Jump to content
Juniorek

Pils na polskich chmielach- prośba o sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Troche poszukałem, troche pozmieniałem, pokombinowałem dostepnymi mi programami i coś stworzyłem, jeżeli jest ktoś chetny może sie wypowiedzieć co z tego będzie, jestem otwarty na krytyke jak i propozycje zmian :D

Zasyp

Słód Pilzneński 4,00kg

Słód Monachijski 0,5kg

Słód Carapils 0,25kg

Zacieranie

55  ̊C zasyp

64  ̊C 25min

72  ̊ C 40min

76  ̊ C wygrzew

Gotowanie 75min

Chmielenie

Marynka 60min przed koncem

8,8%AA 18,0 g

Sybilla 15min przed końcem

6.5%AA 14,0 g

Sybilla 10min przed końcem

6.5%AA 8,0 g

Lubelski 5min przed końcem

3,8g AA 8,0 g

Plus na cichej fermentacji chmielenie na aromat Sybilla jakies 10-15g, jakos ten chmiel bardzo mi posmakował i jest dobrym połączeniem według mnie z marynką :D

Fermentacja drożdzami W34/70 w temperaturze 10°C

Tak więc jak ktos chetny może zerknąć ;)
Pozdrawiam i samych udanych warek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ma być rasowy pils to ja bym dał więcej chmielu na końcówkę gotowania, a nie chmielił na zimno. Ale jeśli chcesz zrobić mocniej nachmielonego dolniaka, to oczywiście można i tak. 

 

Jeśli IBU wychodzi w widełkach stylu to reszta wygląda sensownie. W34/70 oczywiście dwie paczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak wyżej, nie chmiel pilsa na zimno, bo to inny profil będzie.

W ogóle to chmielenie bardzo skromne, ja bym te 8g na 5min, przerzucił na 1 minutę, a ilość zwiększył o 0 za ósemką ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy pilsach chmielonych odmianami kontynentalnymi przeważnie daję ok. 90g chmielu w 3 porcjach w ciągu ostatnich 15min, czyli generalnie ilości zbliżone do tego co mówi kantor. Jak masz sensownej jakości chmiel to żadna trawa Ci nie wyjdzie. A jak nie masz to na pewno szybciej wyjdzie Ci od chmielenia na zimno niż od dodania dużej porcji na koniec gotowania. Goryczkowy też bym zwiększył. Pils powinien mieć te 35-45 IBU. 

 

Pamiętaj, że te rady odnoszą się do robienia faktycznie stylowego pilsa. Nie trzeba się kurczowo trzymać stylu. Jak lubisz mniej gorzkie lagery i takie, gdzie chmielowość stanowi tylko niuans, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił po swojemu jakiegoś bezstylowego dolniaka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to zależne od gustów. Biedne to chmielenie na aromat.

Ja uzależniam czasy chmielenia od sposobu chłodzenia. Ogólnie im efektywniejsze chłodzenie, tym odważniej podchodzę do poziomu i czasów chmielenia. Jak nie masz chłodnicy, to celuj w poziom ok. 36-38 IBU. Z chłodnicą celowałbym w goryczkę powyżej 40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie stosuje chłodnicy spiralnej lecz wymiennik płytowy. Brzeczke 25L chłodze grawitacyjnym przepływem przez około 15min do 20°C.

Posłucham się doświadczonych bardziej i zastosuje sie do waszych rad, myślałem aby dac lubelskiego okołło 50g, jestem jeszcze laikiem i myślę aby posłuchać sie tak jak pisze Oskaliber

nie chmielić mocno na goryczke lecz lekko uderzyć w ten dolny próg stylu, goryczka z taką ilością chmielu wychodzi na poziomie około 31IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniłem jednak trochę chmiekenie. Na goryczkę 60min dałem 12g magnuma, natomiast 10min 10g saaz a 5min 80g saaz. Zobaczyny jak w34/70 popracują co z tego będzie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jednak z Polskiego Pilsa na Niemiecko- Czeskiego :D

Jak chcesz celowac w dolny prog stylu pils to chmiel na 25 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie taki podobny wynik wyliczył mi program. Piwo pracuje tydzień czasu próbowałem je i nie jest za gorzkie narazie lecz zdaje sobie sprawę ze ta gorycz trochę zaniknie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 25 IBU powinna byc przyjemna lekka goryczka. Dodatkowo polaczenie Magnuma i Saaza mi osobiscie bardzo podchodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie mija 3tydzien cichej, nie jestem w stanie zabutelkowac aż do następnego tygodnia, czy myślicie ze tak długi okres cichej fermentacji nie wpłynie negatywnie? :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee zapomnialem ze to lager. To jak juz po burzliwej i lager to juz wgl nie masz sie czym przejmowac. Mozesz wrecz obnizyc jeszcze temperature i za tydzien sobie na spokojnie porozlewac. Bedziesz mial fajne klarowne piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to mowia nie chwal dnia przed zachodem slonca ;) Juz czasem miewalem tak ze probowalem i bylem wrecz zachwycony a potem w butelkach jednak takiej petardy nie bylo 😜

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...