Jump to content

Zmiany temperaturowe w czasie fermentowania brzeczki a kondycja drożdży dolnej fermentacji


Recommended Posts

Witam,

chciałbym w najbliższy weekend po raz pierwszy wypróbować drożdże fermentacji dolnej (konkretnie fermentis saflager w-34/70) i uwarzyć pewnego rodzaju pilsa. Kłopot w tym, że nie mam nigdzie na posesji stałej temperatury 10-15 stopni. Jedyne miejsce, gdzie występują temperatury w tym zakresie to, powiedzmy, dorobiona piwniczka, która jest dosyć słabo odizolowana od dworu. Zmiany temperatury na zewnątrz powodują więc zmiany temperaturowe w środku (rzędu około 3-4 stopni). Rano w górę, na noc w dół, i tak codziennie. Stąd więc moje pytanie: czy nawet jeżeli cały czas będzie w niej panować dosyć dobra temperatura (powiedzmy 10 - 14 stopni), to te zmiany temperaturowe będą miały spore znaczenie dla kondycji drożdży, czy może jednak nie jest to aż takie ważne i mogę śmiało wstawiać tam fermentor? 
 

Zdrówko! :beer:

Edited by Mafciej
Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Mafciej napisał:

Witam,

chciałbym w najbliższy weekend po raz pierwszy wypróbować drożdże fermentacji dolnej (konkretnie fermentis saflager w-34/70) i uwarzyć pewnego rodzaju pilsa. Kłopot w tym, że nie mam nigdzie na posesji stałej temperatury 10-15 stopni. Jedyne miejsce, gdzie występują temperatury w tym zakresie to, powiedzmy, dorobiona piwniczka, która jest dosyć słabo odizolowana od dworu. Zmiany temperatury na zewnątrz powodują więc zmiany temperaturowe w środku (rzędu około 3-4 stopni). Rano w górę, na noc w dół, i tak codziennie. Stąd więc moje pytanie: czy nawet jeżeli cały czas będzie w niej panować dosyć dobra temperatura (powiedzmy 10 - 14 stopni), to te zmiany temperaturowe będą miały spore znaczenie dla kondycji drożdży, czy może jednak nie jest to aż takie ważne i mogę śmiało wstawiać tam fermentor? 
 

Zdrówko! :beer:

 

Piekny temat, normalnie jak tytul rozprawy naukowej. 

 

Wiesz zalezy jaka jest amplituda tych zmian dobowych. Jak to jest 1-2 stopnie to ja bym olal. 

Drozdze nie maja termometru labolatoryjnego a 25 litrow fermentujacej brzeczki ma pewna pojemnosc cieplna. 
Do tego fermentacja jest reakcja egzotermiczna. Wiec moze sie okazac ze twoje wahania temperatury dobowe, maja nieznaczny wplyw na zmiane temperatury brzeczki w ciagu 24 godzin. 

 

 

Link to post
Share on other sites

W sumie chce sie dolaczyc do pytania. 

 

Z 19ºC stopni brzeczka po burzliwej w ciagu paru dni  spadla do 16ºC. Co dokladnie moze to spowodowac smaku ? Piwo ma byc Single Hop Citra IPA 15º BLG a drozdze to salafe s-04.  Probowac to teraz podgrzewac ? czy zostawic na reszte fermentacji w tych 16ºC ? Wiecej nie powinno spasc gdzy taka jest temperatura powietrza w lodowce.

 

 

 

Pozdro. 

Link to post
Share on other sites

Octan etylu jak powstał to się nie zredukuje ale daj do ciepłego żeby piwo spokojnie dofermentowało przede wszystkim.

Edited by kantor
Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Mafciej napisał:

Witam,

chciałbym w najbliższy weekend po raz pierwszy wypróbować drożdże fermentacji dolnej (konkretnie fermentis saflager w-34/70) i uwarzyć pewnego rodzaju pilsa. Kłopot w tym, że nie mam nigdzie na posesji stałej temperatury 10-15 stopni. Jedyne miejsce, gdzie występują temperatury w tym zakresie to, powiedzmy, dorobiona piwniczka, która jest dosyć słabo odizolowana od dworu. Zmiany temperatury na zewnątrz powodują więc zmiany temperaturowe w środku (rzędu około 3-4 stopni). Rano w górę, na noc w dół, i tak codziennie. Stąd więc moje pytanie: czy nawet jeżeli cały czas będzie w niej panować dosyć dobra temperatura (powiedzmy 10 - 14 stopni), to te zmiany temperaturowe będą miały spore znaczenie dla kondycji drożdży, czy może jednak nie jest to aż takie ważne i mogę śmiało wstawiać tam fermentor? 
 

Zdrówko! :beer:

Moim zdaniem 3-4 w skali doby może powodować już problemy. 

 

Poza tym 10C temperatury otoczenia to jest raczej górna granica fermentacji lagera. 14 zdecydowanie za dużo. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.