Jump to content
Sign in to follow this  
garot

Przepis na piwo miodowe jasne

Recommended Posts

Witam,

 

Czy podzieliłby się ktoś przepisem na jasne piwko miodowe ale nie za słodkie aby pijalne było też w większych ilościach czy żeby nie muliło? :)

 

Znalazłem jeden przepis ale nie wiem czy dobry i czy ta ilość miodu faktycznie aż tyle tego idzie? Nigdy nie robiłem takiego piwa.

 

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.6 kg  
Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg 44.6% 80 % 5
Ziarno Caramunich® typ I 0.2 kg 3.6% 73 % 80
Ziarno Abbey Malt Weyermann 0.4 kg 7.1% 75 % 45
Ziarno Płatki owsiane 0.2 kg 3.6% 85 % 3
Płynny ekstrakt Miód Gryczany (Buckwheat Honey) 1.8 kg 32.1% 70 % 40
Ziarno słód gryczany 0.5 kg 8.9% 62 % 7

 

 

Powinno być według przepisu około 15 BLG.

 

I jeszcze pytanie jaki rodzaj miodu do piwa ? ten gryczany może być? W ogóle czy rodzaj miodu ma w piwie mocne znaczenie dla smaku?

 

Ja to tylko z piw to ciechana miodowego kilka razy piłem i mi smakował i teraz chciałbym w domu zrobić jakieś miodowe :)

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miód gryczany ma specyficzny smak. Nie koniecznie może on tobie przypasować. Ogólnie rodzaj miodu ma główny wpływ, jakie posmaki on nada. Poza gryczanym i spadziowym inne miody są mniej intensywne w smaku. Jednak miód w 95% składa się z cukrów - przefermentuje prawie wszystko. Jak piłeś czwórniaka, to wiesz jak smakuje całkowicie przefermentowany miód. Mi osobiście ten smak nie podchodzi. W piwie nie jest łatwo ten smak zbalansować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób Burton'a. Jak będziesz pamiętać, żeby miód dać jak najpóźniej i rozpuszczać w odpowiednio schłodzonej brzeczce, a dopiero potem zadać drożdże, to po fermentacji zostanie w smaku i aromacie, a nawet go specjalnie nie nadgryzą i zachowa swoje lecznicze właściwości.

 

Byle był dobrej jakości, to każdy się nada, wszystko sprowadza się do dwóch czynników: temperatury i technologii. Przeważnie na 20-25 litrową warkę wystarczy od 900 do 1200g miodu (w takiej pojemnościach najczęściej jest też konfekcjonowany). Słodycz miodu w smaku skontrujesz dodatkiem chmielu.

 

Odnośnie gryczanego i spadziowego jeszcze, na takich ciężkich miodach rób jednak krupniki albo dwójniaki, a do piwa daj miody wielokwiatowy albo akacjowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za informację, myślę ze na razie zrezygnuje z Burtona, chciałbym coś lżejszego i jasnego na razie mam dość mocnych ciemnych piw :) Myślę że poszukam coś na miodzie kwiatowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To weź lżejszego Burton'a :) na tapetę. Ten, co uwarzyliśmy, ostatni Mild Dinner co prawda ma 18 blg i 8,7vol, ale jest nadal dość jasny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, kaingorn napisał:

Podziel się potem wrażeniami, też mam w planach jakieś ALE z miodem :)

Oczywiście dam znać, właśnie ruszam na miasto po miód :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.