Jump to content

Recommended Posts

5 hours ago, dpgcandy said:

Siemka wczoraj wsZystko poszło prawie wszystko z planem... blg po wysladzaniu było pomiędzy 5-6 po gotowaniu 12. Wyszło Ok 21 l. Przy zakładaniu rurki trochę wody wciągnęło do fermentatora przez rurkę :/ czy to duZy problem ?

Wyjdzie w praniu. Zależy,  jaka woda,  co było w rurce :)

Nic się już z tym nie zrobi. Teraz wszystko w rękach drożdży... 

 

Wodę wlewam jak już rurka w pokrywie tkwi.  Tak samo przy przenoszeniu,  trzeba bulkatorka wyciągnąć. 

Edited by Jankasper
Link to post
Share on other sites
On 2/18/2019 at 2:37 PM, Jankasper said:

Wyjdzie w praniu. Zależy,  jaka woda,  co było w rurce :)

Nic się już z tym nie zrobi. Teraz wszystko w rękach drożdży... 

 

Wodę wlewam jak już rurka w pokrywie tkwi.  Tak samo przy przenoszeniu,  trzeba bulkatorka wyciągnąć. 

Siemka po zabutelkowaniu trzymamy w 20 stopniach przez tydzień w później do chłodnego poniżej 10 na ile dni ? 

Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, dpgcandy napisał:

Siemka po zabutelkowaniu trzymamy w 20 stopniach przez tydzień w później do chłodnego poniżej 10 na ile dni ? 

Po nagazowaniu w temperaturze pokojowej (zwykle 1-2 tygodnie starcza) trzymasz w możliwie chłodnym otoczeniu aż do wypicia ostatniej butelki :) Niektórzy nie mają lodówek / piwnic / chłodnych balkonów i trzymają cały czas w temperaturze pokojowej - wówczas piwo po prostu szybciej się starzeje.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
On 2/12/2019 at 2:37 PM, dpgcandy said:

Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum

czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23?czy jednak t notingham ? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam 

 

On 2/16/2019 at 2:57 PM, Jankasper said:

2 tyg + 2 dni. te 2 dni w 20C sprawiają, że drożdże kończa po sobie sprzątać. Oczywiście, jeśli pomiar po 12 i 14 dniach był taki sam.

Czy potrzebuje dodawać cukru przez butelkowaniem ?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

To nie jest wina zacierania jednotemperaturowego. Koledzy dodatkowo poprowadzili Cie przez proces warzenia i fermentacji podajac konkrety.

Z tego co widze od twojego warzenia nie minal nawet miesiac, wiec lepiej napisz szczegoly kiedy butelkowane i jak fermentowane.

Bledu dopatruj sie raczej nie w zacieraniu jednotemperaturowym, lecz w kolejnych etapach procesu warzenia.

Dodatkowo po wpisach widze ze od warzenia do twojego dzisiejszego postu nie minal nawet miesiac wiec sie nie dziwie ze piwo dramat.

Link to post
Share on other sites
W dniu 18.02.2019 o 10:34, dpgcandy napisał:

Przy zakładaniu rurki trochę wody wciągnęło do fermentatora przez rurkę :/ czy to duZy problem ?

 

Mi przy pewnej warce wciągnęło trochę wody z rurki do fermentora - wciągnęło świeżą kranówkę i nic się nie stało :D  Innym razem było lepiej, bo wlała mi się woda z kranu do brzeczki przy chłodzeniu - wężyk na chłodnicy się obsunął i myślę lekko ze 100 ml wody wlało mi się cieniutkim strumyczkiem do gara - piwo pyszne :D

 

Od tej pory mam zaciski na wężach przy chłodnicy i do rurek leję desprej :D

Link to post
Share on other sites

Piwo fermentowało 12dni po następnych 3 dniach blg bylo na tym  samym poziomie wiec zabutelkwoalismy nie u mnie tylko u kolegi chyba kolega nie przestrzegał temperatur może dlatego ?  Pianka fajna kolor tez ale smak dziwny niebpotrafie ocenić ale ogólnie nie ładnie pachnie i nie smakuje 

Edited by dpgcandy
Link to post
Share on other sites

CIezko stwierdzic przyczyn moze byc wiele, ale stawialbym na fermentacje. Przy drozdzach gornych trzeba bardzo zwracac uwage na temperature bo sie to mocno zemsci.

Przez kolegow miales podane temperatury fermentacji ktore powinny dac w miare czysty profil.

Link to post
Share on other sites

Prawidlowa fermentacja to najwazniejsze. Co z tego ze kupa radochy z warzenia, jak przez zla fermentacje efekt nieciekawy.

 

Po butelkowaniu z tydzien w cieplym, potem daj w chlodniejsze miejsce w miare mozliwosci. Daj temu piwu troche czasu, co tydzien probuj butelke i smakuj czy idzie w dobrym kierunku.

Link to post
Share on other sites

Ja jak skopałem fermentację jednego ze swoich pierwszych piw to trzymałem w zasadzie w zmiennych warunkach, dopiero po roku zeszły fuzle alkoholowe i piwo było pijalne.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.