Jump to content
Sign in to follow this  
Janciuncio

Nagazowanie co2 keg temperatura

Recommended Posts

Witam,

 

wszedzie czytam ze jak podlacze co2 to temperatura max 8 stopni i cisnienie do czasu etc.

Czy naprawde nie da sie nagazowac kega w temp 17-18stopni? Poki zima to balkon bylby OK ale perspektywa zakupu lodowki do nagazowywania kegow juz mnie deprymuje...

Na zalaczonej tabelce twierdza autorzy ze i w wyzszej temp nagazujesz...

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Janciuncio napisał:

Witam,

 

wszedzie czytam ze jak podlacze co2 to temperatura max 8 stopni i cisnienie do czasu etc.

Czy naprawde nie da sie nagazowac kega w temp 17-18stopni? Poki zima to balkon bylby OK ale perspektywa zakupu lodowki do nagazowywania kegow juz mnie deprymuje...

Na zalaczonej tabelce twierdza autorzy ze i w wyzszej temp nagazujesz...

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

@Janciuncio da się. Ale wtedy musisz podnieść ciśnienie ustawione na reduktorze. Wyszynk będzie upierdliwy.

Przeczytaj poniższy artykuł i zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.02.2019 o 08:43, DanielN napisał:

@Janciuncio da się. Ale wtedy musisz podnieść ciśnienie ustawione na reduktorze. Wyszynk będzie upierdliwy.

Przeczytaj poniższy artykuł i zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi.

 

 

Ja za glupi jestem. 2 dni to czytam i mam tylko wiekszy metlik.

Dalej nie wiem czy wystarczy dobrac z tabelki cisnienie do temperatury i czy np moge potem keg odlaczyc i odstawic do wypicia za 2-3 tygodnie...

Czy jest sens ustawiac jakas stara lodowke w piwnicy tylko po to zeby nagazowywac tam 2-3 kegi z butli? (Bo w kuchni mam schladzarke i miejsce pod blatem na kegi butle etc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Janciuncio nagazujesz i w 17 stopniach. Zobacz na tą tabelę. Jak chcesz osiągnąć bagażowa nie 2 vol, dobre do większości ALE, to ustawiasz ciśnienie okolo 1.3 bar, czekasz i po kilku dniach się samo nagazuke. Pomijam już turbo bagażowa nie. 

 

Zmiana temperatury piwa w kegu powoduje też zmianę ciśnienia. Dalej latasz po tabeli i wiesz o ile spadnie lub wzrośnie.

 

Wyszynk ciepłego piwa przez kran z tak dużym ciśnieniem będzie trudny bez zrównoważenia linii. Dlatego kegi trzyma się w chłodzie by mieć takie same warunki dla zmontowanej linii do wyszynku. 

 

Zobacz tak, wysycenie 2vol w 17 stopniach to 1.3 bar. Jak obniżysz temperaturę kega/piwa do 10 stopni to ciśnienie jakiego potrzebujesz jest o pół bara niższe i wyszynk będzie łatwiejszy. Też będzie łatwo linie zrównoważyć.

 

Nie udało niemiecki chyba prościej tego wytłumaczyć. W razie problemów liczę na któregoś z forumowiczow. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, DanielN napisał:

Wyszynk ciepłego piwa przez kran z tak dużym ciśnieniem będzie trudny bez zrównoważenia linii. Dlatego kegi trzyma się w chłodzie by mieć takie same warunki dla zmontowanej linii do wyszynku. 

 

A jak to się ma do schładzarki przepływowej, gdzie z założenia keg jest w temperaturze pokojowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.02.2019 o 20:48, mkrawc napisał:

 

A jak to się ma do schładzarki przepływowej, gdzie z założenia keg jest w temperaturze pokojowej?

Podbijam pytanie bo to jest wlasnie moj bol  d...py.

Ostatecznie moge schlodzic i gazowac kegi na balkonie albo w piwnicy ustawic specjalna lodowke. Ale wyszynk bedzie w schladzarce w domowej temp w kuchni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mkrawc, @Janciuncio czekałem, aż się wypowie ktoś kto ma takie urządzenie.

Powiem w teorii, nie musi to być prawda. Z prawa Henry'ego wynika ustawienie ciśnienia w danej temperaturze, by osiągnąć zamierzone wysycenie piwa. Zmiana ciśnienia na reduktorze jest podyktowana utrzymaniem zamierzonego wysycenia. Przez prostą schładziarkę przechodzi piwo już wysycone. Po schłodzeniu piwo może przyjąć więcej dwutlenku węgla. Ale, po pierwsze nie ma skąd, po drugie rozpuszczalność to dość powolny proces. Zatem, na mój stan wiedzy, keg musi być ustawiony zgodnie z temperaturą piwa podczas procesu wysycenia a nie wyszynku. Jak keg stał i stoi w 17 stopniach, to trzeba ustawić ciśnienie dla tych 17 stopni. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.

Wyszynk z kega z wysokim ciśnieniem, w przypadku gdy chłodziarka nie kompensuje ciśnienia będzie utrudniony. W taki przypadku na czas wyszynku upuszczasz ciśnienie z kega i ustawiasz na reduktorze takie jakie jest wygodne w wyszynku. Po skończonej imprezie ponownie ustawiasz takie jak było wcześniej, inaczej pozostałe piwo powoli sie wygazuje, do poziomu obniżonego ciśnienia do wyszynku. 

Edited by DanielN
Korekta po autokorekcie telefonu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem kilka tematów, stosowałem się do zasad. Ale pewnie jak większość też mam problem.

 

Parametry:

Temp pokojowa stałe 22 stopnie,

Styl: Belgian Golden Strong Ale,

"Duvel",

Keg Cornelius,

Reduktor M1-6

 

Oryginał ma niby 4.2 vol. Użyłem w tym celu kalkulatora.

https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/

 

No ok, przedział 3.8 - 3.9 bara. 

 

Rezultat: Dziś mija 14 dzień jak gazuje. Kufel pełen piany przy wyszynku.

Co temat to inne porady, jedni mówili wyszynk przy 0.5, inni przy 1.1, jeszcze inni o 0.2-0.3 bara więcej od tego jak się gazowało. :(

 

To mój pierwszy raz ze szutcznym gazowaniem, przy refermentacji (zrobiłem opróćz kega 8 butelek) super wyszło 17-20 dni i piwko bomba :)

Nie mam lodówy, jedynie balkon gdzie max do 13 stopni zejdzie.

Edited by WiejskiFarmer

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, WiejskiFarmer napisał:

No ok, przedział 3.8 - 3.9 bara. 

 

Rezultat: Dziś mija 14 dzień jak gazuje. 

Jest mocno przegazowane. Żaden sposób wyszynku tu nie pomoże. Musisz to odgazować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zatem zrobie co 2h będę upuszczał. Jaki bezpieczny wariant proponujecie? Czytałem tutaj jeden temat odnośnie zależności w wyszynku. 

Wysokość jakie piwo pokonuje w beczce + długość wężyka + ciśnienie w środku.

 

Mam 2x wężyki do wyszynku 1m i 2m + kran

tempsnip.png.fa3b0dc4770e7eca4e8b981991f97398.png

 

 

Edited by WiejskiFarmer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.