nogmot 8 Posted February 14, 2019 Cześć! Mam pytanie dot. refermentacji. AIPA, dużo chmieli ( 150 g, na 24 L ) na cichą. 4 lutego przeszło na cichą, 7 poszło do piwnicy ( ok. 12C ), 9 dodałem chmiele, 11 poszło do lodówki na ok. 4-5C, 12 rozlew ( po godzinie od wyciągnięcia z lodówki, glukoza na poziom 2,7 CO2/22,5L ). Teraz butelki stoją w 20C. I teraz pytanie, czy może tak być, że z powodu tej lodówki, drożdże nie ruszą? Dziś 14, a na dnie butelek tylko drobiny chmielu - przy wcześniejszych warkach ( bez lodówki i bez piwnicy ), po 2 dniach już był jakiś osad drożdżowy. Drożdże: Wyeast - American Ale II, BLG początkowe 18, końcowe 5,5. Z góry dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
msto 27 Posted February 14, 2019 (edited) Cierpliwości, powinny ruszyć. Daj im co najmniej 2 tygodnie, zwłaszcza przy takim mocnym piwie. Edited February 14, 2019 by msto 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted February 14, 2019 Spokojnie , nagazuje się . Ja ostatnio robiłem kożlaka , lagowałem go w niskich temperaturach i butelkowałem , jest nagazowany prawidłowo ( chociaż troszkę wolniej ) , a osadu na dnie jest tak jak w piwach koncernowych czyli nie ma wcale . 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 14, 2019 1 godzinę temu, msto napisał: Cierpliwości, powinny ruszyć. Daj im co najmniej 2 tygodnie, zwłaszcza przy takim mocnym piwie. 23 minuty temu, rob7320 napisał: Spokojnie , nagazuje się . Ja ostatnio robiłem kożlaka , lagowałem go w niskich temperaturach i butelkowałem , jest nagazowany prawidłowo ( chociaż troszkę wolniej ) , a osadu na dnie jest tak jak w piwach koncernowych czyli nie ma wcale . To mnie uspokoiliście. Obawiałem się, że tyle pracy i wszystko koncernom w d... Jeszcze jedno. Ile trzeba dać chmielu na zimną, żeby poczuć tę Amerykę? Pierwsza AIPA, 50 g na cichą i nic, teraz 150 na cichą i też słabo - po wrzuceniu do wiadra, pięknie pachniało z rurki, przez dwa dni i tyle. Przy próbie organo - przy rozlewie - coś czuć, ale szału nie ma Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted February 14, 2019 to zależy co sypnąłeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 14, 2019 22 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: to zależy co sypnąłeś Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 30 g 60 min 8.8 % Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 15.5 % Gotowanie Centennial 20 g 15 min 10.5 % Gotowanie Simcoe 20 g 5 min 13.2 % Gotowanie Citra 30 g 1 min 12 % Na zimno Centennial 50 g 10 dni 10.5 % Na zimno Simcoe 50 g 10 dni 13.2 % Na zimno Mosaic 50 g 10 dni 10 % Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted February 14, 2019 (edited) 150g intensywnych amerykańców na 10 dni i nic nie czuć? to może być jeszcze kwestia rocznika albo sklepu w którym zamawiałeś. chyba że wrzucałeś w jakichś workach czy inne kombinacje alpejskie? Edited February 14, 2019 by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 14, 2019 8 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: 150g intensywnych amerykańców na 10 dni i nic nie czuć? to może być jeszcze kwestia rocznika albo sklepu w którym zamawiałeś. chyba że wrzucałeś w jakichś workach czy inne kombinacje alpejskie? Chmiele 2017, sklepy... twojbrowar. Rzucone na goło - bez siatki i innych takich. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted February 14, 2019 Teraz zima może masz katar i nie czujesz 😊. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 14, 2019 2 minuty temu, rob7320 napisał: Teraz zima może masz katar i nie czujesz 😊. A to fakt!! Ale jakoś inne czuję A czy po wsypaniu chmielu, trza w wiadrze zamieszać palcem? Pod koniec cichej, 99% chmielu opadło na dno - temperatura piwnicy 12C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted February 14, 2019 7 minut temu, nogmot napisał: A czy po wsypaniu chmielu, trza w wiadrze zamieszać palcem? Nie trzeba mieszać niczym, a już na pewno nie palcem Na chmiele z TB ostatnio sporo narzekania. Może tu jest powód. Ale coś tam czuć powinno być mimo wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 14, 2019 34 minuty temu, Oskaliber napisał: Nie trzeba mieszać niczym, a już na pewno nie palcem Na chmiele z TB ostatnio sporo narzekania. Może tu jest powód. Ale coś tam czuć powinno być mimo wszystko. Chmiel trzymam zamrożony i szczelny. Po otwarciu paczki zapach... miód malina!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted February 14, 2019 Przecież nie mówię nic o tym jak Ty przechowujesz chmiel, tylko jakiej jakości chmiel sprzedaje sklep. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 14, 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: Przecież nie mówię nic o tym jak Ty przechowujesz chmiel, tylko jakiej jakości chmiel sprzedaje sklep. Proszę mi tu nie antycypować! 😉 Spokojnie. Tę informację podałem dla lepszego oglądu sytuacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites