Jump to content
Sign in to follow this  
alkos

Słody specjalistyczne - "steeping"

Recommended Posts

Witam!

 

Z braku sprzętu nie mam na razie możliwości przejscia na 100% ziarno, a zatem kombinuję z jasnym ekstraktem i herbatkami ze słodów specjalistycznych.

 

Wyszukałem taką tabelkę: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-4-1.html

 

Wynika z niej, że ekstraktywność np. Special B wynosi 1.027 przy pełnym zacierze, natomiast tylko 1.016 przy "namaczaniu", bez udziału enzymów.

 

Pytania brzmią:

 

1. Czy dotyczy to jedynie ilosci fermentowalnych cukrów w roztworze, czy tez ilości smaku/zapachu/koloru?

 

2. Czy muszę zatem +/- podwajać ilość Special B przy zamienianiu receptury "all-grain" na "extract", aby utrzymać smakowo/zapachowy charakter?

 

3. Co z niefermentowalnymi cukrami, wnoszącymi słodycz do piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. Czy muszę zatem +/- podwajać ilość Special B przy zamienianiu receptury "all-grain" na "extract", aby utrzymać smakowo/zapachowy charakter?

Raczej nie, z tego co przeglądam receptury w wersji extract i all grain ilość ziarna specjalnego jest zawsze ta sama, zmienia się tylko baza. Na początek najlepiej weź jakąś sprawdzoną recepturę extract, jaki styl chcesz zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodziutkie, skomplikowane smakowo Northern English Brown Ale. Tak mi sie uwidziało (na 21L):

 

 

 

Original Gravity: 1.051 (1,040 - 1,052)

Terminal Gravity: 1.013 (1,008 - 1,013)

Color: 21.98 (12,0 - 22,0)

Alcohol: 5.02% (4,2% - 5,4%)

Bitterness: 26.7 (20,0 - 30,0)

 

3750 g Pilsen Malt

750 g Crystal Malt 60°L

250 g Special B - Caramel malt

125 g Melanoidin Malt

125 g English Chocolate Malt

40 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min

10 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 15 min

1 ea Fermentis S-04 Safale S-04

 

 

Następnie chcę zastąpić Pilsen Malt suchym jasnym ekstraktem w ilości 2250g.

Share this post


Link to post
Share on other sites
750 g Crystal Malt 60°L

250 g Special B - Caramel malt

125 g Melanoidin Malt

125 g English Chocolate Malt

Łącznie 1,25kg słodów specjalnych? Sporo. W czym to chcesz namaczać? Ja kiedyś próbowałem w ten sposób zrobić piwo używając niecałe 0,4kg słodów specjalnych w woreczku muślinowym i to już mi się wydało dużo, a tu będziesz miał 3x więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ośmiolitrowy gar i duży wór muślinowy. Może w dwu podejściach zrobię?

 

Wiem że duzo specjalnych, ale mam ochote na takiego "deserowego treściwca" :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że południowe jest bardziej goryczkowe, a Pani tego nie lubi, mi sie też troche przejadło po eksperymentach z American IPA ;-) No ale wyjdzie co wyjdzie, dam znać, przepisu nie zmienię raczej :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje, mysle zeby filtrowac przez "ponczoche" przy przelewaniu - domyslam sie ze moj duzy worek tez nie bedzie dosc szczelny. Albo zszyje bawelniana koszulke... :-)

 

 

Aha, dlaczego nie wolno wyciskac?

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć Alkos,

 

wyciskanie wyciska taniny, garbniki i inne niedobre rzeczy;-)

 

Jak masz więcej wiader, to poświęć jedno, i zrób filtrator, z wężyka WC - to Ci sie przyda jak już zaczniesz pełne zacieranie. A na razie to do filtracji mógłbyś nawet mniejsze niż filtrator wiadro poświęcić. Kilogram zasypu to bedzie ze 2 l objetościowo, z wodą z 5 l. Faktycznie może pończocha?

 

Przy okazji - tu moge sie mylić, ale mnie tak na oko wychodzi, że skoro 3,7kg pilsen - to suchego prawie 3 powinno być, lub trochę więcej LME - płynnego.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
wyciskanie wyciska taniny, garbniki i inne niedobre rzeczy;-)

Ok, paniał :-)

 

Jak masz więcej wiader, to poświęć jedno, i zrób filtrator, z wężyka WC - to Ci sie przyda jak już zaczniesz pełne zacieranie. A na razie to do filtracji mógłbyś nawet mniejsze niż filtrator wiadro poświęcić. Kilogram zasypu to bedzie ze 2 l objetościowo, z wodą z 5 l. Faktycznie może pończocha?

No właśnie nie mam jeszcze. Chyba się szarpnę na małą lodówkę turystyczną... Problem tylko w tym, że nie mam w czym tego potem gotować. Kombinuję w głowie z wiadrem fermentacyjnym z dołączonymi grzałkami (sprzedają toto koło mnie), systemem BIAB (brew in a bag - popularne na zachodzie:w skrócie wieeelka pończocha ;-) ) i fermentacją w tym samym pojemniku. Ale to kiedyś :-)

 

Przy okazji - tu moge sie mylić, ale mnie tak na oko wychodzi, że skoro 3,7kg pilsen - to suchego prawie 3 powinno być, lub trochę więcej LME - płynnego.

Mi BeerTools wyliczył...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja naprędce te wyniki promashem podliczalem - słabo go znam, a akurat beersmitha nie mam przy sobie. Ale z 3 kg LME wychodziło ok. 20l - byłaby aż taka różnica do DME?

Bo z podanych prze ciebie ilości słodów - to faktycznie wyszłoby około 20-22l - 12°Blg

 

Liczę znów promashem

Wychodzi mi 2,7kg DME Muntonsa, dla 20,9l, i 1,050 SG - ale to samego suchego, bez dodatków pozostałych. To chyba faktycznie mniej musisz wziąć.

 

Albo dowieziesz sobie gar z Olkusza, 40l - albo kombinuj z kegiem, choć to cholerstwo ciężkie na kuchenki jest.

 

Ja zaczynałem od Olkusza 30l - ale mi szybko umarł. Ten na normalnej kuchence dawał radę - i ustać, i się zagotować.

 

Niestety jakoś z czasem chce się coraz większy i wiecej sprzętu posiadać;-)

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
to poświęć jedno, i zrób filtrator, z wężyka WCd

nie trzeba poświęcać, wystarczy mieć jeden z kranikiem i używać go do filtracji i rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuszna racja - mam to rozdzielone i nie pomyślałem.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem tą recepturę na ProMash i wyszło mi że receptura się sprawdza, i że możesz zastąpić 3.75 słodu pilsner z 2.25 kg DME. Mógłbyś też, dla zaoszczędzenia pieniędzy, użyć 2 puszki LME, np. Coopers LME: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-coopers-bursztynowy-15kg-p-122.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki scooby, ale mam juz w szafie parenascie kilo DME light i wheat :-)

 

wsaczuk, flood - mysle o czyms takim: http://www.leylandhomebrew.com/item591.htm

 

czyli kadz zacierna (wewnetrzne wiaderko z dziurkami w dnie jak rozumiem, do tego termostat) i bojler w jednym.

 

keg odpada, bo mam elektryczna kuchenke, poza tym 50kg urwie mi plyte ;-)

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.