Jump to content

Nagazowanie co2 keg temperatura


Janciuncio
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

wszedzie czytam ze jak podlacze co2 to temperatura max 8 stopni i cisnienie do czasu etc.

Czy naprawde nie da sie nagazowac kega w temp 17-18stopni? Poki zima to balkon bylby OK ale perspektywa zakupu lodowki do nagazowywania kegow juz mnie deprymuje...

Na zalaczonej tabelce twierdza autorzy ze i w wyzszej temp nagazujesz...

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, Janciuncio napisał:

Witam,

 

wszedzie czytam ze jak podlacze co2 to temperatura max 8 stopni i cisnienie do czasu etc.

Czy naprawde nie da sie nagazowac kega w temp 17-18stopni? Poki zima to balkon bylby OK ale perspektywa zakupu lodowki do nagazowywania kegow juz mnie deprymuje...

Na zalaczonej tabelce twierdza autorzy ze i w wyzszej temp nagazujesz...

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

@Janciuncio da się. Ale wtedy musisz podnieść ciśnienie ustawione na reduktorze. Wyszynk będzie upierdliwy.

Przeczytaj poniższy artykuł i zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi.

 

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.02.2019 o 08:43, DanielN napisał:

@Janciuncio da się. Ale wtedy musisz podnieść ciśnienie ustawione na reduktorze. Wyszynk będzie upierdliwy.

Przeczytaj poniższy artykuł i zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi.

 

 

Ja za glupi jestem. 2 dni to czytam i mam tylko wiekszy metlik.

Dalej nie wiem czy wystarczy dobrac z tabelki cisnienie do temperatury i czy np moge potem keg odlaczyc i odstawic do wypicia za 2-3 tygodnie...

Czy jest sens ustawiac jakas stara lodowke w piwnicy tylko po to zeby nagazowywac tam 2-3 kegi z butli? (Bo w kuchni mam schladzarke i miejsce pod blatem na kegi butle etc)

Link to comment
Share on other sites

@Janciuncio nagazujesz i w 17 stopniach. Zobacz na tą tabelę. Jak chcesz osiągnąć bagażowa nie 2 vol, dobre do większości ALE, to ustawiasz ciśnienie okolo 1.3 bar, czekasz i po kilku dniach się samo nagazuke. Pomijam już turbo bagażowa nie. 

 

Zmiana temperatury piwa w kegu powoduje też zmianę ciśnienia. Dalej latasz po tabeli i wiesz o ile spadnie lub wzrośnie.

 

Wyszynk ciepłego piwa przez kran z tak dużym ciśnieniem będzie trudny bez zrównoważenia linii. Dlatego kegi trzyma się w chłodzie by mieć takie same warunki dla zmontowanej linii do wyszynku. 

 

Zobacz tak, wysycenie 2vol w 17 stopniach to 1.3 bar. Jak obniżysz temperaturę kega/piwa do 10 stopni to ciśnienie jakiego potrzebujesz jest o pół bara niższe i wyszynk będzie łatwiejszy. Też będzie łatwo linie zrównoważyć.

 

Nie udało niemiecki chyba prościej tego wytłumaczyć. W razie problemów liczę na któregoś z forumowiczow. :)

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, DanielN napisał:

Wyszynk ciepłego piwa przez kran z tak dużym ciśnieniem będzie trudny bez zrównoważenia linii. Dlatego kegi trzyma się w chłodzie by mieć takie same warunki dla zmontowanej linii do wyszynku. 

 

A jak to się ma do schładzarki przepływowej, gdzie z założenia keg jest w temperaturze pokojowej?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.02.2019 o 20:48, mkrawc napisał:

 

A jak to się ma do schładzarki przepływowej, gdzie z założenia keg jest w temperaturze pokojowej?

Podbijam pytanie bo to jest wlasnie moj bol  d...py.

Ostatecznie moge schlodzic i gazowac kegi na balkonie albo w piwnicy ustawic specjalna lodowke. Ale wyszynk bedzie w schladzarce w domowej temp w kuchni.

Link to comment
Share on other sites

@mkrawc, @Janciuncio czekałem, aż się wypowie ktoś kto ma takie urządzenie.

Powiem w teorii, nie musi to być prawda. Z prawa Henry'ego wynika ustawienie ciśnienia w danej temperaturze, by osiągnąć zamierzone wysycenie piwa. Zmiana ciśnienia na reduktorze jest podyktowana utrzymaniem zamierzonego wysycenia. Przez prostą schładziarkę przechodzi piwo już wysycone. Po schłodzeniu piwo może przyjąć więcej dwutlenku węgla. Ale, po pierwsze nie ma skąd, po drugie rozpuszczalność to dość powolny proces. Zatem, na mój stan wiedzy, keg musi być ustawiony zgodnie z temperaturą piwa podczas procesu wysycenia a nie wyszynku. Jak keg stał i stoi w 17 stopniach, to trzeba ustawić ciśnienie dla tych 17 stopni. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.

Wyszynk z kega z wysokim ciśnieniem, w przypadku gdy chłodziarka nie kompensuje ciśnienia będzie utrudniony. W taki przypadku na czas wyszynku upuszczasz ciśnienie z kega i ustawiasz na reduktorze takie jakie jest wygodne w wyszynku. Po skończonej imprezie ponownie ustawiasz takie jak było wcześniej, inaczej pozostałe piwo powoli sie wygazuje, do poziomu obniżonego ciśnienia do wyszynku. 

Edited by DanielN
Korekta po autokorekcie telefonu
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Czytałem kilka tematów, stosowałem się do zasad. Ale pewnie jak większość też mam problem.

 

Parametry:

Temp pokojowa stałe 22 stopnie,

Styl: Belgian Golden Strong Ale,

"Duvel",

Keg Cornelius,

Reduktor M1-6

 

Oryginał ma niby 4.2 vol. Użyłem w tym celu kalkulatora.

https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/

 

No ok, przedział 3.8 - 3.9 bara. 

 

Rezultat: Dziś mija 14 dzień jak gazuje. Kufel pełen piany przy wyszynku.

Co temat to inne porady, jedni mówili wyszynk przy 0.5, inni przy 1.1, jeszcze inni o 0.2-0.3 bara więcej od tego jak się gazowało. :(

 

To mój pierwszy raz ze szutcznym gazowaniem, przy refermentacji (zrobiłem opróćz kega 8 butelek) super wyszło 17-20 dni i piwko bomba :)

Nie mam lodówy, jedynie balkon gdzie max do 13 stopni zejdzie.

Edited by WiejskiFarmer
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, WiejskiFarmer napisał:

No ok, przedział 3.8 - 3.9 bara. 

 

Rezultat: Dziś mija 14 dzień jak gazuje. 

Jest mocno przegazowane. Żaden sposób wyszynku tu nie pomoże. Musisz to odgazować. 

Link to comment
Share on other sites

Tak zatem zrobie co 2h będę upuszczał. Jaki bezpieczny wariant proponujecie? Czytałem tutaj jeden temat odnośnie zależności w wyszynku. 

Wysokość jakie piwo pokonuje w beczce + długość wężyka + ciśnienie w środku.

 

Mam 2x wężyki do wyszynku 1m i 2m + kran

tempsnip.png.fa3b0dc4770e7eca4e8b981991f97398.png

 

 

Edited by WiejskiFarmer
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
W dniu 8.06.2020 o 10:10, WiejskiFarmer napisał:

Tak zatem zrobie co 2h będę upuszczał. Jaki bezpieczny wariant proponujecie? Czytałem tutaj jeden temat odnośnie zależności w wyszynku. 

Wysokość jakie piwo pokonuje w beczce + długość wężyka + ciśnienie w środku.

 

Mam 2x wężyki do wyszynku 1m i 2m + kran

 

 

 

Tutaj masz to o czym piszesz: https://www.nalewaki-do-piwa.pl/uslugi/ustawianie-cisnienia/

 

Wężyk do gazu minimum 1,5 m.

Link to comment
Share on other sites

Ja używam schładzarki już z rok i powiem Ci jak to wygląda z mojego doświadczenia. Piwo po klarowaniu w dość niskiej temp zewnętrznej dawałem do kega i strzelałem 4 strzały po 2 bary w ten sposób, że po puszczeniu CO2 czekałem, aż przestanie lecieć do kega, zamykałem gaz, wstrząsałem kegiem przez kilkanaście sekund, kolejny strzał itd. Nie mierzyłem nigdy temp piwa więc gazowanie było na oko. I w zależności od tej temp raz miałem wysycenie koło 1,2 bar, a raz nawet i 2 bar.

To pierwsze piwo od początku wyszynku lało się pięknie. Pod koniec kega i głównie przez to, że takiego kega spijałem w tydzień do dwóch piwo zmierzało w kierunku przegazowania ze względu nie na ciśnienie, a na ilość CO2, która była napompowana do kega. To drugie piwo już od początku było trudne do nalania i nie wiem dlaczego, ale nawet zostawienie otwartego zaworu CO2 na głowicy zapiętej na keg przez 24h piwo nie chciało się za bardzo odgazować.

Kolejną ważną rzeczą jest ilość piwa w kegu. Ja leję do 25 litrowego kega właśnie ok 25 litrów więc poduszka CO2 nad piwem jest dość mała, a co za tym idzie ilość CO2 się nie skumuluje w pustej przestrzeni dzięki czemu łatwiej określić ile tego gazu daliśmy. 

Aktualnie zacząłem gazować inaczej. Do zlanego w keg zimnego piwa podłączyłem gaz o ciśnieniu 1 bar. Po 2 dniach piwo ogrzało się do temp otoczenia w piwnicy (ok 20 stopni) i dokręciłem reduktor na 1,5 bar. Po kolejnych 2 dniach odłączyłem gaz i odstawiłem kega na regał. Nie wiem kiedy je podłączę do wyszynku, ale myślę, że będzie to idealne ciśnienie dla mnie. Dodam jeszcze, że po skończonej imprezie czy tam chęci picia piwa z kega przez schładzarkę warto spuścić trochę gazu z kega i zostawić je pod ciśnieniem 0,1-0,2 bar niższym niż było po nagazowaniu. Da nam to możliwość podłączenia kolejnego razu ciśnienia o te 0,1-0,2 bar wyższego niż to w kegu i kolejny rozlew bez piany.

U mnie testy nadal trwają, a przez to, że ostatnio mocno ograniczyłem spożycie piwa (kiedyś keg schodził w tydzień teraz stoi nawet 3 tyg) testy trochę jeszcze potrwają, ale myślę, że możesz zacząć od gazowania ok 1,5 bar.

 

Tak na marginesie. Aktualnie mam zapiętego kega gdzie wyszynkuje go 2 barami bo sam ma koło 1,7 i piwo ma tyle gazu co weizen. Po nalaniu do kufla ok 1/3 to piana mimo kompensatora skręconego dość restrykcyjnie. Aha, zmieniłem linię z 2 metrów średnicy 3/8 na 3 metry średnicy 3/16 i specjalnie nie odczułem różnicy na przegazowanym do 2 bar piwie. Dalej leciała piana.

Edited by nike21
Link to comment
Share on other sites

Ogólnie z kalkulatora długości węża piwnego wynika, że przy nagazowaniu 2.0 vol w 18°C ciśnieniu 1,3 bar potrzebujesz go 3,3m przy średnicy 3/16".

Edited by Suchejroo
Link to comment
Share on other sites

To coś nie tak policzyłeś. 1,5 bar to jakieś 21 PSI. Wpisując, że od środka kega do kranu mam ok metra czyli jakieś 3 stopy wychodzi mi długość 17,65 stóp przewodu piwnego 3/16" czyli ponad 6 m.

 

To ja już wolę przeliczać z kalkulatora od @DanielN. Tam masz tak:

 

image.thumb.png.0f33313143fca9d1dceadeab7dd342a7.png

 

Czyli przyjmując ciśnienie wyszynku 1,5 bar czyli ok 21 PSI i przewód 3/16" mamy: 21 PSI na reduktorze - 2 PSI ciśnienie potrzebne do przepchnięcia piwa - 2 PSI na wysokość od kega do kranu daje nam 17 PSI. 17/7=2,43m, a ja mam 3m. W teorii więc z kega powinno mi się lać piwo bez piany, a i tak nie jest to do końca prawda;)

Link to comment
Share on other sites

Te długości przewodów, wydaje mi się, dobiera się do wyszynku z kegeratora. Przy użyciu schładzarki dobierasz ciśnienie do długości przewodów, im krótsze przewody, tym mniejsze ciśnienie potrzebne do wyszynku.

Link to comment
Share on other sites

Ale jeśli chcesz pić nagazowane piwo, a wystarczy że będzie nagazowane na 1,5 bar to już nie da się go wyszynkować ciśnieniem 1 bar. 

Na próbę zamówię przewód 3/16 długości z 5m i zobaczę jak to pójdzie wtedy choć nie spodziewam się wielkich zmian.

Wydaje mi się, że problem tkwi w samej schładzarce. Nawet stosując przewód piwny 3/16 piwo rozpręża się w przewodzie znajdującym się w schładzarce bo chyba jest on tam większej średnicy. Piwo o ciśnieniu 1 bar miało mało gazu i lało się pięknie nawet na wężu 3/8 o długości 2m.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, nike21 napisał:

Ale jeśli chcesz pić nagazowane piwo, a wystarczy że będzie nagazowane na 1,5 bar to już nie da się go wyszynkować ciśnieniem 1 bar. 

To jest raczej oczywiste, różnica ciśnień spowoduje rozprężanie gazu w piwie. Pilsy wysycam teraz w 11°C ciśnieniem 1,2 bar przez cały czas z podłączoną butlą , od czasu do czasu potrząsnę kegami. Po 4-5 dniach piwo już jest wysycone, a wyszynk prowadzę ciśnieniem 1,5 bar.

9 minut temu, nike21 napisał:

Na próbę zamówię przewód 3/16 długości z 5m i zobaczę jak to pójdzie wtedy choć nie spodziewam się wielkich zmian.

Ja bym skrócił do minimum. Im dłuższy przewód, tym wyższe ciśnienie będziesz musiał podawać do wyszynku.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, smola napisał:

Ja bym skrócił do minimum. Im dłuższy przewód, tym wyższe ciśnienie będziesz musiał podawać do wyszynku.

No ale skoro na 3 metrowym 3/16 się pieni to na krótszym też będzie i to chyba bardziej oczywiście przy zachowaniu pozostałych parametrów jak ciśnienie i temp.

Link to comment
Share on other sites

Pisałem już o tym w innym temacie. Nie wiem dlaczego wyszynkujecie piwo przy tak wysokim ciśnieniu. Jeśli piwo nie jest przegazowane to poniżej 1 bara wystarczy. Nie mam żadnego problemu nawet jak używam zwykły kranik piknikowy. 

 

@nike21 gdzie można kupić przewód piwny 3/16? 

Link to comment
Share on other sites

Po nasyceniu, nad lustrem piwa nie ma już 1,5 bara. Zapraszam do Rzeszowa pokażę ;). Wyszynkuję 0,8-0,9 bara -  jak mi się ustawi.

Dzięki za linka. Szukam takich elastycznych, te sztywne mnie trochę wnerwiają.

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.