Jump to content

Pierwsza warka. Filtracja.


Jerenek
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

 

Wczoraj uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Jest to Angielska IPA z Browamatora.  

Przyznam się szczerze, że spanikowałem podczas filtracji. Przez co otrzymałem 15 litrów brzeczki 15,5 blg(przy zadaniu drożdży) zamiast 20 litrów 14 blg. Mam taki najtańszy cukromierz z biowinu, niestety nie chcę teraz inwestować w refraktometr. Dlatego mam problem przy pomiarze blg. Aby wynik był miarodajny muszę schłodzić brzeczke do 20 stopni, a to trochę trwa. Nie chcę jednak otrzymywać wysłodzin poniżej 3 blg. 

Więc moje pytanie. Czy mogę zatrzymać wysładzanie do momentu uzyskania miarodajnego wyniku blg. I czy nie wpłynie to na filtracje. Chodzi mi o to, czy jak zatrzymam wysładzanie na jakiś 15 minut w celu uzyskania pomiaru to nie zablokuje się mi filtracja jak będę chciał ją kontynuować.

 

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Jerenek said:

Więc moje pytanie. Czy mogę zatrzymać wysładzanie do momentu uzyskania miarodajnego wyniku blg. I czy nie wpłynie to na filtracje. Chodzi mi o to, czy jak zatrzymam wysładzanie na jakiś 15 minut w celu uzyskania pomiaru to nie zablokuje się mi filtracja jak będę chciał ją kontynuować.

 

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. 

 

Jeśli nie wystudzisz złoża, bedzie ok. Ja często zatrzymuję wysładzanie na jakiś czas, żeby woda lepiej w młócie się rozeszła, problemów to nie rodzi.

Napisz może, jaki ogólnie masz sprzęt, to tez czasem zmienia postać rzeczy.

Link to comment
Share on other sites

Filtrację prowadzę w fermentorze 33l z założonym "sracz wężykiem". Cukromierz najtańszy za 10 zł. Warze i zacieram w pasteryzatorze do przetworów 29l. Do tego mam chłodnicę z rurki miedzianej fi 10. Ogólnie wydaje mi się, że sprzęt jak na początek mam wystarczający. Zaznaczę, że po zadaniu drożdży fermentacja bardzo ładnie ruszyła. 

Link to comment
Share on other sites

Już pewnie po sprawie, ale na przyszłość:

 

1. Lepiej nie zatrzymywać filtracji bo lubi stanąć. 

 

2. Nie przejmuj się przy pierwszych warkach ekstraktem wysłodzin, patrz tylko na ekstrakt brzeczki. Jak masz sensowną wydajność to i tak nie zejdziesz poniżej przyzwoitych wartości, a jak zejdziesz to pewnie i tak nie zauważysz niuansów smakowych z tego wynikających. 

 

No i na marginesie 3. Kup refraktometr ;) Chyba nic w piwowarstwie tak bardzo nie ułatwia życia jak on. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Insza inszosc: wysladzac ponizej 3 BLG smialo mozesz (chyba ze o czyms nie wiem), problem z garbnikami i innymi cudami moze sie zaczac przy poziomie 1-1,5 ,  niektorzy mowia o 2 BLG. Wiec nie masz sie czym przejmowac specjalnie. A jesli nawet zejdziesz na chwile juz baaardzo nisko - ile Ci tego wyjdzie? Cwierc litra na wiadro piwa? Nie ma sie czego bac :-) Podpisuje sie zatem pod tym, co napisal @Oskaliber w 2. punkcie - bardziej sie przejmuj ekstraktem w wiadrze. Uszy do gory, lycha w garsc i nastawiaj kolejny garnek, bedzie dobrze! :-)

 

Link to comment
Share on other sites

No to już jestem trochę mądrzejszy. Znalazłem kalkulator więc problem z czekaniem do zrobienia pomiaru już za mną. Dzięki Henx. 

A jeśli chodzi o te 3 blg to właśnie miałem na myśli garbniki. Teraz już mniej się tym przejmuję. 

Kolejne warzenie to white ipa. 

Pozdrawiam. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.