aopon 1 Posted February 18, 2019 (edited) Witam, zaczynam dopiero z własnymi recepturami, możecie zerknąć na https://brewness.com/pl/recipe/mango-ipa-7/view ? Będę wdzięczny za opinie i ewentualne poprawki. Dzięki, pozdrawiam Edited February 18, 2019 by aopon Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChmielowyAli 9 Posted February 18, 2019 Wg mnie zbyt srogo z gorczyką, to częsty błąd w tych stylach. NEIPA i Milkshake IPA to powinny być takie lekkie, soczkowe piwa. U ciebie przewidywany balans goryczy to 1.32. To bardzo dużo. U mnie było 0.7 i było to piwo najchętniej wybierane przez kobiety. W końcu po coś dajesz tę laktozę, prawda? Żeby podbić FG i tym samym zwiększyć pijalność. Jeśli to możliwe, w ogóle odpuściłbym chmielenie Magnum w tej recepturze. Puryści pewnie się przywalą do drożdży, że zbyt czysty profil, ja nie mam tu zdania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
aopon 1 Posted February 18, 2019 Dzięki, faktycznie za dużo goryczki. W jakich temperaturach zacierałeś? Jakie dałeś drożdże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ChmielowyAli 9 Posted February 18, 2019 celowałem ok 68 C drożdże FM55 Zielone wzgórze FG wyszło ok. 5 blg Quote Share this post Link to post Share on other sites