Jump to content
Sign in to follow this  
ATP

Powtórny start fermentacji

Recommended Posts

Cześć!

Uwarzyłem w połowie listopada English BW 24,7 Blg na następującym zasypie i gotowane 4 godziny:

Słody:

6 kg - Maris Otter Fawcett
1 kg - Monachijski I Weyermann
0,75 kg - Crystal Fawcett
0,25 kg - Dark Crystal Fawcett

Zacieranie:
67°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Zaszczepiłem je gęstwą Wyeastów 1469 West Yorkshire Ale. Po miesiącu fermentacji, odfermentowało do 10,5 Blg i stanęło. Do dofermentowania dołożyłem gęstwę FM 53 Kveik na początku grudnia. Ostatni raz mierzyłem to piwo pod koniec roku i jak miało 10,5 Blg tak ma nadal. Po przyjechaniu do domu wczoraj widać na powierzchni pianę, samo piwo dofermentowało jeszcze do 7,5 Blg. Pytania mam dwa:
Czy możliwe jest tak długie startowanie fermentacji przez kveiki, czy raczej jest to infekcja? (Piwo jest tak mocno estrowe, że pachnie dość podobnie do fermentacji 100% Brett, jednak bez końskiej derki - równolegle w gąsiorze mam celowo zbreconą część tej warki)
Czy przy tak długim starcie, jak długo jeszcze trzymać to piwo? Było, nie było, siedzi w wiadrze już trzy miesiące niemal.

Załączam zdjęcie jak to wygląda - jest nawet druga deka na ściankach wiadra.

 

51157317_2338447493065659_5189526468845109248_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja infekcję bym obstawiał, chociaż sama mocna estrowość może spokojnie być bez infekcji.

 

Butelkujesz jak skończy fermentować. Ja bym zmierzył blg za 2-3 tygodnie i jak się nie zmienia to butelkował, jak spadnie to kolejne 2-3 tygodnie itd. (Można też bez sprawdzania blg jak ma się szczelny fermentor, to po rurce widać czy fermentacja jeszcze idzie ale to musisz mieć pewność co do fermentora )

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.