Jump to content
mariuszprzemyslawpancer

jak umyć i czym keg 50L?

Recommended Posts

witam wszystkich

zamierzam przerzucić się na kegi z butelkowania i zastanawiam się jak umyć

dokładnie takiego kega jak na załączonym obrazku bo ten otwór trochę mały się wydaje a jeśli

kupuje keg i jakiś grzyb jest na dnie np to jak to wyczyścić dokładnie żeby nie było infekcji?

 

 

din50_0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz już takiego kega albo cokolwiek do niego? Czy dopiero się przymierzasz?

Są lepsze kegi do użytku domowego, np cornelius albo petainer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy pierwszym użyciu otworzyć, zalac do pełna gorącą zasadą, przepłukać kwasem. Następne mycia, wlać kilka litrów środka myjącego i trząchać, nie dopuścic do zapleśnienia

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, mariuszprzemyslawpancer said:

a w czym taki keg jest gorszy od tamtych? no cenowo wygrywa ten 

Musisz szybko spożyć 50l jednego piwa. 

W dodatku transport i wyszynk jest o wiele bardziej skomplikowany. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jankasper napisał:

Musisz szybko spożyć 50l jednego piwa. 

W dodatku transport i wyszynk jest o wiele bardziej skomplikowany. 

 

Dokładnie. I tak po kilku partiach może się okazać że najlepsza jest opcja kega 11 l pomimo jednej z większych cen litra/zł.

Przynajmniej u mnie tak było. Zaczynałem od Cornelius 19l, teraz chętniej używam 11. To pojemność w sam raz na weekendowe piwkowanie.

Duże Corneliusy są u mnie na grube imprezy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, ChmielowyAli napisał:

 

Dokładnie. I tak po kilku partiach może się okazać że najlepsza jest opcja kega 11 l pomimo jednej z większych cen litra/zł.

Przynajmniej u mnie tak było. Zaczynałem od Cornelius 19l, teraz chętniej używam 11. To pojemność w sam raz na weekendowe piwkowanie.

Duże Corneliusy są u mnie na grube imprezy.

 

to znaczy że jeśli juz się z niego troche upije to piwo może wytrzymać w dobrej jakości tylko 3 dni?

Edited by mariuszprzemyslawpancer

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, mariuszprzemyslawpancer said:

 

to znaczy że jeśli juz się z niego troche upije to piwo może wytrzymać w dobrej jakości tylko 3 dni?

W dobrej jakości to i do 3 miesięcy. Zależy jak dopompujesz co2 i ile piwa ubędzie. Piwo generalnie, nawet pod ciśnieniem, wietrzeje. Nie jest zepsute, ale też coraz mniej pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam kegów 50l tylko że w otulinie, które można łatwiej transportować i nie rysują powierzchni :) 

Wg mnie psucie się piwa w dużych kegach to mit. Kiedyś jak zamiast co2 pompowali powietrze do wyszynku to piwo 

nie śmiało stać dłużej niż 3 dni a i o odolejaczach nikt nie słyszał, to te ostatnie piwa z kega to musiała być niezła ambrozja :D  

 Piwo po prostu z czasem traci aromaty, smak staje się bardziej wytrawny.

Odnośnie czyszczenie to zawsze zalewam kilkoma litrami wody z sodą, płucze kilka razy i gotowe.

Zakażenia piwa w kegu jeszcze nie uświadczyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Używam kegów 50l tylko że w otulinie, które można łatwiej transportować i nie rysują powierzchni  

Wg mnie psucie się piwa w dużych kegach to mit. Kiedyś jak zamiast co2 pompowali powietrze do wyszynku to piwo 

nie śmiało stać dłużej niż 3 dni a i o odolejaczach nikt nie słyszał, to te ostatnie piwa z kega to musiała być niezła ambrozja   

 Piwo po prostu z czasem traci aromaty, smak staje się bardziej wytrawny.

Odnośnie czyszczenie to zawsze zalewam kilkoma litrami wody z sodą, płucze kilka razy i gotowe.

Zakażenia piwa w kegu jeszcze nie uświadczyłem.

 

A jak dlugo w 50l wytrzymuje piwo z dobrym aromatem i smakiem?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w zasadzie zależy od piwa.  Ostatnie piwo licząc z nagazowaniem było w kegu ponad 2 miesiące i dopiero pod koniec tego okresu 

mi się zaczęło podobać. Goryczka się ułożyła aromaty co prawda trochę spadły ale sumarycznie to było wtedy najlepsze.

Spotkałem się też z opinią, że dla piwa korzystniejsze jest magazynowanie/dojrzewanie w większych objętościach.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.