Jump to content
walluk79

Osad drożdzowy podczas refermentacji

Recommended Posts

Pytanie do kolegów z większym doświadczeniem. 

Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy?

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, walluk79 napisał:

Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy?

Tak

 

2 minuty temu, walluk79 napisał:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ?

Tak samo jak piwo w każdym innym stylu. Jeśli chodzi ci o klarowność to wystarczy nalewać bez osadu. Niektóre, dobrze flokulujące drożdże ułatwiają takie nalewanie świetnie trzymając się dna butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, walluk79 said:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega

2-3 tygodnie burzliwej + 3 tygodnie cichej (choćby w temp. około 10 stopni) starczy, żeby osad w butelce był naprawdę minimalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Tak mnie tylko zastanawia czy np. w konkursach - taka właściwość nie przeszkadza? A zawsze znajdzie się klient awanturujący :), że  pils ma osad...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak z ciekawości, ile zrobiłeś tych pilsów? :)

 

Z mojego doświadczenia szczepy lagerowe mają zbity osad i bez problemu można nalać piwo bez podnoszenia osadu. Długie leżakowanie to jeszcze poprawia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...