Jump to content
Sign in to follow this  
Seikcoo

Co myślicie o takim New England?

Recommended Posts

Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia.

Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, maciek1221 napisał:

Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia.

Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA.

Robiłeś na US-05 czy tylko powtarzanie opinii?

 

Rola drożdży w tym stylu została bardzo mocno wypromowana, a jest drugorzędna. Na wszystkich neutralnych drożdżach górnej fermentacji można zrobić dobre NEIPA, bo dużo większe znaczenie ma chmielenie, zasyp i woda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, wczoraj zakegowałem 3 warki robione na tym samym zasypie na 3 różnych szczepach drożdży.

Jedne były na us-05 i piwo jest wyraźnie bardziej klarowne i mniej ''smooth and juicy''. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fm52 amerykański sen, też bardziej klarowne, piwo wyszło na nich bardziej puste w smaku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, maciek1221 napisał:

Jeżeli chcesz NEIPA to musisz na pewno zmienić drożdże i sposób chmielenia.

Fm55 lub coś od Weyst. Chmielenie raczej omiń gotowanie i koniecznie coś na fermentację burzliwą. To takie podstawowe kroki przy New England IPA.

 

Z FM polecam FM10 O czym szumią wierzby (wyszły bardzo przyjemnie estrowe),

a z WLP bardzo polecam WLP023 Burton Ale (bardzo dobrze zbalansowane, jabłko, gruszka, czerwone pestkowce, rewelacja).

 

Z płynnych w NE IPA testowałem również FM55 Zielone wzgórze ale wyszły bardzo kiepsko (ktoś pisał że bananowe, nie uwierzyłem i sprawdziłem, no i faktycznie estry wchodzą bardziej w banany).

Edited by Kujawianin

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kujawianin

Fermentowałem FM55 w 17-18 stopniach i nie mam bananów, sam chmiel. Po 10 dniach burzliwej zrobiłem cold crash około 3-4 dni w 2stopniach. Ostatecznie z 13blg zeszło do 1,5blg.

Następnym razem mam zamiar zrobić coś na drożdżach od Weyst i skończyć z tym stylem bo jednak trochę nudny jest na dłuższą metę :D.

 

Tak czy inaczej polecam zrobić NEIPA na płynnych drożdżach. Długi czas robiłem wszystkie amerykańsko chmielone piwa na US-05. Jest duża różnica jak się spróbuje tego samego piwa na Mangroove Jacks M44 albo na drożdżach płynnych od Fermentum Mobile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z opinią o drożdżach do NEIPA jest jak z dupą - każdy ma swoją ;) Dobre rezultaty dają White Labs WLP066 London Fog i Wyeast 1318 London Ale III. Ewentualnie Fermentis S-04 z bardziej popularnych i dostępnych. NEIPA pomimo, że jest amerykańskim wytworem to lepiej pasują jej angielskie szczepy drożdży. FM55 jakoś mi nie przypasowały - wyczuwalne były estry porzeczki, truskawki, maliny aniżeli tropików. Ciekawostką jest NEIPA na Voss Kveik fermentowana w okolicach 40 stopni C - mocno czuć pomarańcz.

 

US-05 raczej nie polecam - piwo wychodzi bardziej AIPA niż NEIPA.

Edited by Beier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.