Hiinder 2 Posted February 6, 2019 W sobotę planuję pierwsze warzenie z zacieraniem, na podstawie gotowego zestawu surowców [13 BLG, 34 IBU] W instrukcji zaproponowano chmielenie: 60' - 20g Warrior 0' - 20 g Wakatu Cicha - 30g Wakatu Zastanawiam się, czy nie dorzucić do tego 15-20g Simcoe na chłodzenie (80 stopni) oraz 30g Simcoe na cichą. Proszę o poradę, czy ma to sens Czy nie za bardzo kombinuję? Czy w ten sposób nie "zabiję" aromatu Wakatu? W dotychczasowych warkach z brewkitów, które sam dochmielałem, miałem problem z uzyskaniem intensywnego aromatu. ( ostatnio na 20l APy, na 4 dni cichej trafiło 50g zeusa + 50g Citry) Quote Share this post Link to post Share on other sites
SynMojegoStarego 15 Posted February 6, 2019 Poczytaj cokolwiek na temat chmielenia w procesie warzenia i chmielenia na zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted February 7, 2019 18 godzin temu, Hiinder napisał: W sobotę planuję pierwsze warzenie z zacieraniem, na podstawie gotowego zestawu surowców [13 BLG, 34 IBU] W instrukcji zaproponowano chmielenie: 60' - 20g Warrior 0' - 20 g Wakatu Cicha - 30g Wakatu Zastanawiam się, czy nie dorzucić do tego 15-20g Simcoe na chłodzenie (80 stopni) oraz 30g Simcoe na cichą. Proszę o poradę, czy ma to sens Czy nie za bardzo kombinuję? Czy w ten sposób nie "zabiję" aromatu Wakatu? W dotychczasowych warkach z brewkitów, które sam dochmielałem, miałem problem z uzyskaniem intensywnego aromatu. ( ostatnio na 20l APy, na 4 dni cichej trafiło 50g zeusa + 50g Citry) Simcoe przykryje zapach tego nowozelandzkiego wynalazku, to bardzo intensywny chmiel. Mieszałbym go w proporcjach, np 1:3 (Simcoe:Wakatu), albo podzielił - Wakatu na whirlpool, Simcoe na aromat. 16 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Poczytaj cokolwiek na temat chmielenia w procesie warzenia i chmielenia na zimno. xDDDDDD Temat wielokrotnie poruszany, zamykam, pozdrawiam moderator Pszemek 1 Hiinder reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites