Jump to content
leonzn

Beersel Brettanomyces Blend THE YEAST BAY

Recommended Posts

Witam,

planuje uwarzyć na Beersel Brettanomyces Blend THE YEAST BAY brett IPA . Jest to moje 1 piwo na brett i mam kilka pytań na które nie znalazłem do tej pory odpowiedzi:


1. czy zbiera sie gęstwę z blendow
2. czy jesli dam je na druga fermentacje zeby uzyskać lepszy efekt funky to moge wtedy zebrać gęstwę (zostanie część drożdży z pierwszej fermentacji)?
3. jak przechowywać gestwe?
4. jaki jest czas przechowywania gestwy ?

5. wg producenta odferentowanie jest na poziomie do 85% czy w związku z tym na drugiej fermentacji dojedzą mi wszystko do np 0,5 blg czy 85% z tego co zostanie?

6. jak długo trzymać je na fermentacji 100% brett - do ilu blg moga mi zejsc?

 

Dzieki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 7 i 8 odcinku Alchemii masz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania i na.wiele więcej. Polecam posłuchać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W brettach jestem początkujący, ale według mojej wiedzy.

 

1. tak 2. tak 3. np. w słoiku w temp. pokojowej i dokarmiać raz w miesiącu odrobiną brzeczki 4. raczej wiele miesiący 5. i 6. schodzą często niżej niż deklaruje producent

 

Jak się pomyliłem można poprawić, będę wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, leonzn napisał:

1. czy zbiera sie gęstwę z blendow
2. czy jesli dam je na druga fermentacje zeby uzyskać lepszy efekt funky to moge wtedy zebrać gęstwę (zostanie część drożdży z pierwszej fermentacji)?
3. jak przechowywać gestwe?
4. jaki jest czas przechowywania gestwy ?

5. wg producenta odferentowanie jest na poziomie do 85% czy w związku z tym na drugiej fermentacji dojedzą mi wszystko do np 0,5 blg czy 85% z tego co zostanie?

6. jak długo trzymać je na fermentacji 100% brett - do ilu blg moga mi zejsc?

 

1. Tak

2. Tak

3. Normalnie, jak zwykłą

4. Można teoretycznie długo ale Bretty to jednak też drożdże i jak będą w słabej kondycji to może sama fermentacja się ślimaczyć i większe ryzyko wad (albo ogólnie nieprzyjemnego profilu dzikiego, o co w dzikich nietrudno)

5. To chyba odnosi się do fermentacji 100% Brett, ogólnie licz się z FG koło 0°Blg

5. Jak w normalnej fermentacji - aż skończą fermentować (z mojego doświadczenia 100% Brett to od powiedzmy 6-8 tygodni do 6-9 miesięcy)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki wszystkim za pomoc. wysłuchanie całej alchemii (6-8) odpowiedziało na wszystkie pytania (i na wiele więcej).

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.