Jump to content
Sign in to follow this  
NorbertBM

Refermentacja Weizena

Recommended Posts

Witam,

Czas na butelkowanie Weizena , zeszło do 3 BLG.

Poprzednia warka była z użyciem cukru (potrójna miarka); 4g na 0,5l.

Teraz chcę spróbować z glukozą, mam wątpliwości:

- czy można sypać wprost jak cukier, w tej samej ilości do butelek przed rozlewem ?

- czy lepiej zrobić roztwór ?

 

Będę mieć ok. 18l, butelkuję do 0,5 i 0,33.

W tym kalkulatorze https://brewness.com/calculator/pl/carbonation mam wynik przy wysyceniu 4,5 i temp. piwa 20 st. : 288,2 g glukozy.

Czy to nie za dużo ?

Jeżeli ma z tego być syrop, w jakiej ilości wody zagotować glukozę ?

Lepiej dodać to do zdekantowanej brzeczki, czy strzykawką do butelek (ile ml do 0,5, a ile do 0,33) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpuść surowiec do refermentacji w 0,5-1l wrzącej wody (ja jeszcze chwilę gotuję) i zadaj do zdekantowanej brzeczki. Dobrze rozmieszaj ale uważaj aby zbytnio nie natlenić (możesz też dekantować do fermentora gdzie jest już roztwór glukozy / cukru - lepiej się wymiesza).

1 g cukru to 1,16 g glukozy krystalicznej

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Henx napisał:

Wysycenie 4,5?! Jesteś pewien?

3,3-4,5 mamy zakres: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation 

Celowałem w duże nagazowanie, ale w sumie nie upieram się.

Poprzedni z cukrem do refermentacji wyszedł bardzo dobry.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Mi jedna warka granatów wystarczyła, żeby zacząć celować w niskie poziomy nagazowania. Przy takim poziomie gazu nie odważyłbym się butelkowania tego w standardowe butelki

Kurczę, liczę z tego kalkulatora i coraz bardziej mi nie pasuje :/

Jeżeli wcześniej dawałem 4g/0,5 l - zużyłem więc 144g cukru na 18l.

Jak przemnożę to przez współczynnik 1,16 - powinno wyjść 167g glukozy, którą zagotuję w 0,5l wody.

Kalkulator pokazuje 264g (!!) przy wysyceniu 4,2 - więc potencjalnie byłby granat murowany.

Cóż - jestem w trakcie odmierzania, więc biorę 167 g glukozy, mam nadzieję że nie będzie za mało nagazowane.

Edited by NorbertBM

Share this post


Link to post
Share on other sites

4,5 to tylko butelki szampanówki :) 3,3 to już sporo. Ja weizena gazuję na 2,5-2,6 bo tak lubię (kwestia gustu) - ale jeśli nagazujesz na 4,5 to jeśli Ci nie powybuchają, to zanim komuś dasz butelkę uprzedź o takim czymś (raczej żaden piwowar nie weźmie jej do ręki :) ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też dzisiaj butelkowałem weizena. Dałem 100g cukru na 21 litrów piwa. I z doświadczenia wiem, że będzie dobrze. Refermentacja z dodawaniem 200g cukru jest dopuszczalna tylko jeśli wiemy, że będzie szybko wypite, albo przechowywane w idealnych warunkach. Jeśli jest ryzyko, że nam przyświeci słoneczko, że będzie przechowywane w 20°C albo i wyżej i tak przez 2-3 miesiące, to otwieranie butelki będzie średnią przyjemnością :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 13.02.2019 o 22:48, NorbertBM napisał:

Dzięki Wszystkim :)

Poszło finalnie 167g glukozy w 0,5l zagotowanej wody.

Dam znać o efektach.

A więc dla zainteresowanych - było wyśmienite !

Żadnego przegazowania, wg mnie efekt zdecydowanie lepszy od sacharozy. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...