Jump to content
beniamin76

Koźlak wędzony / Rauchbock

Recommended Posts

zastanawiałem się nad wpisem w zakładce "Co mogę zrobić z tych składników" ale kupuje składniki więc poruszę temat w recepturach 

Koźlak wędzony / Rauchbock 

16 BLG     30 IBU      44 EBC    (22L)-po gotowaniu 

3kg  Słód WĘDZONY Bukiem

2kg Monachijski ciemny

0,15 kg  karmelowy 300

0,7 kg  Red Ale

0,1 kg Barwiący obłuszczony 

słody z wiking malt (wynika to z darmowego transportu) 

 

Proszę o sugestie czy taki zasyp jest prawidłowy , mam za sobą jedynie 11 warek , z czego większość to IPA APA AIPA PIPA ( nie używałem jeszcze słodów specjalnych)

co do chmieli polskie Ilunga /Marynka (poza nimi mam same amerykańce ) 

 

Recepturę dziś zmieniłem podbijając red ale (melanoidynowy) redukując karmelowy i dodając 0,1 Barwiący  ( wynikało to z tego że tworząc American Amber Ale  miałem zbliżone zasypy i kolory ) 

Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi  

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, beniamin76 napisał:

Poproszę doświadczonych kolegów o uwagi  

Korzystaj z tego co na forum już jest. Tzn. są tematy o wędzonych koźlakach (np. taki staroć) a ten dział jest przeznaczony na sprawdzone receptury - nie na sprawdzanie receptur.

A merytorycznie i własnego doświadczenia powiem tak: wyrzuć melanoidynowy i barwiący w cholerę, pomyśl nad zwiększeniem udziału karmelowego (200 - 250 g), gotuj 1,5-2 h.

Jak zacierasz? Dekokcja jest tu dobrym rozwiązaniem - nie niezbędna, ale pomaga w zrobieniu dobrego piwa. Jakie drożdże? No i samo wędzenie - Viking nie jest znany z intensywności. Ja jestem z partii Steinbach or muerte w tym temacie. Rzuć okiem na mój duży i mały zasyp w tym stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

znalazłem , akurat twój wpis mówi o koźlaku , czytałem wcześniej ale odpuściłem bo o innych stylach  tudzież śliwce było pisane na początku .

Po krótkiej analizie  rzeczywiście to miejsce nie jest dobre na dywagacje na temat stylu tylko powinien być tu umieszczony sprawdzony przepis . 

nie wiem jak usunąć temat ale  jak jesteś moderatorem to można go skasować . 

co do mojego pomysłu sugerowałem się http://kompendiumpiwa.pl/wedzony-kozlak-rauchbock/

Dekokcja odpada , przeniosłem mikrobrowar do piwnicy kumpla brak na razie warunków , co do zacierania 62st 20` 69st 40-60` 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, beniamin76 napisał:

nie wiem jak usunąć temat ale  jak jesteś moderatorem to można go skasować . 

Nie jestem.

Jakie drożdże?

Dobrego piwa!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

na razie robię na sucharach (SAFLAGER S-189) , jutro pierwszy dolniak  Pils 12BLG na Sazz  i Pilzeńskim , dopiero z tego będę gęstwę brał  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.