Jump to content

jak umyć i czym keg 50L?


Recommended Posts

2 godziny temu, Jankasper napisał:

Musisz szybko spożyć 50l jednego piwa. 

W dodatku transport i wyszynk jest o wiele bardziej skomplikowany. 

 

Dokładnie. I tak po kilku partiach może się okazać że najlepsza jest opcja kega 11 l pomimo jednej z większych cen litra/zł.

Przynajmniej u mnie tak było. Zaczynałem od Cornelius 19l, teraz chętniej używam 11. To pojemność w sam raz na weekendowe piwkowanie.

Duże Corneliusy są u mnie na grube imprezy.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, ChmielowyAli napisał:

 

Dokładnie. I tak po kilku partiach może się okazać że najlepsza jest opcja kega 11 l pomimo jednej z większych cen litra/zł.

Przynajmniej u mnie tak było. Zaczynałem od Cornelius 19l, teraz chętniej używam 11. To pojemność w sam raz na weekendowe piwkowanie.

Duże Corneliusy są u mnie na grube imprezy.

 

to znaczy że jeśli juz się z niego troche upije to piwo może wytrzymać w dobrej jakości tylko 3 dni?

Edited by mariuszprzemyslawpancer
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mariuszprzemyslawpancer said:

 

to znaczy że jeśli juz się z niego troche upije to piwo może wytrzymać w dobrej jakości tylko 3 dni?

W dobrej jakości to i do 3 miesięcy. Zależy jak dopompujesz co2 i ile piwa ubędzie. Piwo generalnie, nawet pod ciśnieniem, wietrzeje. Nie jest zepsute, ale też coraz mniej pijalne.

Link to comment
Share on other sites

Używam kegów 50l tylko że w otulinie, które można łatwiej transportować i nie rysują powierzchni :) 

Wg mnie psucie się piwa w dużych kegach to mit. Kiedyś jak zamiast co2 pompowali powietrze do wyszynku to piwo 

nie śmiało stać dłużej niż 3 dni a i o odolejaczach nikt nie słyszał, to te ostatnie piwa z kega to musiała być niezła ambrozja :D  

 Piwo po prostu z czasem traci aromaty, smak staje się bardziej wytrawny.

Odnośnie czyszczenie to zawsze zalewam kilkoma litrami wody z sodą, płucze kilka razy i gotowe.

Zakażenia piwa w kegu jeszcze nie uświadczyłem.

Link to comment
Share on other sites

Używam kegów 50l tylko że w otulinie, które można łatwiej transportować i nie rysują powierzchni  

Wg mnie psucie się piwa w dużych kegach to mit. Kiedyś jak zamiast co2 pompowali powietrze do wyszynku to piwo 

nie śmiało stać dłużej niż 3 dni a i o odolejaczach nikt nie słyszał, to te ostatnie piwa z kega to musiała być niezła ambrozja   

 Piwo po prostu z czasem traci aromaty, smak staje się bardziej wytrawny.

Odnośnie czyszczenie to zawsze zalewam kilkoma litrami wody z sodą, płucze kilka razy i gotowe.

Zakażenia piwa w kegu jeszcze nie uświadczyłem.

 

A jak dlugo w 50l wytrzymuje piwo z dobrym aromatem i smakiem?

 

Link to comment
Share on other sites

To w zasadzie zależy od piwa.  Ostatnie piwo licząc z nagazowaniem było w kegu ponad 2 miesiące i dopiero pod koniec tego okresu 

mi się zaczęło podobać. Goryczka się ułożyła aromaty co prawda trochę spadły ale sumarycznie to było wtedy najlepsze.

Spotkałem się też z opinią, że dla piwa korzystniejsze jest magazynowanie/dojrzewanie w większych objętościach.   

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.