Kajtek 0 Posted February 2, 2019 Witam Jestem właśnie po pierwszej warce w życiu, którą jest stout. Nie pamiętam jakie drożdże ( suche które zostały mi polecona przez sprzedawcę, do tego typu piwa). Piwo do fermentacji burzliwej przystąpiło w czwartek o 16 i do soboty pięknie pracowały drożdże aż spać nie dawały ( wylot gazu prawie ciągły). Ale w sobotę poprostu stanęły. Początkowe blg miałem dość wysokie bo 15 ( wedlug instrukcji powinno być 12) A w sobotę już jest blg5 ( według instrukcji z 12 na 2 a u mnie z 15 na 5.... Co robić??? nie ruszać i poprostu grzecznie czekać???? A może istnieje możliwość że drożdże zrobiły co miały i już przelać na cichą? Ps. Próbka była smaczna minimalnie mocno chmielona ( Ale tego byłem świadom bo sypnęło mi się za duzo) Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
rkkr 49 1 Items Posted February 2, 2019 Zostaw i nie ruszaj - nic nie przelewaj. A na przyszłość fermentuj w niższych temp. bo z Twojego opisu wnioskuje, że fermentacja przebiegała w temp. otoczenia powyżej 20°C.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted February 2, 2019 (edited) Jeżeli drożdże suche polecone przez sprzedawcę, to zapewne S-04 (niebieska saszetka) albo któreś Danstary. Zazwyczaj stouty odfermentowują płytko, więc to 5Blg jest możliwe. Na cichą w ogóle nie ma sensu przelewać. Stout obojętne, czy będzie super klarowny albo lekko mętny. Piwo i tak będzie nieprzejrzyste. Nie podałeś nic o temperaturze fermentacji. Jeżeli temperatura nie spadła na 8-10 stopni, to na pewno fermentacja nie stanęła i wszystko jest w porządku. Podobno drożdże S-04 potrafią szybko przefermentować i później bardzo długi czas lekko dojadać. Jeśli to były z niebieskiej paczki, to zostaw je na dobre 2-3 tygodnie w spokoju. Później zlej znad osadu, dodaj cukru do refermentacji i butelkuj Edited February 2, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kajtek 0 Posted February 2, 2019 Bardzo dziekuje za pomoc. Tak to byly s-04 i faktycznie temperatura to około 21-22 C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted February 2, 2019 Nie spiesz się z butelkowaniem. Są opinie, że te drożdże lubią przeciągać fermentację. Pozornie wygląda, że fermentacja się skończyła, a one sobie coś jeszcze dojedzą. Jak zabutelkujesz za szybko, to może się piwo tobie przegazować albo granaty porobić Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted February 2, 2019 Temperatura wysoka, także większość cukrów już przejadły. Zostaw na 2 tygodnie, zmierz blg i butelkuj. A na przyszłość postaraj się o niższą temperaturę fermentacji lub szczep drożdży prawidłowo pracujący w takich temperaturach. Te 21-22°C to temperatura fermentującej brzeczki, czy otoczenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted February 2, 2019 S-04 i taka temperatura fermentacji.. Niezly bimber bedzie :D Quote Share this post Link to post Share on other sites