Jump to content
Stahhhha

Blg powyżej 7 po 9 dniach fermentacji

Recommended Posts

Cześć. Jestem tu nowa. Mam problem warze swoje pierwsze piwo: polskie jasne 12blg 

Ze słodu poznańskiego 3,7 i 0,3 karmelowego + chmiele lubelski 40g i marynka 25g. 

Zacieranie dokładnie według przepisu , gotowanie również 

Na starcie przed fermentacja blg 13 po 7 dniach 7blg  po kolejnych 2 czyli 9 od początku fermentacji dalej 7 czy mam już przelewać na cichą czy czekać ? Martwi mnie że blg jest zbyt wysokie ;(

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Joanna Pronobis said:

Drożdże dostalam w zestawie: Ale 514 mauribrew. Temperatura fermentacji zgodnie z przepisem 21°C. BLG mierzone areometrem 

Co2 zaburza pomiar. Odgazuj najpierw próbkę,  potem rób pomiar. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz jak zacierałaś i jak zostały zadane drożdże?

Te drożdże dosyć szybko fermentują także coś tu jest nie tak - prawdopodobnie jakiś błąd pomiaru. Być może areometr źle wskazuje. Sprawdź go na czystej wodzie w temp 20°C - powinno być dokładnie zero. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie:

12l wody 

63°C przez 20minut

72°C przez 40 

78°C przez 10 

Potem negatywną próba jodowa 

I wysładzanie 15 l wody w temp 78°C

Areometr był sprawdzany wszystko ok. 

Drożdże uwodnione w wodzie wczesniej zagotowanej  wystudzonej do 20 °C zadane do wystudzonej brzeczki 

Edited by Joanna Pronobis

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Joanna Pronobis napisał:

Drodze uwadniane 2h 20.min. bo brzeczka nie chciala wystygnąć ;( 

Drożdże zaczyna się uwadniać dopiero jak ostudzisz brzeczkę. Przy tak długim uwadnianiu cześć drożdży mogła zostać zamordowana. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to już wiadomo co się dzieje. Drożdże uwadniasz około 15-20 minut. Nie pamiętam dokładnie ale chyba powyżej 30 minut zaczyna im brakować żarcia i padają z głodu. 2,5 godziny to prawie same trupy tam były i przez to zadałaś ich zdecydowanie za mało.

Jak to uratować? Zadać nowe drożdże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie to nie ma co liczyć, jak zadasz drożdże to zajrzyj tam za 10 dni, zrób pomiar i za kolejne 3 dni ponowny pomiar. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie za dużo. Weź też pod uwagę, że z racji zadania teraz tak małej ilości drożdży jest duże prawdopodobieństwo aldehydu albo nadmiernych estrów. Co do „cichej” to zrezygnuj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie śpiesz się tylko z butelkowaniem teraz,  daj czasu żeby drożdże po sobie posprzątały jak już zjedzą cukier. Dodałaś takie same drożdże czy inne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałam drożdże DIY BEER Coopers Brewing Yeast. 

Podsumowując:

1 luty rozpoczęcie fermentacji

10 luty - 7blg

11 dodanie dodatkowych drożdży (nazwa powyzej)

20 luty-5 blg :(

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Stahhhha said:

Też uwadniałam

To lepiej. 

Niestety w piwie był już alkohol,  a ten też osłabia drożdże. 

Skoro ruszyły,  to do końca miesiąca jeszcze zostaw,  zmierz 2 razy blg i tyle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.