Jump to content
kedyz

Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend - kiedy aktywować

Recommended Posts

Darz Bór!

Jak już dzisiaj pisałem w innym temacie robię flandersa mocno posiłkując się notatkami udostępnionymi przez chłopaków  Piotra Terkę i Piotra Marczyka (grand champion 2015) oraz wiedzą Jamila Zainasheffa.

Na pierwszy raz wybrałem wersję wstępnego przefermentowania brzeczki neutralnymi drożdżami i późniejszego zadania mieszanki na flandersa.

Po sześciu dniach od zadania pierwszych drożdży będę zadawał Wyeast Activator 3763 Roeselare Ale Blend (będzie to piątek 22 lutego wieczorem). Nigdy nie miałem do czynienia z płynnymi i zastanawiam się kiedy to aktywować. W instrukcji piszą, że starczy 3 godziny przed zadaniem, ale wiem, że niektórzy aktywują takie saszetki nawet trzy dni przed.

 

Co więc robić, jak postępować z tą mieszanką? Proszę o pomoc i dziękuję.

Edited by kedyz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej 3 dni przed, daj szanse  bakteriom.

 

I daj to po skończonej burzliwej przy zlewaniu na cichą, chyba nie będziesz trzymał całego osadu pół roku czy dłużej.

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Lepiej 3 dni przed, daj szanse  bakteriom.

 

I daj to po skończonej burzliwej przy zlewaniu na cichą, chyba nie będziesz trzymał całego osadu pół roku czy dłużej.

Dzięki. Oczywiście będę zlewał. Fermentacja już wyraźnie zwolniła także myślę, że spokojnie po 6 dniach będzie po etapie burzliwym. Przelewam i zadaję 3763. Nie wiem tylko czy od razu w szklany balon i potem dorzucić do niego kostki, czy na razie przelać w plastik i potem przelać drugi raz w szklany balon z kostkami. Zdaje się, że drugi wariant robili chłopaki od grand championa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I co taka operacja ma niby na celu? Ja bym lał od razu do szkła. Zwłaszcza, jeśli ten drugi plastik nie jest już przeznaczony na bretty, to tylko sobie go zakazisz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Oskaliber napisał:

I co taka operacja ma niby na celu? Ja bym lał od razu do szkła. Zwłaszcza, jeśli ten drugi plastik nie jest już przeznaczony na bretty, to tylko sobie go zakazisz. 

Też się zastanawiałem czemu tak robili i nic mi do głowy nie przyszło, dlatego rozważam pierwsza opcję

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno zacząłem robić flandersa w taki sam sposób, saszetkę zadałem po ok 24 godzinach od aktywowania, jako kompromis między tym co piszą w internetach(żeby aktywować dłużej) a tym co na opakowaniu(3h), saszetka była napuchnięta, ale nie całkiem twarda. Po 2 tygodniach widać że biofilm już się powoli tworzy. Następnym razem poczekałbym dłużej.

 

I też uważam, żeby od razu w szklany balon przelać.

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kedyz proszę Cię - DARZ BÓR  

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, B.K. napisał:

@kedyz proszę Cię - DARZ BÓR  

 

:) już myślałem, że nikt nie zauważy. Ważyć-warzyć to wszyscy hur dur... poprawione

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Głowa, @dziedzicpruski, @Oskaliber

 

chłopaki poradźcie jeszcze, wczoraj o 21 aktywowałem tego wyesta (czyli mamy w zasadzie 17 godzin) i kurde nic się nie dzieje, nie puchnie, za to ja zaczynam puchnąć. Data produkcji 16 października 2018 r. Paczka stoi w 19-20 stopniach (po prostu w pokoju). Co robić, bo zaczynam panikować....

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kedyz zaparz meliskę i wyluzuj - brety ciężko ruszają niczym walec drogowy, ale ciężko też je ubić.

Wezmą się za piwo - wcześniej lub później.

W tym blendzie jest bardzo fajny szczep podstawowy - szkoda że nie dasz mu się wykazać. Fermentując najpierw na neutralnych drożdżach cerevisae nie będą miały co jeść.

Edited by B.K.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, kedyz napisał:

@Głowa, @dziedzicpruski, @Oskaliber

 

chłopaki poradźcie jeszcze, wczoraj o 21 aktywowałem tego wyesta (czyli mamy w zasadzie 17 godzin) i kurde nic się nie dzieje, nie puchnie, za to ja zaczynam puchnąć. Data produkcji 16 października 2018 r. Paczka stoi w 19-20 stopniach (po prostu w pokoju). Co robić, bo zaczynam panikować....

Aktywacja jest w zasadzie zupełnie nieistotna. Możesz wlać nawet bez niej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Oskaliber napisał:

Aktywacja jest w zasadzie zupełnie nieistotna. Możesz wlać nawet bez niej. 

No ale to jakieś padaki są zupełne :( 

A może do piekarnika na 30 stopni?

A może zamówić drugą paczkę? Ale to przesunie ich zadanie na przyszły tydzień...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kedyz Nic się nie przejmuj - tak jak pisze @Oskaliber poczekaj albo dodaj już i zapomnij o piwie na pół roku albo dłuzej

no - wody do bulgotki czasem trzeba dolać ;)

Edited by B.K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.