisałem wcześniej. Trzymam piwo teraz w temperaturze około 6-7*. Zacznę je spijać pewnie w maju i do tego czasu powinno mi się udać trzymać piwo w temperaturze poniżej 15* (później około 20*). Od kiedy stosuję witaminę C, leję również piwo do butelek prawie pod sam kapsel. Po prostu chcę żeby jak najdłużej zachowało świeżość i jak najmniej się utleniło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Oskaliber napisał:

Sypię luzem łyżeczką podczas zlewania piwa do fermentora rozlewczego jak już jest z połowa przelana na syrop cukrowy i temperatura ustabilizowana. 

Do syropu chyba też można dodać i gotować wszystko razem? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, anatom napisał:

Ja nie używam, pytam tak z ciekawości. Kolega wyżej martwi się o sterylność więc czemu by nie gotować razem z syropem cukrowym? 

 

Kwas askorbinowy jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, ulega rozkładowi pod wpływem gotowania. Łatwo utlenia się do kwasu dehydroaskorbinowego. Witamina C jest nietrwała, długie gotowanie, pieczenie, smażenie niszczy ją, przechodzi też łatwo do wywarów. Miedź lub soda przyspieszają jej utlenianie. Pasteryzacja zmniejsza zwykle zawartość witaminy C o połowę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ja też na początku pomyślałem ,że dodanie kwasu askorbinowego do gorącego czy nawet wrzącego syropu będzie najlepsze. Po pierwsze zmniejszy obawy o sterylność a dodatkowo będzie pewniejsze, że dobrze rozprowadzi się w całej objętości piwa. Ale ostatnio zacząłem się nad tym zastanawiać bardziej. Jakoś zawsze wiedziałem, że obróbka cieplna żywności powoduje, że wiele witamin w niej zawartych ulega zniszczeniu. No i zacząłem szperać po necie i  rzeczywiście większość źródeł podaje, że w wysokich temperaturach witamina C ulega bardzo szybko rozpadowi. No właśnie... tylko jak szybko? Czy po około 5 minutach w prawie 100* jest już po ptokach? Obawiam się, że tak...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, aldorn napisał:

A to witamina C to jest coś co jest nie sterylne?

W sumie to nie wiem. Raczej "dla pewności" wymyśliłem, żeby dodawać ją do gorącego syropu. Raczej nie był to dobry pomysł. W przyszłości też będę sypał prosto do wiadra, ewentualnie rozpuszczę w odrobinie wcześniej przegotowanej i ostudzonej wody.

Czasem chce się coś zrobić super perfekcyjnie a efekt jest odwrotny do zamierzonego. Chmiel na zimno sypię w dużo większych ilościach niż daje się tego kwasu i zakażenia od tego jakoś dotąd nie maiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 6.03.2019 o 23:06, DanielN napisał:

@bart3q [...]Niestety nic a nic nie mogę znaleźć o przyczynie wycofania się z jego używania przez browary. Byłbym wdzięczny jakbyś coś miał. Dzięki.

Kupiłem ostatnio piwo z browaru Cortes z Lidla i w składzie jest "przeciwutleniacz: kwas askorbinowy"

Edytowane przez człowiek piwo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, człowiek piwo napisał:

Kupiłem ostatnio piwo z browaru Cortes z Lidla i w składzie jest "przeciwutleniacz: kwas askorbinowy"

Nieźle. Widziałem dzisiaj reklamę Carlsberga, gdzie chwalą się ekologicznymi opakowaniami oraz mimochodem zostały wspominane... kapsle wchłaniające tlen o nazwie ZerO2. Nic w internecie nie mogę znaleźć po tej nazwie. Korzystał może ktoś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, sobieslaw napisał:

Nieźle. Widziałem dzisiaj reklamę Carlsberga, gdzie chwalą się ekologicznymi opakowaniami oraz mimochodem zostały wspominane... kapsle wchłaniające tlen o nazwie ZerO2. Nic w internecie nie mogę znaleźć po tej nazwie. Korzystał może ktoś?

https://marxam.pl/rozlew-kapsle-do-butelek-z-wkladka-absorbujaca-tlen-srebrne-50-szt-,c281,p4938,pl.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie i Panie 

Szybkie pytanie, jak dodawać kwas askorbinowy do piwa ? Będę zlewał na cichą, mam dodać bezpośrednio do fermentora i samo się rozpuści czy mogę naprzyklad zagotować z odrobiną wody i wlać? Nie chciał bym dodawać bezpośrednio do piwa i mieszając je napowietrzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Sumikk napisał:

Panowie i Panie 

Szybkie pytanie, jak dodawać kwas askorbinowy do piwa ? Będę zlewał na cichą, mam dodać bezpośrednio do fermentora i samo się rozpuści czy mogę naprzyklad zagotować z odrobiną wody i wlać? Nie chciał bym dodawać bezpośrednio do piwa i mieszając je napowietrzać.

 

Dodaj bezpośrednio do fermentora i się rozpuści (przynajmniej taki, w postaci proszku). Wysoka temperatura to nie jest coś, co korzystnie wpływa na ten związek ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Sumikk napisał:

Szybkie pytanie, jak dodawać kwas askorbinowy do piwa ? Będę zlewał na cichą,

A czemu chcesz dodawać kwas askorbinowy na cichej? Ja bym dodał bezpośrednio przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, Mibor napisał:

A czemu chcesz dodawać kwas askorbinowy na cichej? Ja bym dodał bezpośrednio przed rozlewem.

A dlaczego nie przed cichą która będzie trwać ok dwa tygodnie?

Mógłbym dodać przed rozlewem ale co to za różnica.

Nie znam się ale wydaje mi się że już podczas przelania na cichą może dojść do napowietrzenia piwa więc chyba lepiej odrazu dodać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie największe ryzyko utlenienia występuje podczas rozlewu. Po przelaniu na cichą prawdopodobnie piwo coś ci jeszcze dofermentuje, a wydzielający się CO2 mniejszy ryzyko utlenienia. W butelkach piwo trzymasz też dłużej niż 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Sumikk napisał:

Nie znam się ale wydaje mi się że już podczas przelania na cichą może dojść do napowietrzenia piwa

Zgadza się, dlatego lepiej nie przelewać na cichą.

 

Kwas askorbinowy ogólnie dodaje się przy rozlewie, ale w sumie dodanie części dawki przy przelewaniu na cichą (jak już ktoś koniecznie musi) i części przy rozlewie wydaje się całkiem sensownym pomysłem. 

 

8 godzin temu, Mibor napisał:

Po przelaniu na cichą prawdopodobnie piwo coś ci jeszcze dofermentuje, a wydzielający się CO2 mniejszy ryzyko utlenienia.

To nie za bardzo ma związek. Jak tlen jest rozpuszczony w piwie to wydzielające się CO2 go nie usunie. 

 

Poza tym, przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji piwo na cichej nie powinno już nic fermentować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Niedługo będę rozlewał do butelek porter bałtycki. Z tego co wyczytałem to nie polecają dodawać kwasu askorbinowego do ciemnych piw. Lecz porter napewno będzie długo leżał więc może dodać trochę ? Co o tym myślicie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Sumikk napisał:

Niedługo będę rozlewał do butelek porter bałtycki. Z tego co wyczytałem to nie polecają dodawać kwasu askorbinowego do ciemnych piw. Lecz porter napewno będzie długo leżał więc może dodać trochę ? Co o tym myślicie ?

IMO bez sensu.

Porter ma się starzeć/ dojrzewać i zyskiwać w czasie m.in. ze względu na objawy pewnego utlenienia (nie, że całkowitego rzecz jasna).

Vintage Beer opisuje sprawę dokładnie - nie mam dostępu do pliku, żeby coś zacytować, ale plik powinieneś znaleźć na TPB.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.