Jump to content

Próba jodowa. Jak to działa? robić czy nie robić?


DanielN
 Share

Recommended Posts

Ja taką wrzutką jako ciekawostkę, bo wszyscy już dobrze przebadali jak działają przerwy w "niskich" temperaturach. Zrobiłem piwo zacierane 90 min w 74 stopniach, czyli jak dobrze mi się wydaje, brzeczka poddana działaniu tylko Alfa-amylazy. Fermentacja z 16 BLG zeszło do 8 BLG.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Czeslaw napisał:

Ciekawostka by była, gdyby Ci zeszło do 1 blg. Niskiego odfermentowania to akurat się spodziewaliśmy.

 

Co do próby jodowej, podziwiam zapał autora :)

@Czeslaw kwestia drożdży. WLP590 zacirane w 72 stopniach kończyły mi pracę po około miesiącu z wynikiem 0.6P. Drożdże produkujące dużo fenoli, w tym saisonowe mają dość często na pokładzie enzymy zdolne do rozkładania bardziej skomplikowanych dekstryn, przez co odfermentowanie jest większe. Problem jest w drugą stronę, zrobienie piwa niskoalkoholowego :), bo bardzo trudno zejść  z odfermentowaniem poniżej 40%, mialem już dwa podejścia do wyizolowania Sacacharomyces Ludwigii, klapa, zobaczymy czy do trzech razy sztuka ;)

 

Edited by DanielN
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.