Gruby. 11 Posted January 30, 2019 Witam, nie znalazłem w podpiętym temacie nic na ten temat. Zakupiłem sobie zestaw i robiłem mój pierwszy zacier. W instrukcji było, żeby na początku wlać 12L wody, później podczas wysładzania kolejnych 12. Ja wlałem 9. Totalnie nie wiem jak to się stało(wyciskałem ze słodu wodę jeszcze), ale aktualnie mam 13l brzeczki, która mi fermentuje od tygodnia oraz ma +/- 5.5 blg (na początku nie zmierzyłem bo stłukli mi aerometr). I teraz nie wiem co zrobić podczas rozlewania - czy podczas rozpuszczania cukru(glukozy) dolać więcej wody (by wyrównać do tych 20l, które miały wyjść), czy rozlać te 13l? Aktualnie brzeczka smakuje jak wygazowane, gorzkie piwo + drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted January 30, 2019 Jaki to zestaw? Jak zacierałes? Jak długo? Jak filtrowałes? EhhhWysłane Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 30, 2019 Dodaj wyliczoną w kalkulatorze ilość cukru rozpuszczone w około litrze wody i nie kombinuj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 30, 2019 (edited) Nie rozwadniaj tego nieszczescia jeszcze. Coś musiało pójść nie tak... Poszukaj w okolicy piwowara, wpros się na Warzenie, żeby zobaczyć jak to ma wyglądać. Rozpisz jak wyglądał proces i zasyp, może uda się zdalnie ustalić, co poszło nie tak. Edited January 30, 2019 by Jankasper 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 30, 2019 Nie ma sensu rozwadniać. Najwyżej będziesz miał wersję imperialną 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Delano 10 Posted January 30, 2019 Napisz w ogóle co to za zestaw i skąd bo jestem ciekaw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted January 30, 2019 Gruby przykro mi że na początku Twojej przygody ktoś stłukł Ci areometr miałem identyczny przypadek - pierwsza warka, pierwsze zacieranie a tu pośladki... Potłukli areometr Wysłane 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 30, 2019 Ja już mam 2 cukromierze na sumieniu. Teraz zanoszę się z zakupem refraktometru, bo spławiki na dłuższą metę za drogo wychodzą Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted January 30, 2019 (edited) Dlaczego 'nieszczescia'? Taki zestaw zakupiłem wraz z pszenicznym ciemnym. Robiłem wg instrukcji, która dostałem - zaczynałem od 42st, a skończyłem na 78st + Chmielenie. Gdybym przy wysładzaniu więcej wody wlał to wszystko byłoby ok. - teraz patrzę że to aż o 5l mniej wysłodzilem. Edited January 30, 2019 by Gruby. Dodane zdjęcie Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted January 30, 2019 skąd pewnośc że jeśli dodałbyś 5 l wody to było by ok? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Delano 10 Posted January 30, 2019 Prawie wszystkie zestawy na których się uczyłem brałem od TB. I przy drugiej warce na ich zestawach zacząłem sobie sam przeliczać wodę potrzebną do warzenia i wysładzania bo mi nie pasowały ilości podawane przez nich w przepisie. I zawsze uzyskiwałem założoną ilość brzeczki o zadowalających parametrach.. Według mnie Ty popełniłeś 2 błędy: po pierwsze dałeś mniej wody do wysładzania niż podane w przepisie ( w ogóle dlaczego?), a po drugie (w sumie to powinno być po pierwsze) jak na pierwszy raz wybrałeś złe piwo. Z pszeniczniakam są takie "niułanse" że często zdarza się, że są problemy z filtracją z racji słodu pszenicznego, który jest pozbawiony łuski, która to odpowiada za filtrację. Jak na początek warto uwarzyć coś prostszego. Ja ze swoją pierwszą i ostatnią pszenicą :-D miałem problemy przy filtracji. A z tym "wyciskaniem wody ze słodu" to średni pomysł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 30, 2019 Z tego, co zauważyłem, to dużo każdy wysładza trochę inaczej. Przede wszystkim jest jedna zasada. Nie ma na to jednorodnego przepisu i bez spławika nie dasz rady nic stwierdzić. Wydajność różnych partii słodów jest inna. Czasami ułożone złoże potrafi kanalikować. Nie ma na to innej recepty, jak badać gęstość brzeczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 30, 2019 Nieszczęście, bo powinno Ci wyjść te 12blg 20litrow. W czym to zacierales? Wlałeś ta wodę do wysladzania od razu cała? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 30, 2019 Odkręciłeś kranik podczas wysładzania na maxa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted January 30, 2019 Przelewalem rondlem po trochu, po ściance. Wysłodzilem tylko 9L bo mam taki największy garnek(było grubo po 23, więc nawet nie pomyslalem, że mogę w 2 zagotować), drugi raz nie wstawiałem wody, bo po spróbowaniu brzeczki po wysłodzeniu wydała mi się płytka w smaku - od razu po zatarciu była wręcz taka że bym ją wypił bez niczego więcej. Kranik miałem odkręcony na 1/3 +/- żeby powoli spływało - jak w instrukcji. @anteks ponieważ wyszłoby mi 20l. @Delano tylko pszeniczne mnie pociągają. To mój pierwszy raz, mam nadzieję, ze kolejnym razem również wylicze ilosc wody, by wyszło tyle ile musi być. Czytam gdzies, że niektórzy używają 12l do zacieru i nawet 17l do wysładzania by uzyskać 20l. Wracając do tematu - jeśli mówicie że nie ma sensu dolewać wody, tylko rozlać to co zostanie.. to w razie czego będzie mniejszy żal, bo wyleje tylko kratę zamiast 2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted January 30, 2019 Może i 20l ale np 7blg 😛 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted January 30, 2019 Niestety nie wiem ile było na początku.. może i tu też błąd, następnym razem będę wszystko sprawdzał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 30, 2019 (edited) To jest normalne, że na początku przelewania leci najgęstsze. W miarę wysładzania leci coraz bardziej rozcieńczony roztwór, który jednak też zawiera pewne ilości cukrów. Bez spławika jesteś pozbawiony kontroli nad tym, kiedy powinieneś przerwać wysładzanie. Nie masz powodów, żeby wylewać. Najwyżej piwo wyjdzie tobie zbyt mocne. Gorsze jest to, że zapewne nachmieliłeś 12l, jakby to było 20l. Z tego powodu masz mocno goryczkowe piwo, jak na ten styl Edited January 30, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted January 30, 2019 Chmielilem trochę ponad pół godziny - bo wyczytalem, że po tym czasie aromat i smak, a po godzinie gorycz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Delano 10 Posted January 30, 2019 Rada moja taka: jak chcesz osiągnąć efekt końcowy opisany przez producenta zestawu to stosuj się do załączonego przez niego przepisu. Jak na pierwszy raz to w sumie mocno popłynąłeś ze swoimi modyfikacjami. W przyszłości robiąc swoją drugą warkę przygotuj się do niej, poszukaj informacji na temat stylu który będziesz warzył, na czym on polega, jakie są jego cechy charakterystyczne i na co zwrócić uwagę przy jego "produkcji". Ja co prawda mam na koncie dopiero 8 warek, ale do każdej się przygotowywałem. Ryłem po forach jak dzik, zapisywałem sobie co ważniejsze rzeczy. I ze wszystkich moich piw jak dotąd jestem zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tymbarck 12 Posted January 31, 2019 Mnie wartości nie dziwią. Mamy 12 litrów, do tego 4kg słodu, więc na oko 12-3 litry na słód plus 9 do wysładzania da nam około 18 litrów przed gotowaniem. Mocne gotowanie plus osady przed przelaniem i mamy 13 litrową warkę;) Standardowo poczytaj wiki, obejrzyj trochę filmów z poradami, rób notatki, weź poprawki na wodę (parowanie + osady - fajnie do tego nadaje się BeerSmith) i będzie dobrze . 1 1 Gruby. and Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted January 31, 2019 @tymbarck BeerSmitch to program, który mam pobrać, czy w internecie też jest jakiś kalkulator? Oraz czy po wygaśnięciu wersji próbnej 21 nadal można korzystać z jakichś funkcji programu, czy trzeba wydać juz 15$? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tymbarck 12 Posted January 31, 2019 Jest płatny, więc nie wiem co się stanie po 21 dniach. Z darmowych programów jest BREWTARGET. Na forum jest dostępny do ściągnięcia arkusz kalkulacjny PPP-Polskie Proste Piwne Porachunki - będziesz miał kalkulatory, wyliczenia ile wody do wysładzania itp. W internecie Brewness. Na początku trochę mi zajęło zrozumienie co się z czym je, ale później szybko poszło. 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fradio 45 Posted January 31, 2019 Beersmith po przekroczeniu po prostu się nie włącza wyświetlając komunikat umożliwienie wpisania kodu lub go zakupienia. Swoją drogą bardzo fajny program, co prawda po angielsku i przez swoją zlozoność wymaga trochę czasu na ogarnięcie, ale jak się już go ogarnie, to pozwala na naprawdę dużo. Brewness ma darmową wersje do kilku receptur i jest online. Dodatkowo jest po polsku i jest znacznie prostszy w użyciu, choć ma mniej funkcji. Jak nie potrzebujesz przechowywać tam receptur, to wystarczy. możesz spróbować a jak ci się spodoba możesz kupić subskrypcje. 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
burymichu 50 Posted February 5, 2019 W dniu 31.01.2019 o 16:47, Fradio napisał: Beersmith po przekroczeniu po prostu się nie włącza wyświetlając komunikat umożliwienie wpisania kodu lub go zakupienia. Swoją drogą bardzo fajny program, co prawda po angielsku i przez swoją zlozoność wymaga trochę czasu na ogarnięcie, ale jak się już go ogarnie, to pozwala na naprawdę dużo. Przecież jest dostępne spolszczenie... Quote Share this post Link to post Share on other sites