beniamin76 2 Posted February 15, 2019 zastanawiałem się nad wpisem w zakładce "Co mogę zrobić z tych składników" ale kupuje składniki więc poruszę temat w recepturach Koźlak wędzony / Rauchbock 16 BLG 30 IBU 44 EBC (22L)-po gotowaniu 3kg Słód WĘDZONY Bukiem 2kg Monachijski ciemny 0,15 kg karmelowy 300 0,7 kg Red Ale 0,1 kg Barwiący obłuszczony słody z wiking malt (wynika to z darmowego transportu) Proszę o sugestie czy taki zasyp jest prawidłowy , mam za sobą jedynie 11 warek , z czego większość to IPA APA AIPA PIPA ( nie używałem jeszcze słodów specjalnych) co do chmieli polskie Ilunga /Marynka (poza nimi mam same amerykańce ) Recepturę dziś zmieniłem podbijając red ale (melanoidynowy) redukując karmelowy i dodając 0,1 Barwiący ( wynikało to z tego że tworząc American Amber Ale miałem zbliżone zasypy i kolory ) Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 519 2 Items Posted February 15, 2019 33 minuty temu, beniamin76 napisał: Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi Korzystaj z tego co na forum już jest. Tzn. są tematy o wędzonych koźlakach (np. taki staroć) a ten dział jest przeznaczony na sprawdzone receptury - nie na sprawdzanie receptur. A merytorycznie i własnego doświadczenia powiem tak: wyrzuć melanoidynowy i barwiący w cholerę, pomyśl nad zwiększeniem udziału karmelowego (200 - 250 g), gotuj 1,5-2 h. Jak zacierasz? Dekokcja jest tu dobrym rozwiązaniem - nie niezbędna, ale pomaga w zrobieniu dobrego piwa. Jakie drożdże? No i samo wędzenie - Viking nie jest znany z intensywności. Ja jestem z partii Steinbach or muerte w tym temacie. Rzuć okiem na mój duży i mały zasyp w tym stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
beniamin76 2 Posted February 15, 2019 znalazłem , akurat twój wpis mówi o koźlaku , czytałem wcześniej ale odpuściłem bo o innych stylach tudzież śliwce było pisane na początku . Po krótkiej analizie rzeczywiście to miejsce nie jest dobre na dywagacje na temat stylu tylko powinien być tu umieszczony sprawdzony przepis . nie wiem jak usunąć temat ale jak jesteś moderatorem to można go skasować . co do mojego pomysłu sugerowałem się http://kompendiumpiwa.pl/wedzony-kozlak-rauchbock/ Dekokcja odpada , przeniosłem mikrobrowar do piwnicy kumpla brak na razie warunków , co do zacierania 62st 20` 69st 40-60` Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 519 2 Items Posted February 15, 2019 2 minuty temu, beniamin76 napisał: nie wiem jak usunąć temat ale jak jesteś moderatorem to można go skasować . Nie jestem. Jakie drożdże? Dobrego piwa! Quote Share this post Link to post Share on other sites
beniamin76 2 Posted February 15, 2019 na razie robię na sucharach (SAFLAGER S-189) , jutro pierwszy dolniak Pils 12BLG na Sazz i Pilzeńskim , dopiero z tego będę gęstwę brał Quote Share this post Link to post Share on other sites