Skocz do zawartości
Juniorek

Pils na polskich chmielach- prośba o sprawdzenie receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Troche poszukałem, troche pozmieniałem, pokombinowałem dostepnymi mi programami i coś stworzyłem, jeżeli jest ktoś chetny może sie wypowiedzieć co z tego będzie, jestem otwarty na krytyke jak i propozycje zmian :D

Zasyp

Słód Pilzneński 4,00kg

Słód Monachijski 0,5kg

Słód Carapils 0,25kg

Zacieranie

55  ̊C zasyp

64  ̊C 25min

72  ̊ C 40min

76  ̊ C wygrzew

Gotowanie 75min

Chmielenie

Marynka 60min przed koncem

8,8%AA 18,0 g

Sybilla 15min przed końcem

6.5%AA 14,0 g

Sybilla 10min przed końcem

6.5%AA 8,0 g

Lubelski 5min przed końcem

3,8g AA 8,0 g

Plus na cichej fermentacji chmielenie na aromat Sybilla jakies 10-15g, jakos ten chmiel bardzo mi posmakował i jest dobrym połączeniem według mnie z marynką :D

Fermentacja drożdzami W34/70 w temperaturze 10°C

Tak więc jak ktos chetny może zerknąć ;)
Pozdrawiam i samych udanych warek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ma być rasowy pils to ja bym dał więcej chmielu na końcówkę gotowania, a nie chmielił na zimno. Ale jeśli chcesz zrobić mocniej nachmielonego dolniaka, to oczywiście można i tak. 

 

Jeśli IBU wychodzi w widełkach stylu to reszta wygląda sensownie. W34/70 oczywiście dwie paczki. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ibu wyszło mi 26 może sypnąć tak jak mówisz więcej lubelskiego lub Sybilli na koniec i dobić do 30 ibu.

dziekuje ci za  radę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jak wyżej, nie chmiel pilsa na zimno, bo to inny profil będzie.

W ogóle to chmielenie bardzo skromne, ja bym te 8g na 5min, przerzucił na 1 minutę, a ilość zwiększył o 0 za ósemką ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja przy pilsach chmielonych odmianami kontynentalnymi przeważnie daję ok. 90g chmielu w 3 porcjach w ciągu ostatnich 15min, czyli generalnie ilości zbliżone do tego co mówi kantor. Jak masz sensownej jakości chmiel to żadna trawa Ci nie wyjdzie. A jak nie masz to na pewno szybciej wyjdzie Ci od chmielenia na zimno niż od dodania dużej porcji na koniec gotowania. Goryczkowy też bym zwiększył. Pils powinien mieć te 35-45 IBU. 

 

Pamiętaj, że te rady odnoszą się do robienia faktycznie stylowego pilsa. Nie trzeba się kurczowo trzymać stylu. Jak lubisz mniej gorzkie lagery i takie, gdzie chmielowość stanowi tylko niuans, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił po swojemu jakiegoś bezstylowego dolniaka. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest to zależne od gustów. Biedne to chmielenie na aromat.

Ja uzależniam czasy chmielenia od sposobu chłodzenia. Ogólnie im efektywniejsze chłodzenie, tym odważniej podchodzę do poziomu i czasów chmielenia. Jak nie masz chłodnicy, to celuj w poziom ok. 36-38 IBU. Z chłodnicą celowałbym w goryczkę powyżej 40

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie stosuje chłodnicy spiralnej lecz wymiennik płytowy. Brzeczke 25L chłodze grawitacyjnym przepływem przez około 15min do 20°C.

Posłucham się doświadczonych bardziej i zastosuje sie do waszych rad, myślałem aby dac lubelskiego okołło 50g, jestem jeszcze laikiem i myślę aby posłuchać sie tak jak pisze Oskaliber

nie chmielić mocno na goryczke lecz lekko uderzyć w ten dolny próg stylu, goryczka z taką ilością chmielu wychodzi na poziomie około 31IBU

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmieniłem jednak trochę chmiekenie. Na goryczkę 60min dałem 12g magnuma, natomiast 10min 10g saaz a 5min 80g saaz. Zobaczyny jak w34/70 popracują co z tego będzie 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli jednak z Polskiego Pilsa na Niemiecko- Czeskiego :D

Jak chcesz celowac w dolny prog stylu pils to chmiel na 25 IBU.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie taki podobny wynik wyliczył mi program. Piwo pracuje tydzień czasu próbowałem je i nie jest za gorzkie narazie lecz zdaje sobie sprawę ze ta gorycz trochę zaniknie 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy 25 IBU powinna byc przyjemna lekka goryczka. Dodatkowo polaczenie Magnuma i Saaza mi osobiscie bardzo podchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...