Jump to content

Osad drożdzowy podczas refermentacji


walluk79
 Share

Recommended Posts

2 minuty temu, walluk79 napisał:

Czy podczas refermentacji w butelce zawsze powstaje osad drożdzowy?

Tak

 

2 minuty temu, walluk79 napisał:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega ?

Tak samo jak piwo w każdym innym stylu. Jeśli chodzi ci o klarowność to wystarczy nalewać bez osadu. Niektóre, dobrze flokulujące drożdże ułatwiają takie nalewanie świetnie trzymając się dna butelki.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, walluk79 said:

Jeśli tak, w jaki sposób zrobić "pilsa" nie mając do dyspozycji CO2 i kega

2-3 tygodnie burzliwej + 3 tygodnie cichej (choćby w temp. około 10 stopni) starczy, żeby osad w butelce był naprawdę minimalny.

Link to comment
Share on other sites

A tak z ciekawości, ile zrobiłeś tych pilsów? :)

 

Z mojego doświadczenia szczepy lagerowe mają zbity osad i bez problemu można nalać piwo bez podnoszenia osadu. Długie leżakowanie to jeszcze poprawia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.