Jump to content

pierwszy lager wiedeński


Tommi
 Share

Recommended Posts

Witam,

Zamówiłem zestaw surowców do przygotowania lageru wiedeńskiego 12,5 blg. Jeszcze nie dotarło do mnie zamówienie, w tym szczegółowa instrukcja, ale w skład zestawu wchodzą: słód wiedeński 4,8 kg, chmiel Premiant 20 g, chmiel Mittelfreuh 100 g, drożdże W34/70.

Co o tym sądzicie? Co dobrze byłoby dodać coś jeszcze od siebie np. dodatkowy słód?

 

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, Tommi napisał:

Co dobrze byłoby dodać coś jeszcze od siebie

 

9 minut temu, Joosto napisał:

Tak. Dodatkowa paczka W34/70

Bardzo mi się ta wymiana zdań podoba!

Jeśli chodzi o zasyp np. amerykanie dodają jasnych karmeli do tego stylu, Jamil polecał w jednej recepturze caravienne.

Ja natomiast bez mrugnięcia okiem zrobiłbym ze 100% słodu wiedeńskiego dbając o ilość drożdży (dwie paczki) i temperaturę fermentacji a dopiero w następnym podejściu uzupełniał zasyp o słody karmelowe - jeśli efekt okaże się niezadowalający.

 

W jednej książce znalazłem jeszcze trzy propozycje receptur, ale wydają mi się nieadekwatne - brak słodu wiedeńskiego udawany przez pale/ pilzna z karmelami.

Patrz w załączniki.

CBSS#04 - ss.63-65.pdf

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Tommi said:

Czy wystarczy rozpuścić drożdże z dwóch paczek w takim samej ilości wody jak przy jednej, czy lepiej w większej ilości wody?

Ilość mniej ważna. Byle się rozplynely swobodnie po powierzchni. Inaczej grudki się mogą porobić :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.