Skocz do zawartości
Phob

Strong Scotch Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam

 

Przymierzam się do pierwszej próby zrobienia mocniejszego piwa, będzie to Strong scotch Ale.

Przy zasypie, podpierałem się znalezionym w sieci przepisie https://tiny.pl/txzcp

 

Prezwidywania według Brewness

20L

22BLG

10% ABV

25EBC

 

Zasyp

Viking Pale Ale - 7kg

Weyermann Carapils - 0,7kg

Weyermann Carawheat - 0,1kg

Palone ziarno jęczmienia Weyermann - 0,1kg

Cukier trzcinowy - okolo 0,35kg

 

Zacieranie w 68 stopniach

Wygrzew do 76

 

Gotowanie 120 minut

Magnum 60minut 20g

Cukier

 

Drożdże - gęstwa po 100%peated Ale druga generacja US05

 

 

Co do samej warki plan jest taki, żeby po okresie fermentacji, zabutelkować piwo i wsadzić w najciemniejszy kąt piwnicy, żeby wrócić do niego za rok na moje 30 urodziny :P (w styczniu)

 

 

 

 

 

Teraz pytania

1 Nie mam zabardzo pomysłu co do chmielenia

mam Magnum i dam go na gorzyczke, ale niestety w tym momencie moj magazyn chmielowy gości tylko amerykańskie odmiany chmielu i chciałem się was podpytać co tu dac, czy więcej magnuma, czy kupić coś angielskiego czy moze zrobić eksperyment z jakims amerykańskim chmielem :D

 

2 Palony jęczmień dodać na całość zacierania?

 

 

Edit - usunięta notka na temat czasu fermentacji :)

Edytowane przez Phob

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie:

1. Dowolny chmiel tylko na goryczkę na 25-30IBU

2. Ja bym dał na całość ale raczej mniej

 

A poza tym:

1. Ja bym nie robił "cichej"

2. Nie zakładaj czasu fermentacji, fermentacja skończy się, kiedy się skończy

3. Z 22°Blg raczej nie będzie 10% alk., a jak będzie, to raczej będzie zbyt wytrawne jak na styl ;)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co do fermentacji, bardziej napisalem zeby napisac, raczej tutaj zawsze sprawdzam jak sie zahcowuje piwo a nie wyliczam dni :), dlatego mysle ze po okolo 2 tygodniach bedzie sens zaczac kontrolowac blg? ale faktycznie zeby nie razilo w oczy edytuje to 😛

 

co do % tak mi wyliczyl brewness (chociaz wiem, że obliczenia tego programu są "dziwne")

 

możesz wytłumaczyć czemu nie robić cichej ?

 

zadam jeszcze jedno pytanie, czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć jaki najwiekszy zasyp da się przefiltrować w wiadrze 33l (fermentor z dzirkami w dnie w drugim fermentorze z kranikiem) bo jezeli mialbym pewnosc ze wejdzie mi wiecej slodu dodalbym tego pale ale jeszcze 😜

Edytowane przez Phob

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Phob napisał:

możesz wytłumaczyć czemu nie robić cichej ? 

Dla mnie "cicha" to zwiększone ryzyko infekcji i natlenienie piwa.

A odwracając pytanie, dlaczego chcesz zrobić cichą?

Bo wg mnie cicha to nie jakieś wielkie ryzyko tylko nie ma z niej korzyści ;)

 

2 godziny temu, Phob napisał:

zadam jeszcze jedno pytanie, czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć jaki najwiekszy zasyp da się przefiltrować w wiadrze 33l (fermentor z dzirkami w dnie w drugim fermentorze z kranikiem)

Z wężykiem jako filtratorem u mnie, koło 11kg, pewnie większy też się da, bo możesz filtrować na raty.

 

Zresztą przy mocnych piwach to ja już od dłuższego czasu nie robię docelowo pełnych 20l tylko koło 15l, mniejszy zasyp, miejsca w fermentorze więcej jakby piana poszalała, wg mnie sporo to zalet ma (jest tyko mniej piwa ;)).

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...