Jump to content

Weryfikacja przepisu DIPA


huhur
 Share

Recommended Posts

Wrzucam przepis do weryfikacji oraz efekt warzenia, który nie poszedł tak jak miał pójść.

 

PRZEPIS

-------------

5,8 kg Pale Ale ( tutaj 2,2 Kg Pale Ale, reszta Pale Ale Clear Choice)

1 kg Pszenicznego Weyerman

0,2 kg Cara (karmelowy od Fawcetta)

0,1 kg CaraPils

0,11 kg płatków owsianych

25g Magnum na 60min

50g Mosaic na 30min

30g Cascade na 5min

drożdże suche US-05

Burzliwa przez 14 dni w 18*.

Do tego na cichą (14dni):

30g Amarillo na 5 dni

50g Galaxy na 2 dni

 

Zacieranie w 65 stopniach przez 60 minut, próba jodowa i wygrzew do 78* przez 15 minut. Wysładzanie 9 litrami. 

Zamiast 18°Blg, otrzymałem 14°Blg.

Przepis był planowany na 20 litrów i ledwo zmieściłem taką ilość słodów w garze (Klarstein 25litrów z kadzią na młóto). Musiałem zrezygnować z prawie 0,5kg bo już by się młóto przelewało do głównej kadzi.

Przepis robiłem w beersmithie, który wyliczył mi 18,2 BLG stąd pytanie co poszło nie tak, że straciłem te kilka blg? 

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, dirk gently napisał:

Pewnie kluchy się porobiły bo zacier był za gęsty

Zapewne bo jak sobie teraz przypominam to mieszałem ale na samym początku, a później włączałem od czasu do czasu pompę. Nie wiem czy nie lepiej byłoby też wydłużyć gotowanie kosztem ilości...bo teraz to to będzie mocno chmielona IPA albo bardzo cienka AIPA. Coś przekombinowałem...

Link to comment
Share on other sites

Ja bym poszedł innym tropem, choć nie mam doświadczenia z automatycznymi kotłami więc mogę się mylić. W tego typu kotłach ciężko o dobre wysładzanie, o ile w ogóle, a w mocniejszych piwach jest to dość istotne. Łatwo stracić sporo na wydajności zacierając w małe ilości wody i mała wysładzając czy robiąc to w mało efektywny sposób.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Fradio napisał:

W tego typu kotłach ciężko o dobre wysładzanie

Właśnie nie wiem jak to jest ale wcześniej warzyłem milk stouta oraz zwykłe pale ale i jakoś wysładzanie wyszło idealnie, tutaj kurcze nie wiem co się podziało

Link to comment
Share on other sites

Tylko domyślam się wcześniejsze piwa to jakieś 12-14blg , przy czym przy milk stout był dodatkowo podbity latkozą, czyli gęstość która jest dość pobłażliwa jeśli chodzi o wysładzanie. Niedociągnięcia wychodzą przy większej gęstości. Oczywiście wina może leżeć gdzie indziej. 

Pytanie jeszcze bo piszesz że musiałeś zrezygnować z 0.5kg słodu bo by się nie zmieściło. Rozumiem że było to na etapie układania przepisu i masz to uwzględnione w zakładanej gęstości? 

Link to comment
Share on other sites

Tak, pozostałe warki to 12-14°Blg. 

 

Z przepisu na początku mi wyszło, że by otrzymać 19°Blg przy 72% efektywności powinienem dodać te pół kg słodu więcej, ale nie dałem bo z kadzi z młótem by się już słód przelewał... przy tym pół kg mniej wyszłoby zakładając idealny proces (72% wydajności) 18,3°Blg...    na pewno do poprawki wielkość warki bo przy 20litrach nie jestem w stanie wsypać ok. 7kg. Pytanie teraz czy nie powinienem non stop mieszać lub po prostu mieszać więcej.

Edited by huhur
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak caly kosz napchany mlotem to nie masz sie co dziwic ze bardzo slabo Ci sie to zatarlo.

Ja granic swojego sprzetu jeszcze nie testowalem ale mowi sie ze przy kociolkach automatycznych raczej nie przekracza sie 15 BLG.

Link to comment
Share on other sites

RIS 24° 15litrow, 7.6kg slodow, i bez problemu, zamieszane ze 3 razy, i pompa dziala non stop utrzymujac staly poziom okolo 1cm ponad gornym sitkiem, ja mam sitka wymienione i sa szczeliny podlozne wiec nie mam.zadnych problemw czy obaw przed mieszaniem, nawet po sitku, ze cos mi sie tam wbije.
W kotle automatycznym wysladza sie super, jedynie trzeba recznie zamieszac

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jak robisz powyżej 6kg,  zrób prtial mash w osobnym naczyniu. Gruby garnek  7l wystarczy na zacieranie 1.5kg. 

Nie zatrze się do końca,  ale dodajesz to na wysładzanie,  mieszasz i spokojnie się dotrze. Pamiętaj,  żeby w międzyczasie nie przegrzać enzymów. 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Marchelli napisał:

RIS 24° 15litrow, 7.6kg slodow, i bez problemu, zamieszane ze 3 razy, i pompa dziala non stop utrzymujac staly poziom okolo 1cm ponad gornym sitkiem, ja mam sitka wymienione i sa szczeliny podlozne wiec nie mam.zadnych problemw czy obaw przed mieszaniem, nawet po sitku, ze cos mi sie tam wbije.
W kotle automatycznym wysladza sie super, jedynie trzeba recznie zamieszac

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka
 

 

A jaki kociol?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.