Seikcoo 1 Posted January 30, 2019 Jak w tytule. Znalazłem taką recepturę i zastanawiam się czy słód pszeniczny nie stanowi zbyt dużego % zasypu. https://brewness.com/pl/recipe/new-england-ddh-dipa-1/view Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted January 31, 2019 Nie widzę w tym problemu, to raczej detal. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted January 31, 2019 Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia. Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiu 136 Posted January 31, 2019 56 minut temu, maciek1221 napisał: Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia. Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA. Robiłeś na US-05 czy tylko powtarzanie opinii? Rola drożdży w tym stylu została bardzo mocno wypromowana, a jest drugorzędna. Na wszystkich neutralnych drożdżach górnej fermentacji można zrobić dobre NEIPA, bo dużo większe znaczenie ma chmielenie, zasyp i woda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted January 31, 2019 Tak, wczoraj zakegowałem 3 warki robione na tym samym zasypie na 3 różnych szczepach drożdży. Jedne były na us-05 i piwo jest wyraźnie bardziej klarowne i mniej ''smooth and juicy''. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Napalm 0 Posted January 31, 2019 A jakich pozostałych drożdży użyłeś? I jak wrażenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted January 31, 2019 Fm52 amerykański sen, też bardziej klarowne, piwo wyszło na nich bardziej puste w smaku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kujawianin 8 Posted February 1, 2019 (edited) 22 godziny temu, maciek1221 napisał: Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia. Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA. Z FM polecam FM10 O czym szumią wierzby (wyszły bardzo przyjemnie estrowe), a z WLP bardzo polecam WLP023 Burton Ale (bardzo dobrze zbalansowane, jabłko, gruszka, czerwone pestkowce, rewelacja). Z płynnych w NE IPA testowałem również FM55 Zielone wzgórze ale wyszły bardzo kiepsko (ktoś pisał że bananowe, nie uwierzyłem i sprawdziłem, no i faktycznie estry wchodzą bardziej w banany). Edited February 1, 2019 by Kujawianin Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciek1221 32 Posted February 1, 2019 @Kujawianin Fermentowałem FM55 w 17-18 stopniach i nie mam bananów, sam chmiel. Po 10 dniach burzliwej zrobiłem cold crash około 3-4 dni w 2stopniach. Ostatecznie z 13blg zeszło do 1,5blg. Następnym razem mam zamiar zrobić coś na drożdżach od Weyst i skończyć z tym stylem bo jednak trochę nudny jest na dłuższą metę :D. Tak czy inaczej polecam zrobić NEIPA na płynnych drożdżach. Długi czas robiłem wszystkie amerykańsko chmielone piwa na US-05. Jest duża różnica jak się spróbuje tego samego piwa na Mangroove Jacks M44 albo na drożdżach płynnych od Fermentum Mobile. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beier 5 Posted February 3, 2019 (edited) Z opinią o drożdżach do NEIPA jest jak z dupą - każdy ma swoją Dobre rezultaty dają White Labs WLP066 London Fog i Wyeast 1318 London Ale III. Ewentualnie Fermentis S-04 z bardziej popularnych i dostępnych. NEIPA pomimo, że jest amerykańskim wytworem to lepiej pasują jej angielskie szczepy drożdży. FM55 jakoś mi nie przypasowały - wyczuwalne były estry porzeczki, truskawki, maliny aniżeli tropików. Ciekawostką jest NEIPA na Voss Kveik fermentowana w okolicach 40 stopni C - mocno czuć pomarańcz. US-05 raczej nie polecam - piwo wychodzi bardziej AIPA niż NEIPA. Edited February 3, 2019 by Beier Quote Share this post Link to post Share on other sites