Jump to content

Za duże BLG


nogmot
 Share

Recommended Posts

Cześć!

 

Właśnie powoli zaczyna się gotować. Coś a'la Pan IPANi z Trzech Kumpli.

Zakładałem BLG 15 na koniec, a po wysładzaniu wyszło już 15. Jak tak dalej pójdzie, to po gotowaniu (80 min) będzie z 17.

Co robić?

 

Pzdr!

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Kaniutek napisał:

Ja leję najtańszą wodę źródlaną ze sklepu. Jest sterylizowana UV więc i bezpieczna. przy okazji, można ja dobrze schłodzić.

Jesli jej nie masz, to lałbym gotowaną.

 

Ok.

Pomyślę.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, V4IN napisał:

Jaka to woda?

Obojętne. Najtańsza. Najtańsze wody źródlane są zwykłymi wodami z czystego źródła, poddane sterylizacji i zapakowane w butelkę. Zwykle są kompletnie nijakie w smaku.  Czyli, nie są, ani przesadnie zmineralizowane, ani totalnie z minerałów wyzute. W moim, pobliskim sklepie o przesadnie wielkiej powierzchni taka 5l woda kosztuje 1,60 PLN. Mam ich zawsze kilka pod ręką - na wszelki nagły wypadek.  

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Przed chmieleniem wysładzasz lub dolewasz surowej wody. Po chmieleniu dolewasz wodę przegotowaną. Jeżeli po chmieleniu potrzeba dolać większe ilości wody, to możesz się pokusić o jej ewentualne nachmielenie

 

Wyszło 26 L nastawnej i 18 Blg.

Trochę dużo, ale szkoda mi było marnować tyle brzeczki, żeby zastąpić ją wodą.

Oryginał ma 16.5 BeLGów, więc 18 jakoś przejdzie - będzie Imperiał Pana z IPANią :-).

 

Dzięki za pomoc!

Przyda się na przyszłość!

Link to comment
Share on other sites

Hmm. Jak to "marnować brzeczkę, żeby zastąpić ją wodą"?

 

Nikt Ci nie każe zastępować brzeczki wodą, tylko obniżyć nieco ekstrakt. Skoro zakładałeś piwo o danej wartości blg, to warto byłoby się tego trzymać i dolać jednak wody zgodnie z sugestią. Oczywiście eksperymenty czasem są pożądane, ale na przykład gdybyś robił piwo konkursowe, to ekstrakt o 1,5 stopnia wyższy jest czasem dużą przesadą.

 

Protip: obniżając ekstrakt nie marnujesz brzeczki, ponieważ... [fanfary] wychodzi więcej piwa! Dolewając 2,5 l wody, uzyskałbyś 28,5 l brzeczki o założonym ekstrakcie 16,5. 5 butelek więcej, a blg wedle założeń. Zmiana na plus we wszystkich kierunkach ;)

Edited by Czeslaw
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Czeslaw napisał:

Hmm. Jak to "marnować brzeczkę, żeby zastąpić ją wodą"?

 

Nikt Ci nie każe zastępować brzeczki wodą, tylko obniżyć nieco ekstrakt. Skoro zakładałeś piwo o danej wartości blg, to warto byłoby się tego trzymać i dolać jednak wody zgodnie z sugestią. Oczywiście eksperymenty czasem są pożądane, ale na przykład gdybyś robił piwo konkursowe, to ekstrakt o 1,5 stopnia wyższy jest czasem dużą przesadą.

 

Protip: obniżając ekstrakt nie marnujesz brzeczki, ponieważ... [fanfary] wychodzi więcej piwa! Dolewając 2,5 l wody, uzyskałbyś 28,5 l brzeczki o założonym ekstrakcie 16,5. 5 butelek więcej, a blg wedle założeń. Zmiana na plus we wszystkich kierunkach ;)

 

No myślałem też i o drugim fermentorze z naddatku brzeczki, ale... nie wynegocjowałem już przestrzeni na 4 fermentor :/

Zlałem do wiadra i wyszło 26 L. 2 godziny później piana w rurce, piana poza rurką.

 

Co do samego ekstraktu... Pan IPANi z Trzech K. 16,5 BLG.

Styl:

 

Od 13,8 do 15,9 czyli sporo przekroczone. Czyli mam Imperiała :)

 

Edited by nogmot
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Jasiu napisał:

Pan IPAni to nie White IPA.

 

http://www.trzechkumpli.pl/piwo/panipani/

 

"[...] Pan IPAni zostało nagrodzone złotym medalem w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu w 2015 roku w kategorii White IPA. [...]"

Chociaż w stylu faktycznie TK podało, że to Wheat IPA.

 

 

Edited by nogmot
Link to comment
Share on other sites

To już tylko świadczy o geniuszu konkursów. :)

 

Nie jestem fanem BJCP czy innych dziwnych wymysłów szufladkowania piwa po ekstrakcie do miejsca po przecinku, ale jakby bardzo chcieć umieścić gdzieś Pan IPAni to jest to rasowy New England, po prostu powstał wcześniej niż zaczęto w Polsce używać tego terminu. A dla TK szacunek, że zostali konsekwentnie przy "Wheat IPA".

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Jasiu napisał:

To już tylko świadczy o geniuszu konkursów. :)

 

Nie jestem fanem BJCP czy innych dziwnych wymysłów szufladkowania piwa po ekstrakcie do miejsca po przecinku, ale jakby bardzo chcieć umieścić gdzieś Pan IPAni to jest to rasowy New England, po prostu powstał wcześniej niż zaczęto w Polsce używać tego terminu. A dla TK szacunek, że zostali konsekwentnie przy "Wheat IPA".

Nie znam się na stylach, więc nie dyskutuję, ale...

Ale robiłem Pana IPANią z założeniem, że to taki Witek, tylko po amerykańsku, czyli White IPA lub Wheat IPA.

 

 

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, Jasiu napisał:

Pan IPAni to nie White IPA.

 

34 minuty temu, nogmot napisał:

http://www.trzechkumpli.pl/piwo/panipani/

"[...] Pan IPAni zostało nagrodzone złotym medalem w Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu w 2015 roku w kategorii White IPA. [...]"

Chociaż w stylu faktycznie TK podało, że to Wheat IPA.

 

Z White IPA jest taki problem, że obecnie ma w zasadzie dwa znaczenia. Kiedyś przez White IPA wszyscy rozumieli hybrydę American IPA i Witbiera, a obecnie niektórzy podpinają pod ten termin po prostu bardzo jasne IPA, przeważnie na pszenicy. Żeby to odrożnić na wcześniejsze White IPA niektórzy mówią Wit IPA i ogólnie panuje trochę chaos. Pan IPAni oczywiście klasyfikuje się do tej drugiej grupy, a KPR łączył oba style w obrębie jednego:

 

"21. White IPA (14-18º Plato)
Mariaż piwa pszenicznego oraz IPA, czasem z belgijskimi drożdżami lub dodatkiem kolendry i skórki pomarańczy, innym razem jak mocniejsza wersja American Wheat."

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Oskaliber napisał:

 

 

Z White IPA jest taki problem, że obecnie ma w zasadzie dwa znaczenia. Kiedyś przez White IPA wszyscy rozumieli hybrydę American IPA i Witbiera, a obecnie niektórzy podpinają pod ten termin po prostu bardzo jasne IPA, przeważnie na pszenicy. Żeby to odrożnić na wcześniejsze White IPA niektórzy mówią Wit IPA i ogólnie panuje trochę chaos. Pan IPAni oczywiście klasyfikuje się do tej drugiej grupy, a KPR łączył oba style w obrębie jednego:

 

"21. White IPA (14-18º Plato)
Mariaż piwa pszenicznego oraz IPA, czasem z belgijskimi drożdżami lub dodatkiem kolendry i skórki pomarańczy, innym razem jak mocniejsza wersja American Wheat."

 

Wit IPA! To jest najlepsze określenie :)

A jak White, to moje 18 BLG, mieście się w style, co nie? Czyli konkurs mógłbym wygrać :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.