Skocz do zawartości
walluk79

Osad drożdzowy podczas refermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do kolegów z większym doświadczeniem. 

Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy?

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ? 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, walluk79 napisał:

Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy?

Tak

 

2 minuty temu, walluk79 napisał:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ?

Tak samo jak piwo w każdym innym stylu. Jeśli chodzi ci o klarowność to wystarczy nalewać bez osadu. Niektóre, dobrze flokulujące drożdże ułatwiają takie nalewanie świetnie trzymając się dna butelki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minutes ago, walluk79 said:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega

2-3 tygodnie burzliwej + 3 tygodnie cichej (choćby w temp. około 10 stopni) starczy, żeby osad w butelce był naprawdę minimalny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Tak mnie tylko zastanawia czy np. w konkursach - taka właściwość nie przeszkadza? A zawsze znajdzie się klient awanturujący :), że  pils ma osad...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tak z ciekawości, ile zrobiłeś tych pilsów? :)

 

Z mojego doświadczenia szczepy lagerowe mają zbity osad i bez problemu można nalać piwo bez podnoszenia osadu. Długie leżakowanie to jeszcze poprawia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy szczepach lagerowych spotkałem się z tym, że osad drożdżowy odrywa się z dna dopiero przy mocnym wytrząsaniu. Przy normalnym traktowaniu butelek nie ma szans na oderwanie się osadu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...