nogmot 8 Posted February 22, 2019 Cześć! Nastawiłem Witka na FM20. 12 BLG nastawna - 12 l. 5 blg (11 l) przy butelkowaniu - po 18 dniach od nastawienia na burzliwą. 8 dni przed rozlewem, dałem całego ananasa na cichą. Butelkowanie 11 l i dałem 130 g glukozy - na poziom CO2 3.6., temp. 21C. BLG nie zmieniało się już od 2 dni. Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu. Pytanie czy jeśli komuś zdarzały się granaty, to w jakim czasie od zabutelkowania? Czy trzymać jeszcze w mieszkaniu ( może otworzyć jedną butlę dla testu nagazowania po tych dwóch dniach ) czy przenieść do piwnicy (13-14C), a czy może spróbować jakoś delikatnie monetą podważyć kapsel bez otwierania? A może jeszcze coś innego? Pzdr! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted February 22, 2019 Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 1 1 sihox and nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sihox 26 Posted February 22, 2019 (edited) W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie. 43 minuty temu, nogmot napisał: Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu. W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce? Edited February 22, 2019 by sihox Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 30 minut temu, sihox napisał: W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie. W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce? Ilość drożdży. To dziś otwieram i sprawdzam! 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 Kalkulator podawał mi wartości dla pszenicy 3.5 - 4.5. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted February 22, 2019 Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Czaja 8 Posted February 22, 2019 Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania. Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić 🙂 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 11 minut temu, Robert87 napisał: Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach Ok. Może za wcześnie, ale trochę mnie zmotywowaliście. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 Teraz, Andrzej Czaja napisał: Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania. Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić 🙂 Chciałem tak, szybko szybko, był brak peta i trochę mi było szkoda, bo tylko 11 l do rozlania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. Godzinę temu, sihox napisał: W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie. W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce? 23 minuty temu, Robert87 napisał: Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW 1.5 - 2.0 Brytyjskie ales 1.7 - 2.3 Porter, stout 1.9 - 2.4 Belgijskie ales 2.2 - 2.7 Europejski lager 2.2 - 2.7 Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8 Lambic 3.0 - 4.5 Lambic owocowy 3.3 - 4.5 Niemiecka pszenica Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted February 22, 2019 50 minut temu, nogmot napisał: Ilość drożdży. Ilość drożdży w butelce nie świadczy o poziomie nagazowania. 19 minut temu, nogmot napisał: POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW [...] Radzę nie przekraczać 3.0 dla normalnych butelek, a to i tak jest sporo. Ja jak chce bardzo nasycone to gazuję na 2.8 i tej wartości nie przekraczam. Gazować na 3.0-4.0 to można w lambikowych/szampańskich butelkach. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 22, 2019 jebnie to jebnie na uj drążyć 😛 1 4 Robert87, Gruby., nogmot and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 2 godziny temu, anteks napisał: jebnie to jebnie na uj drążyć 😛 A przy wstawieniu do lodówki, na 12°C drożdże nie pójdą spać i sprawa się nie uspokoi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 719 1 Items Posted February 22, 2019 34 minuty temu, nogmot napisał: A przy wstawieniu do lodówki, na 12°C drożdże nie pójdą spać i sprawa się nie uspokoi? raczej szybko wypić Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted February 22, 2019 3 godziny temu, nogmot napisał: POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW 1.5 - 2.0 Brytyjskie ales 1.7 - 2.3 Porter, stout 1.9 - 2.4 Belgijskie ales 2.2 - 2.7 Europejski lager 2.2 - 2.7 Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8 Lambic 3.0 - 4.5 Lambic owocowy 3.3 - 4.5 Niemiecka pszenica Ale witbier nie jest niemiecką pszenicą Wiesz, pretensje możesz mieć do autora tej tabeli, właściwie to wszystko poza ostatnią linijką jest spoko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 Tylko że, takie info znalazłem w kilku różnych miejscach. Mniejsza o to. Skoro jest zagrożenie, to trzeba przeciwdziałać i piwo szybko wypić! Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted February 22, 2019 11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach 😎 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 22, 2019 (edited) 49 minut temu, maciek1221 napisał: 11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach 😎 I nie będzie! 🙂 Otworzyłem. Lekko sykło. Nasycenie już ok, ale jeszcze 2 dni i będzie idealne. W większym Witek z Kormorana(prawy). W mniejszym mój. Qurtyna!! Ale mój dobry, w porównaniu, nawet z tak świetnym, jak Wit z Kormorana!! 😄 Kormoran zawsze uważałem za genialne piwo, ale teraz... W side by side w aromacie mydło i skarpety Mój aromat świeży, rześki, pomarańcza, kolendra. Dziwne, ale brak ananasa. Smak Kormorana płaski lekko goryczkowy. Mój kwaskowy (8 ml mlekowego - chociaż w kolejnej warce, dałbym o 30% mniej), cytrusowy. Wow!! 😄 Edited February 22, 2019 by nogmot 1 Łukasz Kola Kolasiński reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 24, 2019 Aktualizacja. Nasycenie 3.6 zdecydowanie za duże. Max 3.0. Po 3 daniach w 20° i 1 dniu w 14°, mocno gazowane. Zastanawiam się czy nie otworzyć wszystkich butelek i nie zakapslować raz jeszcze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Major_07 0 Posted February 24, 2019 Odważny jesteś... Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 24, 2019 Teraz, Major_07 napisał: Odważny jesteś... ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Major_07 0 Posted February 24, 2019 (edited) Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jesteś odważny Edited February 24, 2019 by Major_07 Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 24, 2019 1 minutę temu, Major_07 napisał: Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jeateś odważny Wiesz... Sugerowałem się info o nagazowaniu stylowym, więc... Dałem też butelki min. 295 g. Ale fakt, teraz zdaję sobie sprawę z ryzyka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted February 24, 2019 Wystaw na balkon, jeszcze jest chłodno to drożdże pójdą spać i szybko wypij. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 24, 2019 13 minut temu, Henx napisał: Wystaw na balkon, jeszcze jest chłodno to drożdże pójdą spać i szybko wypij. Jest w piwnicy, w lodówce. W temperaturze 12°C. Szybko piję! 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites