Tommi 3 Posted January 31, 2019 Witam, Zamówiłem zestaw surowców do przygotowania lageru wiedeńskiego 12,5 blg. Jeszcze nie dotarło do mnie zamówienie, w tym szczegółowa instrukcja, ale w skład zestawu wchodzą: słód wiedeński 4,8 kg, chmiel Premiant 20 g, chmiel Mittelfreuh 100 g, drożdże W34/70. Co o tym sądzicie? Co dobrze byłoby dodać coś jeszcze od siebie np. dodatkowy słód? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 56 Posted January 31, 2019 Tak. Dodatkowa paczka W34/70 1 zasada reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fradio 45 Posted January 31, 2019 Zakładam że temperatury masz odpowiednie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted January 31, 2019 1 minutę temu, Fradio napisał: Zakładam że temperatury masz odpowiednie? Tak, tutaj nie ma problemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted January 31, 2019 (edited) 30 minut temu, Tommi napisał: Co dobrze byłoby dodać coś jeszcze od siebie 9 minut temu, Joosto napisał: Tak. Dodatkowa paczka W34/70 Bardzo mi się ta wymiana zdań podoba! Jeśli chodzi o zasyp np. amerykanie dodają jasnych karmeli do tego stylu, Jamil polecał w jednej recepturze caravienne. Ja natomiast bez mrugnięcia okiem zrobiłbym ze 100% słodu wiedeńskiego dbając o ilość drożdży (dwie paczki) i temperaturę fermentacji a dopiero w następnym podejściu uzupełniał zasyp o słody karmelowe - jeśli efekt okaże się niezadowalający. W jednej książce znalazłem jeszcze trzy propozycje receptur, ale wydają mi się nieadekwatne - brak słodu wiedeńskiego udawany przez pale/ pilzna z karmelami. Patrz w załączniki. CBSS#04 - ss.63-65.pdf Edited January 31, 2019 by zasada 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tommi 3 Posted January 31, 2019 Godzinę temu, Joosto napisał: Tak. Dodatkowa paczka W34/70 Czy wystarczy rozpuścić drożdże z dwóch paczek w takim samej ilości wody jak przy jednej, czy lepiej w większej ilości wody? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 31, 2019 34 minutes ago, Tommi said: Czy wystarczy rozpuścić drożdże z dwóch paczek w takim samej ilości wody jak przy jednej, czy lepiej w większej ilości wody? Ilość mniej ważna. Byle się rozplynely swobodnie po powierzchni. Inaczej grudki się mogą porobić Quote Share this post Link to post Share on other sites