Jump to content
PawelW

German Amber Ale - ejlowa wariacja Marcowego

Recommended Posts

Witam

 

Chciałem zrobić coś tak jak w tytule tj. ALE'a, ale na kształt marcowego. Konkretnie zależy mi na bursztynowym kolorze, słodowym i delikatnie słodkim smaku, umiarkowanej goryczce i dość wyczuwalnym smaku niemieckiego chmielu, a wszystko to w bezestrowym profilu smakowym. Celuję w 25l 13°blg

 

Planowany skład:

Pale Ale 4kg (baza)

Golden Ale 2kg (dla wprowadzenia ciastek, słodowości)

Carared 0,5kg (ubarwienie, karmelowe nuty)

Pszeniczny 0,5kg (ukłon w stronę piany)

 

Chmielenie (60')

Magnum 30g na 60'

Hersbrucker 40g na 30'
 

Zacieranie

66°C - 40'

72°C - 30'

 

Drożdże WY1007 German Ale lub WY2565 Kolsch w temperaturze ok. 14-15°C

 

Wg. brewtarget przy wydajności 75% otrzymamy:

 

13,7°blg

5,7% abv

17 EBC

48 IBU - co wg. mnie przy tej ilości jest wynikiem dość zawyżonym, aczkolwiek chętnie posłucham rady mądrzejszych. Może zmiana chmielu goryczkowego? To, że nazwałem to piwo german - nie oznacza, że celuje w niemieckie składniki tylko ;)

 

Dajcie znać jak wyobrażacie sobie takie piwko i czy ma to wg. was rację bytu. Z góry dzięki za pomoc.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Oskaliber napisał:

48 IBU przy tym ekstrakcie to będzie więcej niż umiarkowana goryczka. 

 

Przy takim chmieleniu nie będziesz miał dość wyczuwalnego smaku chmielu. 

 

No to jest pierwszy element który skoryguje. Docelowo zrobię chmielenie do 30 IBU

 

 

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Jankasper napisał:

Zamiast na 30 chmielibym na 20 minut. 

 

Redukcja magnum do 20g i Hersa do 20' da mi IBU ok. 33 więc chyba tak poprawię ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, PawelW said:

 

Redukcja magnum do 20g i Hersa do 20' da mi IBU ok. 33 więc chyba tak poprawię ;)

Dokładnie. Lekko dodajesz smaki,  zmniejszasz goryczke. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem taką wariację ,zasyp na Vienna lagera i drożdże German Ale start fermentacji w 12 stopniach , wyszło bardzo czyste smakowo i bardzo klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, PawelW napisał:

 

Redukcja magnum do 20g i Hersa do 20' da mi IBU ok. 33 więc chyba tak poprawię ;)

 

A moze nie redukcja Magnum, ale skrócenie do 40 minut chmielenia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, PawelW napisał:

Chciałem zrobić coś tak jak w tytule tj. ALE'a, ale na kształt marcowego

 

13 godzin temu, rado napisał:

zasyp na Vienna lagera i drożdże German Ale

 

@PawelW - ja myślę, żeby nie kombinować z zasypem, tylko wziąć jak radzi @rado jakąś sprawdzoną recepturę na marcowe/ festbier, delikatnie podkręcić chmielenie i już.

Jamil na 25 litra podaje taki zasyp (za Brewtoad - swoją drogą myślałem, że ten portal już umarł):

Cytat

2,265    pilzneński
1,812    monachijski 1
1,359    wiedeński
0,453    Caramunich  - karmelowy 20L tj. ~60EBC

Mhm? Takie nierówne wartości w kg w związku z przeliczaniem z funtów.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z @zasada, jeśli to ma być a'la marcowe to zasyp powienien być jak do marcowego a nie pale ale.

Zastanów się dobrze co chcesz osiągnąć, może to kwestia nazewnictwa a z marcowym to tylko kolor ma być wspólny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za rady, przemyślę wasze sugestie i jak tylko coś uwarze to dam znać 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.