Jump to content

Recommended Posts

Cześć!

 

Nastawiłem Witka na FM20.

12 BLG nastawna - 12 l.

5 blg (11 l) przy butelkowaniu - po 18 dniach od nastawienia na burzliwą.

8 dni przed rozlewem, dałem całego ananasa na cichą.

 

Butelkowanie 11 l i dałem 130 g glukozy - na poziom CO2 3.6., temp. 21C.

BLG nie zmieniało się już od 2 dni.

 

Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu.

 

Pytanie czy jeśli komuś zdarzały się granaty, to w jakim czasie od zabutelkowania?

Czy trzymać jeszcze w mieszkaniu ( może otworzyć jedną butlę dla testu nagazowania po tych dwóch dniach ) czy przenieść do piwnicy (13-14C), a czy może spróbować jakoś delikatnie monetą podważyć kapsel bez otwierania?

A może jeszcze coś innego?

 

Pzdr!

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. 

 

Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

43 minuty temu, nogmot napisał:

Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu.

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

Edited by sihox

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, sihox napisał:

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

Ilość drożdży.

To dziś otwieram i sprawdzam!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania.

Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Robert87 napisał:

Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach

Ok.

Może za wcześnie, ale trochę mnie zmotywowaliście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Andrzej Czaja napisał:

Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania.

Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić 🙂

 

Chciałem tak, szybko szybko, był brak peta i trochę mi było szkoda, bo tylko 11 l do rozlania.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. 

 

Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 

Godzinę temu, sihox napisał:

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

 

23 minuty temu, Robert87 napisał:

Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach

 

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

  • 1.5 - 2.0
    Brytyjskie ales
  • 1.7 - 2.3
    Porter, stout
  • 1.9 - 2.4
    Belgijskie ales
  • 2.2 - 2.7
    Europejski lager
  • 2.2 - 2.7
    Amerykańskie ales i lagery
  • 2.4 - 2.8
    Lambic
  • 3.0 - 4.5
    Lambic owocowy
  • 3.3 - 4.5
    Niemiecka pszenica

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, nogmot napisał:

Ilość drożdży.

Ilość drożdży w butelce nie świadczy o poziomie nagazowania.

 

19 minut temu, nogmot napisał:

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

[...]

Radzę nie przekraczać 3.0 dla normalnych butelek, a to i tak jest sporo. Ja jak chce bardzo nasycone to gazuję na 2.8 i tej wartości nie przekraczam. Gazować na 3.0-4.0 to można w lambikowych/szampańskich butelkach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, anteks napisał:

jebnie to jebnie na uj drążyć 😛

 

A przy wstawieniu do lodówki, na 12°C drożdże nie pójdą spać i sprawa się nie uspokoi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, nogmot napisał:

 

A przy wstawieniu do lodówki, na 12°C drożdże nie pójdą spać i sprawa się nie uspokoi?

raczej szybko wypić

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, nogmot napisał:

 

 

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

  • 1.5 - 2.0
    Brytyjskie ales
  • 1.7 - 2.3
    Porter, stout
  • 1.9 - 2.4
    Belgijskie ales
  • 2.2 - 2.7
    Europejski lager
  • 2.2 - 2.7
    Amerykańskie ales i lagery
  • 2.4 - 2.8
    Lambic
  • 3.0 - 4.5
    Lambic owocowy
  • 3.3 - 4.5
    Niemiecka pszenica

 

Ale witbier nie jest niemiecką pszenicą :)

Wiesz, pretensje możesz mieć do autora tej tabeli, właściwie to wszystko poza ostatnią linijką jest spoko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko że, takie info znalazłem w kilku różnych miejscach.

Mniejsza o to. Skoro jest zagrożenie, to trzeba przeciwdziałać i piwo szybko wypić! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, maciek1221 napisał:

11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach 😎

I nie będzie! 🙂

 

Otworzyłem.

Lekko sykło.

Nasycenie już ok, ale jeszcze 2 dni i będzie idealne.

 

W większym Witek z Kormorana(prawy).

W mniejszym mój.

 

Qurtyna!! Ale mój dobry, w porównaniu, nawet z tak świetnym, jak Wit z Kormorana!! 😄

Kormoran zawsze uważałem za genialne piwo, ale teraz... W side by side w aromacie mydło i skarpety

Mój aromat świeży, rześki, pomarańcza, kolendra. Dziwne, ale brak ananasa.

Smak Kormorana płaski lekko goryczkowy.

Mój kwaskowy (8 ml mlekowego - chociaż w kolejnej warce, dałbym o 30% mniej), cytrusowy. Wow!! 😄

 

 

 

 

 

IMG_20190222_225422.jpg

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualizacja. 

Nasycenie 3.6 zdecydowanie za duże. 

Max 3.0.

Po 3 daniach w 20° i 1 dniu w 14°, mocno gazowane.

Zastanawiam się czy nie otworzyć wszystkich butelek i nie zakapslować raz jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Major_07 napisał:

Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jeateś odważny

Wiesz... Sugerowałem się info o nagazowaniu stylowym, więc...

Dałem też butelki min. 295 g.

 

Ale fakt, teraz zdaję sobie sprawę z ryzyka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystaw na balkon, jeszcze jest chłodno to drożdże pójdą spać i szybko wypij. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Henx napisał:

Wystaw na balkon, jeszcze jest chłodno to drożdże pójdą spać i szybko wypij. 

Jest w piwnicy, w lodówce.

W temperaturze 12°C.

Szybko piję!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.