Jump to content
mich321

Czy to tak może być?

Recommended Posts

hej,

Dawno dawno temu, kupiłem zestaw do warzenia własnego piwa, sam brewkit i ekstrakt tata sam wybrał

https://www.aabratek.pl/produkty/980/Czech_Pilsener_na_23L.html?fbclid=IwAR3bX2KC6Nvs_EhyL0uolnQcX04ynZ6K3oTaFzKl6WqEZVbJn35P27a1t1k

 

https://aabratek.pl/produkty/871/ekstrakt_slodowy_1_5kg.html?fbclid=IwAR16Yj2AAfalRPPBfXMfEHGbQduUWP5oEAzK8Xg6b93QQewpZ_f3C-xZ6IM

 

Fermentory itd kupiłem, z tego sklepu jak coś :) We wtorek zaczęliśmy wszystko przygotowywać i nastawiać. Wieczko( z rurką fermentacyjną) było nieszczelne więc obkleiliśmy taśmą klejącą, i tak czekamy, temperatura koło 17-18 stopni, niby coś bulgocze i pojawia się lekka piana od wczoraj ale tata zauważył, że niby znika :/ 

I tutaj moje pytanie, o co chodzi? Dobrze jest? Jak nie to co zrobić?

Aaaa, Blg początkowe nie zmierzone... taa wiem, gapy jesteśmy :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz przeźroczysty fermentor ? Od wtorku do dziś powinna pokazać się piana i to spora, rurka powinna bulgotać na prawdę MOCNO. Jeśli się to nie dzieje tj. nie ma piany i nie bulgocze to drożdże mogły nie podjąć pracy i wtedy masz już kiepską sytuacje i jak najszybciej dodawałbym nowe. Ale nie umiem Ci powiedzieć tak na odległość po tym opisie czy fermentuje to piwo czy nie bo z tego co napisałeś nie jest to oczywiste że fermentacja ruszyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, drakon napisał:

Masz przeźroczysty fermentor ? Od wtorku do dziś powinna pokazać się piana i to spora, rurka powinna bulgotać na prawdę MOCNO. Jeśli się to nie dzieje tj. nie ma piany i nie bulgocze to drożdże mogły nie podjąć pracy i wtedy masz już kiepską sytuacje i jak najszybciej dodawałbym nowe. Ale nie umiem Ci powiedzieć tak na odległość po tym opisie czy fermentuje to piwo czy nie bo z tego co napisałeś nie jest to oczywiste że fermentacja ruszyła.

Dzieki za odpowiedź, nie mam fermentora na codzień w domu wiec nie wiem, pisze tylko co mi powiedzieli :P Wieczko jest nie szczelne wiec dlatego rurka nie działa, podobno piana była na początku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak była piana to w porządku. Poczekaj jeszcze nawet 2tyg bo użyłeś drożdży z zestawu zamiast normalnych i możesz butelkować. 
Następnym razem fermentuj piwo na dobrych drożdżach, jeśli suche to np Fermentis (s-04, us-05). Temp 14-17C i nie będziesz miał takich zmartwień. Poczytaj też trochę o stylach piwnych technologii produkcji poszczególnych, surowcach wykorzystywanych do ich produkcji, ogólnych informacjach i podstawach. Najlepiej na wiki na tym portalu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, drakon napisał:

Jak była piana to w porządku. Poczekaj jeszcze nawet 2tyg bo użyłeś drożdży z zestawu zamiast normalnych i możesz butelkować. 
Następnym razem fermentuj piwo na dobrych drożdżach, jeśli suche to np Fermentis (s-04, us-05). Temp 14-17C i nie będziesz miał takich zmartwień. Poczytaj też trochę o stylach piwnych technologii produkcji poszczególnych, surowcach wykorzystywanych do ich produkcji, ogólnych informacjach i podstawach. Najlepiej na wiki na tym portalu.

dzięki, a potem zlewać na cichą? przelewać do innego fermentora? Dodawać cukier do fermentora czy do butelek? :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 2 tygodniach przelej do fermentora do rozlewu dodając cukier do refermentacji rozpuszczony w wodzie (tak najdokładniej go zdozujesz- sypanie do butelek niesie za sobą możliowość błędu.)  Tylko pamiętaj by dobrze się to wymieszało, bo też możesz nierównomiernym wymieszaniem nierównomiernie zdozować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.02.2019 o 21:32, drakon napisał:

Po 2 tygodniach przelej do fermentora do rozlewu dodając cukier do refermentacji rozpuszczony w wodzie (tak najdokładniej go zdozujesz- sypanie do butelek niesie za sobą możliowość błędu.)  Tylko pamiętaj by dobrze się to wymieszało, bo też możesz nierównomiernym wymieszaniem nierównomiernie zdozować. 

Zmierzone multimierzem Multiwin

Blg 4-5

18 g/l

ok 1% alkoholu 

tak ma być?

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, mich321 said:

Zmierzone multimierzem Multiwin

Blg 4-5

18 g/l

ok 1% alkoholu 

tak ma być?

Mam nadzieję, że 18g/l to nie ilość cukru jaką zamierzasz to piwo refermentować :D

Edited by ronson

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/1/2019 at 5:02 PM, mich321 said:

Wieczko( z rurką fermentacyjną) było nieszczelne więc obkleiliśmy taśmą klejącą

Po co oklejaliście? Ludzie fermentują z uchyloną pokrywą i piwo wychodzi. Jest nieszczelność to nie bulgota, bulgotanie (lub nie) to nie oznaka fermentacji (lub jej braku). Jak macie wątpliwości to najlepiej zmierzyć BLG (tylko pamiętajcie, żeby zmierzyć BLG początkowe :D)

 

On 2/1/2019 at 9:13 PM, drakon said:

rurka powinna bulgotać na prawdę MOCNO

jw. bulgotanie to nie oznaka fermentacji

 

On 2/1/2019 at 9:23 PM, drakon said:

Poczekaj jeszcze nawet 2tyg bo użyłeś drożdży z zestawu zamiast normalnych i możesz butelkować

Ostatnio mi drożdże zatrzymały fermentację, ponownie ruszyły w butelkach jak podniosłem temperaturę o 3 stopnie, czego rezultatem był jeden granat, a reszta piwa poszła do kega. Polecam pod koniec fermentacji podnieść lekko podnieść temperaturę, zmierzyć BLG, za 3 dni powtórzyć pomiar i butelkować dopiero wtedy jak nie będzie zmiany.

 

On 2/1/2019 at 9:23 PM, drakon said:

Poczytaj też trochę o stylach piwnych technologii produkcji poszczególnych, surowcach wykorzystywanych do ich produkcji, ogólnych informacjach i podstawach. Najlepiej na wiki na tym portalu.

Święte słowa :D

 

On 2/1/2019 at 9:32 PM, drakon said:

Po 2 tygodniach przelej do fermentora do rozlewu dodając cukier do refermentacji rozpuszczony w wodzie (tak najdokładniej go zdozujesz- sypanie do butelek niesie za sobą możliowość błędu.)  Tylko pamiętaj by dobrze się to wymieszało, bo też możesz nierównomiernym wymieszaniem nierównomiernie zdozować. 

Dodam tylko, że warto najpierw wlać roztwór cukru, a potem na to przelać piwo - podczas przelewania piwo ładnie się wymiesza z cukrem.

Edited by ronson

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, ronson napisał:

Mam nadzieję, że 18g/l to nie ilość cukru jaką zamierzasz to piwo refermentować :D

Nieeee, taki odczyt z multimierza, i podałem wszystkie odczyty dla jasności :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, mich321 said:

Nieeee, taki odczyt z multimierza, i podałem wszystkie odczyty dla jasności :)

Aaa ok, ja tam tylko patrzę na BLG, nawet za bardzo nie wiem co jest na pozostałych skalach :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, ronson napisał:

Aaa ok, ja tam tylko patrzę na BLG, nawet za bardzo nie wiem co jest na pozostałych skalach :D

Podałem wszystkie wskazania bo jest to moje pierwsze piwo a moze te wartosci sa warte podania 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku piwa patrzysz tylko na wartość blg. Reszta mogłaby nie istnieć. Sprawdź w jakiej temperaturze jest wyskalowany bo sprawdzając w innej będzie lekko inny wynik. Można to przeliczyć w niektórych programach.

Warto też sprawdzić co pokazuje na czystej wodzie, bywa że mocno przełamują niektóre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.