poldek34 2 Posted February 15, 2019 Witam!!! Jestem niedoświadczonym piwowarem który zrobił kilka warek z zacieraniem. Mam pozostałości po zeszłym roku, słodów: pilsnejskiego i pszenicznego a także chmieli: lubelski(40g), marynka(60g), fugless(70 g), gooldings(ok 10 g) , słody: Pilsnejskiego ok.3kg, pszenicznego słodu belgijskiego ponad 10 kg. Z tych słodów można uwarzyć przeniczniaka. Czy mógłbym poprosić o jakąś recepturę - uwzględniając wybór z chmieli które zapodałem? 1 HoppySailor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 144 Posted February 15, 2019 (edited) Jest o tym temat Nie jestem doświaczonym piwowarem, ale po konsultacjach z doświadczonym i zrobiłem takie piwo: słód pilzneński 2,75 kg słód pszeniczny 2,75 kg - 46,5 - 45°C - 20 min - 63°C - 45 min - 72°C - 20 min Wysładzanie do 27l. 10g Lubelski - 60min 12g Lubelski - 15min Miało wyjsc IBU 18, Miało, bo w moim przypadku wyszła kosmiczna wydajnośc i musiałem podzielić nastaw na 2 po 19 litrów, 12Blg Dlatego IBu wyszło u mnie 2,27. Ale w pszenicznym chmiel to drugorzedna rzecz. Ja nastawiłem na Mariubrew Weiss i uwaga, bo naprodukowało 14 litrów piany. Edited February 15, 2019 by Kaniutek Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 15, 2019 Ja mam drożdże albo s-33 albo WB-06 - nie wiem które byłyby lepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 15, 2019 Słody 50:50 Chmiel można spokojnie tylko na goryczke dać, ewentualnie na 20min coś dorzucić. Daj cynk, jaką stałą temp. fermentacji jesteś w stanie utrzymać. Wtedy można dobrać drożdże. Zacieranie : 45c 20 minut. Ja w tej przerwie trzymam samą pszenicę. 62C 40min 72c 20minut. Przydaje się porządny mashout. 78C przez około 10 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 15, 2019 1 minute ago, poldek34 said: Ja mam drożdże albo s-33 albo WB-06 - nie wiem które byłyby lepsze. S33 jeśli temp otoczenia przy fermentacji to między 13 a 15 C. Między 15 a 18c lepsze Wb06. Żadne z nich nie dadzą Ci klasycznego weizena. Ale oba szczepy są przyjemne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 15, 2019 (edited) 14-16 lub 18-20. Nie musi być klaszczny weizen - nie czuję się aż tak ograniczony stylem. :-)) Czyli wychodzi na to, że wb-06 będą lepsze - taką temperaturę mam w piwnicy( stabilna) i nikt się tam nie kręci. Edited February 15, 2019 by poldek34 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 15, 2019 (edited) 3 minutes ago, poldek34 said: 14-16 lub 18-20 Zacznij w tych 14-16, po 3 dniach przenieś do 18-20. Wb06. Przy nich chmielibym tylko na goryczke. Marynka się spokojnie nada, może być Lubelski. Angoli szkoda. Celujesz w ibu 15-25. Brzeczka powinna miec ok13C w momencie zadania drożdży. Edited February 15, 2019 by Jankasper Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 15, 2019 (edited) Mam jeszcze jeden słód specjal B belgijski.. - może to głupie pytanie - czy można byłoby koźlaka przenicznego zrobić z tych trzech? Edited February 15, 2019 by poldek34 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 722 1 Items Posted February 15, 2019 To może ja... Pszeniczne!!!!!!!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted February 15, 2019 Godzinę temu, anteks napisał: To może ja... Pszeniczne!!!!!!!!!! No nie wiem... słody ma "pilsnejski" i "przeniczny", to z tego może i "przeniczne" tylko wyjdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 15, 2019 ładnie tak "polewać" - nie piwem z młodszego kolegi? ale to nie był żart, mam jeszcze ten słód: https://browamator.pl/slod-special-b-400-ebc-castle-malting-1-kg,3,40,2868 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 15, 2019 No cóż. Ortografia się kłania. Ale jak już warzyć weizenbock, to ciemny musi być słód pszeniczny. To z niego płynie bomba słodowa w tym stylu. Na małym dodatku special B możesz zrobić z tymi angielskimi chmielami cyganionego bittera. Lepsze ulokowanie słodu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 15, 2019 O żesz... !! taka wpadka. Nie piłem chyba w życiu bittera więc nie wiem czego się spodziewać - może to zaleta przy warzeniu "cyganionego| bo nie ma się do czego odnieść. Słodowe posmaki i nie nachalna goryczka - to lubię w piwie. Więc gdyby ów cyganiony tak się ułożyć, może być i bitter. Pozostała by kwestia proporcji użycia słodów i parametrów zacierania oraz chmielenia. Miałbyś pomysł? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 15, 2019 (edited) 35 minutes ago, poldek34 said: O żesz... !! taka wpadka. Nie piłem chyba w życiu bittera więc nie wiem czego się spodziewać - może to zaleta przy warzeniu "cyganionego| bo nie ma się do czego odnieść. Słodowe posmaki i nie nachalna goryczka - to lubię w piwie. Więc gdyby ów cyganiony tak się ułożyć, może być i bitter. Pozostała by kwestia proporcji użycia słodów i parametrów zacierania oraz chmielenia. Miałbyś pomysł? 85%pilzneński 5%specialB 10% płatki żytnie błyskawiczne zasyp 4-5 kilo, zalezy jaka ma być moc piwa. zacieranie 67C przez godzinę, 72C 20 minut. Mashout 78. chmielenie to 30g chmielu szlachetnego na FWH i 30-50g na 15 minut, chmielu angielskiego. fuggles jest tutaj super. Drożdże to dannstar nottingham, s04, s05, albo gozdawa pure ale yeast. Ja używam zamiast specialb karmelowego żytniego, do 10%. Takie moje podstawowe piwo, które sobie różnie układam. do refermentacji maks 2g cukru na butelke, ma być lekko gazowane. piwko jest o tyle super, że po 2 tygodniach jest mega pijalne, a potem tylko zyskuje. Edited February 15, 2019 by Jankasper 1 poldek34 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 15, 2019 (edited) Dziękuję, za recepturę. :-))) Rozumiem, że chmielę tylko jednym chmielem fuggles. Płatki błyskawiczne dodaje się ze słodami na początku zacierania? - jeszcze ich nie stosowałem. Wymieniłeś drożdże których nie mam - czy jako zamienniki dałoby się użyć s33 lub wb - 06? Cy raczej one "zepsują" smak piwa. Edited February 15, 2019 by poldek34 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted February 15, 2019 A propos wb-06, w temperaturze +- 15-17C dały mi ostatnio kosmiczne goździki, aż piekące, wyszło piwo świąteczne. 1 poldek34 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 16, 2019 13 hours ago, poldek34 said: Dziękuję, za recepturę. :-))) Rozumiem, że chmielę tylko jednym chmielem fuggles. Płatki błyskawiczne dodaje się ze słodami na początku zacierania? - jeszcze ich nie stosowałem. Wymieniłeś drożdże których nie mam - czy jako zamienniki dałoby się użyć s33 lub wb - 06? Cy raczej one "zepsują" smak piwa. możesz tylko fuggles, możesz dać tez lubelski na goryczkę - 60minut i fuggles na smak-15 albo 20 minut. WB06 w tej recepturze odpadają, ale s33 w temp. ponizej 17C będą ok. Płatki przed warzeniem warto zalać w garnku wrzątkiem, okryć, potrzymac godzinkę. na początku zacierania dolewasz(dorzucasz?) je do słodów. po kilku warkach z płatkami można je dawać na sucho, ale lepiej zacząc od takiego pozornego kleikowania. 1 poldek34 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 18, 2019 W dniu 15.02.2019 o 21:10, Jankasper napisał: 85%pilzneński 5%specialB 10% płatki żytnie błyskawiczne zasyp 4-5 kilo, zalezy jaka ma być moc piwa. zacieranie 67C przez godzinę, 72C 20 minut. Mashout 78. chmielenie to 30g chmielu szlachetnego na FWH i 30-50g na 15 minut, chmielu angielskiego. fuggles jest tutaj super. Drożdże to dannstar nottingham, s04, s05, albo gozdawa pure ale yeast. Ja używam zamiast specialb karmelowego żytniego, do 10%. Takie moje podstawowe piwo, które sobie różnie układam. do refermentacji maks 2g cukru na butelke, ma być lekko gazowane. piwko jest o tyle super, że po 2 tygodniach jest mega pijalne, a potem tylko zyskuje. Jeszcze jedno - ile tych płatków na zasyp? Przewiduję 6,3kg słodów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 18, 2019 1 hour ago, poldek34 said: Jeszcze jedno - ile tych płatków na zasyp? Przewiduję 6,3kg słodów Na 6kg to 600gram. Na przy pierwszych warzeniach polecam skleikować. Wsyp do 3l wrzącej wody, zamieszaj minute, wyłącz palnik i przykryj. Niech tak godzinkę polezy. Najlepiej gruby garnek, żeby trzymało temperaturę. Wyjdzie taki kisiel z mąką, dajesz to małymi porcjami do zacierania, równomiernie mieszając. Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 18, 2019 (edited) Zdecydowałem się na tego oszukanego bittera na s-33. Czy 70g granulatu fugllesa wystarczy czy dodać na aromat jeszcze gooldingsa - mam jeszcze ok 10g. granulatu. Jaki mam smak to piwo.. ? Edited February 18, 2019 by poldek34 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 18, 2019 21 minutes ago, poldek34 said: Zdecydowałem się na tego oszukanego bittera na s-33. Czy 70g granulatu fugllesa wystarczy czy dodać na aromat jeszcze gooldingsa - mam jeszcze ok 10g. granulatu. Jaki mam smak to piwo.. ? Dałbym fuggles 40g na 20 minut i 30g na 7min. Na 60 30g lubelskiego. Przy S33 zacznij fermentacje w 14C, po tygodniu można podnieść powoli do 18. Na 2 dni przed rozlewem, po fermentacji, warto wystawić na zewnątrz, żeby drożdże opadły. Piwo klaruje się też w butelkach, jeśli jest poniżej 11C. Piwo ma smak lekko karmelowy, z posmakiem lekko korzennym i kwiatowym. Dzięki płatkom jest gładkie, cieliste. Smak jest bardzo delikatny, Bitter to taki styl. Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 18, 2019 (edited) Czy płatki "skleikować" bezpośrednio przed zacieraniem czy można to zrobić wcześniej... i "na zimno" dować ten kleik podczas zacierania..? I jeszcze jedno, ile wody.. do zacierania oraz wysładzania mam zadać? Chciałbym dziś jeszcze zrobić warkę. Edited February 18, 2019 by poldek34 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 18, 2019 Bezpośrednio przed, płatki dodajesz po ok 10 minutach zacierania. Wody do zacierania 20l przy 6kg słodu. Do wysladzania około drugie tyle. 1 hour ago, poldek34 said: Chciałbym dziś jeszcze zrobić warkę. Zejdzie Ci z 6-8 godzin Quote Share this post Link to post Share on other sites
poldek34 2 Posted February 18, 2019 Maszyną szybciej :-))) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 19, 2019 6 hours ago, poldek34 said: Maszyną szybciej :-))) Powodzenia! Quote Share this post Link to post Share on other sites