dpgcandy 0 Posted February 10, 2019 (edited) Witam Mój lager fermentuje sobie pięknie w 11* ale zanim będzie gotowy myślałem żeby uwarzyć coś co będę mogl spróbować trochę szybciej niż lagera i może na górna fermentacje Do dyspozycji mam: slody: pilznenskiego bruntal monachijski i wiedeński chmiele : Hallertau mittelfruh 4.1%alfa Simcoe 12.1%alfa Hallertau Tradition 5.2%alfą Premiant 7.9 %alfa Saaz 3.5 % alfą Sterling 7.8 alfa drozdze muszę dokupić jakies propozycje coś może na górna fermentacje ? Edited February 10, 2019 by dpgcandy Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted February 10, 2019 Jest osobny wątek do takich pytań. Podaj jeszcze ile, którego ze składników masz. Ja poszedłbym w smash Pilzno albo Wiedeń z premiantem albo sterlingiem. 10-12BLG, 30 IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 10, 2019 A w czym zacierasz? Ja bym dał sterling na fwh i HT na 20 minut. Słód pilznenski i Monachijski. 4:1. Hallertauera 30g na te 20min, a sterling tak, żeby 30ibu wyszło kalibrujesz. Drożdże np. Danstar Nottingham. Zacieranie jednotemperaturowo 66C. Najszybciej jednak wychodzi do picia pszenica. Jak się czujesz na siłach, weź dowolny przepis na witbiera albo prostego weizena. Grodziskie też jest fajna opcja, tylko musiałbyś dokupić Słód wędzony. Te piwa można pić zaraz po nagazaowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 (edited) On 2/10/2019 at 5:20 PM, zasada said: Jest osobny wątek do takich pytań. Podaj jeszcze ile, którego ze składników masz. Ja poszedłbym w smash Pilzno albo Wiedeń z premiantem albo sterlingiem. 10-12BLG, 30 IBU. Mam tak pilznenskiego 10kg wiedeńskiego ok4.8 kg monachijskiego 5kg chmielu każdego po 50g wpomne tylko ze jestem początkującym browarnikiem i nie wiem co to znaczy smash ?drozdze muszę kupić mieszkam w Uk wiem ze tez są fajne sklepy z drożdżami których potrzebuje jakie propozycje co do drożdży? I jeszcze temp zacierania plus ile wody i proporcje słodu, w którym momencie dorzucić który chmiel sory ze tak prosto z mostu ale poprostu nie wiem . Dzięki za odp. Edited February 12, 2019 by dpgcandy Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 (edited) On 2/10/2019 at 5:44 PM, Jankasper said: A w czym zacierasz? Ja bym dał sterling na fwh i HT na 20 minut. Słód pilznenski i Monachijski. 4:1. Hallertauera 30g na te 20min, a sterling tak, żeby 30ibu wyszło kalibrujesz. Drożdże np. Danstar Nottingham. Zacieranie jednotemperaturowo 66C. Najszybciej jednak wychodzi do picia pszenica. Jak się czujesz na siłach, weź dowolny przepis na witbiera albo prostego weizena. Grodziskie też jest fajna opcja, tylko musiałbyś dokupić Słód wędzony. Te piwa można pić zaraz po nagazaowaniu. Chodzi Ci o gar 29 l. Na tych drożdżach co podałeś jak długo fermentować ? na burzliwej rozumiem ze nie zlewam na cicha tylko do butelek a kwestia kiedy który chmiel i na ile ? Dzięki za odp. Edited February 12, 2019 by dpgcandy Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 1 minute ago, dpgcandy said: Chodzi Ci o gar 29 l. Na tych drożdżach co podałeś to ile fermentuje? rozumiem ze nie zlewam na cicha tylko do butelek a kwestia kiedy który chmiel i na ile ? Dzięki za odpowiedz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted February 12, 2019 5 godzin temu, dpgcandy napisał: co to znaczy smash Single malt and single hop. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 12, 2019 6 hours ago, dpgcandy said: Chodzi Ci o gar 29 l. Na tych drożdżach co podałeś jak długo fermentować ? na burzliwej rozumiem ze nie zlewam na cicha tylko do butelek a kwestia kiedy który chmiel i na ile ? Dzięki za odp. Fermentuja około 2 tygodnie. Po 10 dniach zmierz blg. Po 12 kolejny raz. Jak się nie zmienia, daj do ciepłego, ok 20C, pomieszczenia na 2 dni i po tym czasie butelkuj. Cicha w tym przepisie nie jest potrzebna. Chmiel przy podgrzewaniu brzeczki i na 20min przed końcem gotowania dajesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 6 hours ago, Jankasper said: Fermentuja około 2 tygodnie. Po 10 dniach zmierz blg. Po 12 kolejny raz. Jak się nie zmienia, daj do ciepłego, ok 20C, pomieszczenia na 2 dni i po tym czasie butelkuj. Cicha w tym przepisie nie jest potrzebna. Chmiel przy podgrzewaniu brzeczki i na 20min przed końcem gotowania dajesz. Fermentować w 18* ? Później butelki do jakiej temp i na ile ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 12, 2019 6 minutes ago, dpgcandy said: Fermentować w 18* ? Później butelki do jakiej temp i na ile ? Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 1 hour ago, Jankasper said: Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. I 1 hour ago, Jankasper said: Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Rozumiem ze mam zmierzyc blg przed butelkowaniem i ma być 2-3 ? I wtedy zdecydować o dodaniu glukozy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 (edited) 8 minutes ago, dpgcandy said: I Rozumiem ze mam zmierzyc blg przed butelkowaniem i ma być 2-3 ? I wtedy zdecydować o dodaniu glukozy? Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam Edited February 12, 2019 by dpgcandy Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 (edited) 2 hours ago, Jankasper said: Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23?czy jednak t notingham ? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam Edited February 12, 2019 by dpgcandy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 12, 2019 5 hours ago, dpgcandy said: Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23?czy jednak t notingham ? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam Sterlinga od razu, zanim zacznie wrzec. Powinien się godzinę gotować. HT na 20 min przed końcem, czyli w 40 minucie gotowania. S23 to dolniaki. Piwo będzie dłużej dojrzewalo. Lepiej danstar. Wody na start ok 17 litrów. Drugie tyle do wysladzania, nie zejdzie cała. Wysładzanie dopóki nie osiągniesz ok 27l, albo dopóki wyslodziny nie spadną poniżej +/- 5 blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 12, 2019 10 minutes ago, Jankasper said: Sterlinga od razu, zanim zacznie wrzec. Powinien się godzinę gotować. HT na 20 min przed końcem, czyli w 40 minucie gotowania. S23 to dolniaki. Piwo będzie dłużej dojrzewalo. Lepiej danstar. Wody na start ok 17 litrów. Drugie tyle do wysladzania, nie zejdzie cała. Wysładzanie dopóki nie osiągniesz ok 27l, albo dopóki wyslodziny nie spadną poniżej +/- 5 blg. Dzieki bardzo zamawiam drozdze ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 12, 2019 17 minutes ago, dpgcandy said: Dzieki bardzo zamawiam drozdze ! Powodzenia! Pamiętaj, żeby uwodnić Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 13, 2019 12 hours ago, Jankasper said: Powodzenia! Pamiętaj, żeby uwodnić Jedna paczka czy dwie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 13, 2019 2 hours ago, dpgcandy said: Jedna paczka czy dwie? Przy elstrakcie poniżej 13 jedna da radę. Dobre uwodnienie drożdży i napowietrzanie brzeczki to mus. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 15, 2019 On 2/13/2019 at 11:32 AM, Jankasper said: Przy elstrakcie poniżej 13 jedna da radę. Dobre uwodnienie drożdży i napowietrzanie brzeczki to mus. Siemka w niedziele warzymy jeszcze kwestia jednotemperaturowego zacierania pisałeś 66* na ile minut ? Nie robić normalnie 63* , 73*, i 79?i czy wrzucić na chwile w niższej temp ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 15, 2019 2 minutes ago, dpgcandy said: Siemka w niedziele warzymy jeszcze kwestia jednotemperaturowego zacierania pisałeś 66* na ile minut ? Nie robić normalnie 63* , 73*, i 79?i czy wrzucić na chwile w niższej temp ? nie ma sensu tutaj zacieranie na wiele temperatur. wodę podgrzej do 68C, wsyp słody,utrzymaj 66C, po godzinie podnoś powoli do tych 78C, dokładnie mieszając. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 15, 2019 1 hour ago, Jankasper said: nie ma sensu tutaj zacieranie na wiele temperatur. wodę podgrzej do 68C, wsyp słody,utrzymaj 66C, po godzinie podnoś powoli do tych 78C, dokładnie mieszając. Zapomniałem zapytać jakie proporcje w gr ile chmielu simcoe i halerta? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 16, 2019 20g sterlinga na 60min, albo jeszcze przed zagotowaniem 30g HT na 20 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 16, 2019 On 2/12/2019 at 12:35 PM, Jankasper said: Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Czyli butelkowanie po 2 tyg ? Jeśli blg się nie spada po 12 dniach ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted February 16, 2019 16 minutes ago, dpgcandy said: Czyli butelkowanie po 2 tyg ? Jeśli blg się nie spada po 12 dniach ? 2 tyg + 2 dni. te 2 dni w 20C sprawiają, że drożdże kończa po sobie sprzątać. Oczywiście, jeśli pomiar po 12 i 14 dniach był taki sam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpgcandy 0 Posted February 18, 2019 On 2/16/2019 at 2:57 PM, Jankasper said: 2 tyg + 2 dni. te 2 dni w 20C sprawiają, że drożdże kończa po sobie sprzątać. Oczywiście, jeśli pomiar po 12 i 14 dniach był taki sam. Siemka wczoraj wsZystko poszło prawie wszystko z planem... blg po wysladzaniu było pomiędzy 5-6 po gotowaniu 12. Wyszło Ok 21 l. Przy zakładaniu rurki trochę wody wciągnęło do fermentatora przez rurkę czy to duZy problem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites