Skocz do zawartości
Janciuncio

Nagazowanie co2 keg temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

wszedzie czytam ze jak podlacze co2 to temperatura max 8 stopni i cisnienie do czasu etc.

Czy naprawde nie da sie nagazowac kega w temp 17-18stopni? Poki zima to balkon bylby OK ale perspektywa zakupu lodowki do nagazowywania kegow juz mnie deprymuje...

Na zalaczonej tabelce twierdza autorzy ze i w wyzszej temp nagazujesz...

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Janciuncio napisał:

Witam,

 

wszedzie czytam ze jak podlacze co2 to temperatura max 8 stopni i cisnienie do czasu etc.

Czy naprawde nie da sie nagazowac kega w temp 17-18stopni? Poki zima to balkon bylby OK ale perspektywa zakupu lodowki do nagazowywania kegow juz mnie deprymuje...

Na zalaczonej tabelce twierdza autorzy ze i w wyzszej temp nagazujesz...

Screenshot_2019-02-10-08-06-58.png

@Janciuncio da się. Ale wtedy musisz podnieść ciśnienie ustawione na reduktorze. Wyszynk będzie upierdliwy.

Przeczytaj poniższy artykuł i zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 10.02.2019 o 08:43, DanielN napisał:

@Janciuncio da się. Ale wtedy musisz podnieść ciśnienie ustawione na reduktorze. Wyszynk będzie upierdliwy.

Przeczytaj poniższy artykuł i zobaczysz o co w tym wszystkim chodzi.

 

 

Ja za glupi jestem. 2 dni to czytam i mam tylko wiekszy metlik.

Dalej nie wiem czy wystarczy dobrac z tabelki cisnienie do temperatury i czy np moge potem keg odlaczyc i odstawic do wypicia za 2-3 tygodnie...

Czy jest sens ustawiac jakas stara lodowke w piwnicy tylko po to zeby nagazowywac tam 2-3 kegi z butli? (Bo w kuchni mam schladzarke i miejsce pod blatem na kegi butle etc)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Janciuncio nagazujesz i w 17 stopniach. Zobacz na tą tabelę. Jak chcesz osiągnąć bagażowa nie 2 vol, dobre do większości ALE, to ustawiasz ciśnienie okolo 1.3 bar, czekasz i po kilku dniach się samo nagazuke. Pomijam już turbo bagażowa nie. 

 

Zmiana temperatury piwa w kegu powoduje też zmianę ciśnienia. Dalej latasz po tabeli i wiesz o ile spadnie lub wzrośnie.

 

Wyszynk ciepłego piwa przez kran z tak dużym ciśnieniem będzie trudny bez zrównoważenia linii. Dlatego kegi trzyma się w chłodzie by mieć takie same warunki dla zmontowanej linii do wyszynku. 

 

Zobacz tak, wysycenie 2vol w 17 stopniach to 1.3 bar. Jak obniżysz temperaturę kega/piwa do 10 stopni to ciśnienie jakiego potrzebujesz jest o pół bara niższe i wyszynk będzie łatwiejszy. Też będzie łatwo linie zrównoważyć.

 

Nie udało niemiecki chyba prościej tego wytłumaczyć. W razie problemów liczę na któregoś z forumowiczow. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, DanielN napisał:

Wyszynk ciepłego piwa przez kran z tak dużym ciśnieniem będzie trudny bez zrównoważenia linii. Dlatego kegi trzyma się w chłodzie by mieć takie same warunki dla zmontowanej linii do wyszynku. 

 

A jak to się ma do schładzarki przepływowej, gdzie z założenia keg jest w temperaturze pokojowej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.02.2019 o 20:48, mkrawc napisał:

 

A jak to się ma do schładzarki przepływowej, gdzie z założenia keg jest w temperaturze pokojowej?

Podbijam pytanie bo to jest wlasnie moj bol  d...py.

Ostatecznie moge schlodzic i gazowac kegi na balkonie albo w piwnicy ustawic specjalna lodowke. Ale wyszynk bedzie w schladzarce w domowej temp w kuchni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@mkrawc, @Janciuncio czekałem, aż się wypowie ktoś kto ma takie urządzenie.

Powiem w teorii, nie musi to być prawda. Z prawa Henry'ego wynika ustawienie ciśnienia w danej temperaturze, by osiągnąć zamierzone wysycenie piwa. Zmiana ciśnienia na reduktorze jest podyktowana utrzymaniem zamierzonego wysycenia. Przez prostą schładziarkę przechodzi piwo już wysycone. Po schłodzeniu piwo może przyjąć więcej dwutlenku węgla. Ale, po pierwsze nie ma skąd, po drugie rozpuszczalność to dość powolny proces. Zatem, na mój stan wiedzy, keg musi być ustawiony zgodnie z temperaturą piwa podczas procesu wysycenia a nie wyszynku. Jak keg stał i stoi w 17 stopniach, to trzeba ustawić ciśnienie dla tych 17 stopni. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.

Wyszynk z kega z wysokim ciśnieniem, w przypadku gdy chłodziarka nie kompensuje ciśnienia będzie utrudniony. W taki przypadku na czas wyszynku upuszczasz ciśnienie z kega i ustawiasz na reduktorze takie jakie jest wygodne w wyszynku. Po skończonej imprezie ponownie ustawiasz takie jak było wcześniej, inaczej pozostałe piwo powoli sie wygazuje, do poziomu obniżonego ciśnienia do wyszynku. 

Edytowane przez DanielN
Korekta po autokorekcie telefonu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...