Jump to content

Mangrove Jacks lager - pierwszy raz


tyrtyrtyr
 Share

Recommended Posts

Witam. Ostatnio zakupiłem zestaw startowy, z brewkitem Lager.

W piątek około południa znalazłem chwilę czasu i zabrałem się za robienie pierwszej warki.

Drożdże w sobotę rano już pracowały, lecz fermentora nie otwierałem.

Na opakowaniu brewkita zalecana temp. fermentacji od 20-25 stopni, obecnie jest 23, co na lagera wydaję się trochę za dużo, ale robię wedle instrukcji.

Sporo czytałem i dowiedziałem się, że podczas fermentacji burzliwiej piana powinna być wysoka. Niska piana podobno też jest akceptowalna, ale ziarno niepewności w głowie zasiane. ;/

I teraz mam do was pytanie czysto teoretyczne, czy wszystko tu wygląda od?

Ofc światło zapalone tylko do zdjęć. Fermentor jest zasłonięty kartonem, aby nie przepuszczał światła.

51221379_796609497365225_1720004663970889728_n.jpg

51823916_386335192194974_4055276587233312768_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, tyrtyrtyr napisał:

co na lagera wydaję się trochę za dużo

Nie trochę, tylko dużo za dużo. Nawet jak na ejle. W tak wysokiej temperaturze prawdopodobnie fermentacja jest na końcówce. Na ściankacj fermentora widać, że piana była dużo wyższa.

7 minut temu, tyrtyrtyr napisał:

Sporo czytałem 

Za mało czytałeś. Dowiedział byś się, że 23 stopnie (z paroma wyjątkami) to zdecydowanie za dużo nawet na górną fermentację. 

Wiem, że w instrukcji jest do 25, ale nasza praktyka mówi co innego. 16-18 stopni jest ok.

 

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, Gawron napisał:

Nie trochę, tylko dużo za dużo. Nawet jak na ejle. W tak wysokiej temperaturze prawdopodobnie fermentacja jest na końcówce. Na ściankacj fermentora widać, że piana była dużo wyższa.

 

Ślady na ściankach były już po pierwszej nocy, więc nie byłem pewny czy to fermentacja tak ruszyła.

 

29 minut temu, nike21 napisał:

Ziarno niepewności zasiałeś jak napisałeś że sporo czytałeś. Lagera się fermentuje w okolicy 8-10 stopni.

No cóż, możesz nie wierzyć. ;) Czytałem że lagera w okolicach 10 stopni, ale myślałem że skoro do zestawu dostałem drożdże górnej fermentacji, to już lepiej się zastosować do zaleceń producenta. W takim razie popełniłem błąd.

 

 

Dzięki za uświadomienie. Zaraz przenoszę fermentor do ~15 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Widocznie zestaw który kupiłeś tylko nazywa się lager a nim nie jest. Teraz to już nic nie zmienisz, czasu nie cofniesz. Następnym razem trzymaj się temperatur fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, tyrtyrtyr napisał:

Ślady na ściankach były już po pierwszej nocy, więc nie byłem pewny czy to fermentacja tak ruszyła.

Przy tej temperaturze drożdże są w stanie przerobić większość ekstraktu w kilkanaście godzin. 

35 minut temu, tyrtyrtyr napisał:

Zaraz przenoszę fermentor do ~15 stopni.

Teraz to za późno na przenoszenie. Jak obniżysz temperaturę to mogą drożdże nie dokończyć pracy. Zostaw jak jest.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Gawron napisał:

Przy tej temperaturze drożdże są w stanie przerobić większość ekstraktu w kilkanaście godzin. 

Teraz to za późno na przenoszenie. Jak obniżysz temperaturę to mogą drożdże nie dokończyć pracy. Zostaw jak jest.

W takim razie pozostaje tylko czekać, dam znać co wyszło.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.