goldi_WRO 11 Posted February 16, 2019 (edited) Cześć, Czy ktoś robi tak jak ja że odcedza brzeczkę z chmielin i zadaje ją razem z całą brzeczką? Filtruję przez woreczek z siateczki chmieliny i odstawiam do opadnięcia reszty chmielin która przeszła przez woreczek. Po godzinie czy dwóch gotuję czystą brzeczke z nad osadu i dodaje jeszcze przed zadaniem drożdży do fermentora. Robi ktoś tak ? Myślicie że ma to jakieś negatywne skutki ? trawiastość czy inne posmaki? Ja nie stwierdziłem żeby pojawiały się dziwne niepotrzebne smaki, ale też nie robiłem eksperymentów z podziałem na piwo z dodatkową brzeczką i bez. Wychodzę z założenia że szkoda mi wylać litr piwa Może ktoś robił eksperyment i wie Na zdjęciu brzeczka dopiero co odfiltrowana. później wrzucę zdjęcie po opadnięciu chmielin. Edited February 16, 2019 by goldi_WRO Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted February 16, 2019 Niektórzy to podobno odzyskują. Dla mnie robocizna z tym związana jest totalnie niewarta jakiegoś marnego litra piwa. Jeśli chodzi o negatywne skutki, to żadna trawiastość Ci z tego raczej nie wyjdzie, ale opóźniasz zadanie drożdży o kilka godzin, co w jakimś tam stopniu zawsze zwiększa ryzyko infekcji brzeczki. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted February 16, 2019 Czy ten litr piwa jest wart więcej niż zainfekowana cała warka?Wysłane z mojego Nokia 5.1 Plus przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted February 16, 2019 Też zawsze mi tego było szkoda. Jednak filtracja tego, to gra nie warta świeczki. Polecam chmielenie w worku. Od kiedy zacząłem worków używać, wystarczy tylko jego zawartość wycisnąć. Alternatywnie może być hop spider Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 17, 2019 ja pezłom z chmielinami wylewam na sitko kuchenne, nad garnkiem. Po minucie wieszam nad fermentor, osad działa jak fitr. Dolewam do sitka wraz z ubywaniem, leci jakoś 5 minut. Wszystko pod przykryciem i wygotowane, żadnej infekcji z tego tytułu nie stwierdziłem:D Quote Share this post Link to post Share on other sites