Jump to content
Kajtek

Pomocy- pierwsza Warka ( z zacieraniem)

Recommended Posts

Witam 

Jestem właśnie po pierwszej warce w życiu, którą jest stout. Nie pamiętam jakie drożdże ( suche które zostały mi polecona przez sprzedawcę, do tego typu piwa).

 

Piwo do fermentacji burzliwej przystąpiło w czwartek o 16 i do soboty pięknie pracowały drożdże aż spać nie dawały ( wylot gazu prawie ciągły). Ale w sobotę poprostu stanęły. 

Początkowe blg miałem dość wysokie bo 15 ( wedlug instrukcji powinno być 12) A w sobotę już jest blg5 ( według instrukcji z 12 na 2 a u mnie z 15 na 5....

Co robić??? nie ruszać i poprostu grzecznie czekać???? A może istnieje możliwość że drożdże zrobiły co miały i już przelać na cichą?

 

Ps. Próbka była smaczna minimalnie mocno chmielona ( Ale tego byłem świadom bo sypnęło mi się za duzo)

 

Pozdrawiam 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw i nie ruszaj - nic nie przelewaj. A na przyszłość fermentuj w niższych temp. bo z Twojego opisu wnioskuje, że fermentacja przebiegała w temp. otoczenia powyżej 20°C..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli drożdże suche polecone przez sprzedawcę, to zapewne S-04 (niebieska saszetka) albo któreś Danstary. Zazwyczaj stouty odfermentowują płytko, więc to 5Blg jest możliwe. Na cichą w ogóle nie ma sensu przelewać. Stout obojętne, czy będzie super klarowny albo lekko mętny. Piwo i tak będzie nieprzejrzyste.

Nie podałeś nic o temperaturze fermentacji. Jeżeli temperatura nie spadła na 8-10 stopni, to na pewno fermentacja nie stanęła i wszystko jest w porządku. Podobno drożdże S-04 potrafią szybko przefermentować i później bardzo długi czas lekko dojadać. Jeśli to były z niebieskiej paczki, to zostaw je na dobre 2-3 tygodnie w spokoju. Później zlej znad osadu, dodaj cukru do refermentacji i butelkuj

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie spiesz się z butelkowaniem. Są opinie, że te drożdże lubią przeciągać fermentację. Pozornie wygląda, że fermentacja się skończyła, a one sobie coś jeszcze dojedzą. 

Jak zabutelkujesz za szybko, to może się piwo tobie przegazować albo granaty porobić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura wysoka, także większość cukrów już przejadły. Zostaw na 2 tygodnie, zmierz blg i butelkuj. A na przyszłość postaraj się o niższą temperaturę fermentacji lub szczep drożdży prawidłowo pracujący w takich temperaturach. Te 21-22°C to temperatura fermentującej brzeczki, czy otoczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 i taka temperatura fermentacji.. Niezly bimber bedzie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.