Jump to content

Recommended Posts

Witam
Chciałbym uwarzyć Piwo Trapistów czytałem coś na ten temat, nie typowo na forum tylko w jakiś poradnikach jednak szukam konkretnych wskazówek, może ktoś na forum tworzył takie piwo i może coś podpowiedzieć. 

 

Pozdrawiam

BC BROWAR DOMOWY

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minutes ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said:

warzyłem kilkukrotnie, musisz zapamiętać jedną ważną regułę - belgijskie piwa warzymy tylko na płynnych drożdżach!

A warzyłeś może na gęstwie dedykowanych sucharów?  

Będę w weekend warzył,  mam gęstwe danstar abbey i nie wiem czy robić z syropem cukrowym,  czy poprostu mocne dobre piwo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw zdecyduj się jakie. Podstawowe style trapistów to blond, dubbel, tripel i quadrupel (pomijam już jakieś piwa stołowe czy klimaty Orvala), które mimo cech wspólnych zasadniczo się między sobą różnią. Co byś nie wybrał to informacji jest w internecie pełno, są to w końcu dosyć popularne piwa. 

 

No i jak było wspomniane - jak chcesz to zrobić porządnie to tylko dedykowane płynne drożdże. Niektóre suche może dadzą jakąs tam namiastkę, ale to zdecydowanie nie to samo. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...