nogmot 8 Posted February 6, 2019 (edited) Cześć! W sobotę (2.2.19) nastawiłem Witbiera. 12 blg, na FM 20. 12 litrów. Temperatura otoczenia 20°C. Dziś, środa (6.2.19) i Wit stoi od wczoraj (nie bulka), Blg 8. Macie jakieś pomysły, czemu stanął? Pzdr! Ps. Link do recepty: https://brewness.com/pl/recipe/witbier-mini/view Edited February 7, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 91 Posted February 6, 2019 Temperatura wyskoka więc pewnie większość przejedzone już. Zostaw i nie ruszaj przez tydzień, a potem pomiar zrób. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 6, 2019 16 minut temu, INTseed napisał: Temperatura wyskoka więc pewnie większość przejedzone już. Zostaw i nie ruszaj przez tydzień, a potem pomiar zrób. Ale zostawiły aż 8?! Przez 3 dni faktycznie jechały aż miło, ale żeby tak nagle stop? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hermod 10 Posted February 6, 2019 to że nie bulka to nie znaczy że drożdże nie pracują poczytaj: Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 6, 2019 12 minut temu, hermod napisał: to że nie bulka to nie znaczy że drożdże nie pracują poczytaj: Dzięki. Drzewo doprowadziło mnie do "Możesz mieć problem z zatrzymaną fermentacją. Poszukaj informacji na forum piwo.org." 🙂 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 262 Posted February 7, 2019 8 godzin temu, nogmot napisał: Macie jakieś pomysły, czemu stanął? O tym, że stanął świadczy brak spadku ekstraktu kilka dni pod rząd(np. 3 dni)., a nie brak bulkania. W ciągu ostatnich 3 dni blg ci spada. Z 12 do 8. 7 godzin temu, nogmot napisał: Dzięki. Drzewo doprowadziło mnie do "Możesz mieć problem z zatrzymaną fermentacją. Poszukaj informacji na forum piwo.org." A mnie doprowadziło do "Najprawdopodobniej fermentacja nadal trwa. Cierpliwości" wg takiego schematu: nie wiem czy fermentacja się zakończyła-czy trwała 2-4 tygodnie- odpowiedź NIE- fermentacja nadal trwa. Skąd w ogóle pomysł otwierania fermentora po 4 dniach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 26 minut temu, Gawron napisał: O tym, że stanął świadczy brak spadku ekstraktu kilka dni pod rząd(np. 3 dni)., a nie brak bulkania. W ciągu ostatnich 3 dni blg ci spada. Z 12 do 8. A mnie doprowadziło do "Najprawdopodobniej fermentacja nadal trwa. Cierpliwości" wg takiego schematu: nie wiem czy fermentacja się zakończyła-czy trwała 2-4 tygodnie- odpowiedź NIE- fermentacja nadal trwa. Skąd w ogóle pomysł otwierania fermentora po 4 dniach? Sprawdzenie blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 262 Posted February 7, 2019 10 minut temu, nogmot napisał: Sprawdzenie blg. Po co po 4 dniach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 Godzinę temu, Gawron napisał: Po co po 4 dniach? Fascynacja magią fermentacji, początkującego ;/ Po degustacji już wiem, że poszedł pierwszy błąd stylu - brak jakiejkolwiek kwasowości. Robiłem przerwę zakwaszającą, ale tylko 45 min. i nie miałem pod ręką nic do zakwaszenia. Ktoś poradzi na przyszłość, jakie proporcje słodu zakwaszającego lub kwasu mlekowego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 262 Posted February 7, 2019 15 minut temu, nogmot napisał: Po degustacji już wiem, że poszedł pierwszy błąd stylu Nie oceniaj piwa zanim nie zakończy się fermentacja i nie nagazuje się? Robiłeś próbę jodową? Zatarło ci się to do końca? Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted February 7, 2019 19 minut temu, nogmot napisał: Po degustacji już wiem, że poszedł pierwszy błąd stylu Ja myślę, że pierwszym błędem stylu był wybór drożdży, teoretycznie dedykowane do niego są FM 20 chociaż nie są idealne, niby są dość pyliste ale produkują mało fenoli i są bardzo leniwe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 13 minut temu, Gawron napisał: Nie oceniaj piwa zanim nie zakończy się fermentacja i nie nagazuje się? Robiłeś próbę jodową? Zatarło ci się to do końca? Taki schemat: Temp Czas 32 C 45 min 52 C 20 min 68 C 70 min 77 C 5 min 3 próby jodowe na potwierdzenie i wszystkie 3 negatywne, czyli powinno być ok. Było sporo niesłodowanych, więc szczególnie dokładnie sprawdzałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 (edited) 16 minut temu, majlosz napisał: Ja myślę, że pierwszym błędem stylu był wybór drożdży, teoretycznie dedykowane do niego są FM 20 chociaż nie są idealne, niby są dość pyliste ale produkują mało fenoli i są bardzo leniwe. Ja Cię przepraszam!! ;/ Dałem oczywiście FM 20!! Białe Walonki. Leniwość Walonek, to rozwiązanie? Edited February 7, 2019 by nogmot 1 majlosz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted February 7, 2019 1 minutę temu, nogmot napisał: Ja Cię przepraszam!! ;/ Dałem oczywiście FM 20!! Białe Walonki. No to musisz czekać, te drożdże są leniwe strasznie, robią słabą pianę więc może CI się wydawać że nie pracują, moje wity fermentowały ponad 3 tygodnie w takich samych warunkach jak Twoje. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 Teraz, majlosz napisał: No to musisz czekać, te drożdże są leniwe strasznie, robią słabą pianę więc może CI się wydawać że nie pracują, moje wity fermentowały ponad 3 tygodnie w takich samych warunkach jak Twoje. No widzisz. To już coraz jaśniej się robi Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 1 minutę temu, majlosz napisał: No to musisz czekać, te drożdże są leniwe strasznie, robią słabą pianę więc może CI się wydawać że nie pracują, moje wity fermentowały ponad 3 tygodnie w takich samych warunkach jak Twoje. A powiedz... Mam lekką goryczkę, ale nie chmielową, i nie wiem czy za dużo kolendry (8g na '5), czy curacao (5g na '5) czy może rumianek (jedna saszetka na '2)? Chcę dodać z kilo ananasa na cichą. Dodatek smakowy Ananas 86 g Gotowanie 7 min Przyprawa kolendra 8 g Gotowanie 5 min Przyprawa curacao 5 g Gotowanie 5 min Przyprawa Skórka pomarańczy 8 g Gotowanie 5 min Przyprawa Skórka pomarańczy - suszona Kotanyi 10 g Gotowanie 5 min Przyprawa Limonka 3 g Gotowanie 5 min Przyprawa Skórka cytryny 6 g Gotowanie 5 min Zioło Rumianek 1 g Gotowanie 1 min Przyprawa Skórka z pomarańczy w alkoholu 15 g Fermentacja cicha 10 dni Dodatek smakowy Ananas 1000 g Fermentacja cicha 10 dni Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted February 7, 2019 Ocena goryczki na tym etapie nie ma absolutnie sensu, co do cichej to poczekaj jeszcze 2 tygodnie i zacznij sprawdzać blg, jak stanie to dawaj tego ananasa. Skórkę cytryny i pomarańczy dałeś razem z "tym białym"? 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 4 minuty temu, majlosz napisał: Ocena goryczki na tym etapie nie ma absolutnie sensu, co do cichej to poczekaj jeszcze 2 tygodnie i zacznij sprawdzać blg, jak stanie to dawaj tego ananasa. Skórkę cytryny i pomarańczy dałeś razem z "tym białym"? Robiłem zest na tarce i starałem się jak najcieniej. Chyba, że w tym Kotanyi coś było. Na cichą mam przygotowaną jeszcze skórkę pomarańcz - moczy się w whisky i spirolu od tygodnia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted February 7, 2019 7 minut temu, nogmot napisał: Robiłem zest na tarce i starałem się jak najcieniej. Chyba, że w tym Kotanyi coś było. Na cichą mam przygotowaną jeszcze skórkę pomarańcz - moczy się w whisky i spirolu od tygodnia. No to raczej nie od tego, tak czy inaczej spróbuj za 2 tygodnie powinno być zupełnie inaczej. Pamiętaj żeby nie trzymać za długo tej pomarańczy, ja bym wrzucił na ostatnie 3-4 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 (edited) 2 minuty temu, majlosz napisał: No to raczej nie od tego, tak czy inaczej spróbuj za 2 tygodnie powinno być zupełnie inaczej. Pamiętaj żeby nie trzymać za długo tej pomarańczy, ja bym wrzucił na ostatnie 3-4 dni. Ok! Ananasa dam na jakieś ostatnich 5 dni. Edited February 7, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted February 7, 2019 1 minutę temu, nogmot napisał: Ok! Ananasa dam na jakieś ostatnich 5 dni. Ananasa trzymaj tyle ile będą go zjadać drożdże 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 23 minuty temu, majlosz napisał: Ananasa trzymaj tyle ile będą go zjadać drożdże Też prawda! Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted February 7, 2019 I zostaw juz to wiadro w spokoju :-) 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 Godzinę temu, sredstvom napisał: I zostaw juz to wiadro w spokoju :-) Inne też zostawiam - AIPA wczoraj do piwnicy zniesiona na cichą. No ale muszę jeszcze otworzyć na chmiele Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted February 7, 2019 Poruszałem wiadrem, podniosłem temp o 1°C i ruszyło! Quote Share this post Link to post Share on other sites